Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-11-2018 11:17

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κας Λήδας Κουρσουμπά στα εγκαίνια έκθεσης «Τα Δικαιώματα του Παιδιού»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση μαζί, που σας καλωσορίζω σήμερα στα εγκαίνια της Έκθεσης «Τα Δικαιώματα του Παιδιού» - μια φιλική προς τα παιδιά παρουσίαση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η Έκθεση εντάσσεται στην Εβδομάδα «Παιδική Λογοτεχνία των Νόμων και των Δικαιωμάτων/Νόμοι και Δικαιώματα της Παιδικής Λογοτεχνίας», την οποία οργανώνει το Μουσείο Παραμυθιού και έχω θέση υπό την αιγίδα μου. Οι επισκέπτες του Μουσείου θα μπορούν να απολαύσουν την Έκθεση για τα Δικαιώματα του Παιδιού μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου.  

Η Έκθεση «Τα Δικαιώματα του Παιδιού», μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη Σύμβαση γα τα Δικαιώματα του Παιδιού με μια άλλη μορφή, φιλική προς τα παιδιά, εικονογραφημένη και με απλά λόγια. Αυτή η παρουσίαση της Σύμβασης είναι μια δράση που αναπτύξαμε στο πλαίσιο της Παγκύπριας Εκστρατείας Ενημέρωσης και Δράσης «Συμμετέχουμε Ενεργά στην Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού» “#ThinkRight”, που οργανώνουμε από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου και θα διαρκέσει δέκα μήνες.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού παρουσιάζεται σε εικόνες. Πρωταγωνιστές στις εικόνες είναι οι «Δικαιωματοήρωες». Εννιά, φιλικοί προς τα παιδιά, χαρακτήρες, που αναπτύχθηκαν για να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε τα Δικαιώματα. Για να φτιάξουμε τους «Δικαιοματοήρωες», και να μπορούν να δίνουν τα μηνύματα που θέλαμε, συνεργαστήκαμε με μια εξαιρετική εικονογράφο, τη Λήδα Βαρβαρούση. Κάθε εικόνα, παρουσιάζει ένα ή περισσότερα δικαιώματα των παιδιών. Σκεφτήκαμε ότι, έτσι μπορούμε να παρουσιάσουμε τα δικαιώματα των παιδιών με τρόπο απλό και εύκολα κατανοητό από όλα τα παιδιά. Σε αυτό βοηθούν οι μικρές και απλές προτάσεις οι οποίες συνοδεύουν τις εικόνες.

Έχουμε ανεβάσει όλες τις εικονογραφήσεις στην ιστοσελίδα της Επιτρόπου (www.childcom.org.cy). Θέλουμε, έτσι, να δώσουμε την ευκαιρία σε κάθε παιδί, με πρόσβαση στο διαδίκτυο, να μάθει τα δικαιώματά του. Για τον ίδιο, ακριβώς, λόγο, έχουμε χρησιμοποιήσει μέρος της δουλειάς που παρουσιάζεται στην Έκθεση για να φτιάξουμε μια αφίσα και ένα τρίπτυχο, τα οποία έχουν ήδη αποσταλεί σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Κύπρου, δημόσια και ιδιωτικά. Επιπρόσθετα, έχουμε προχωρήσει, σε συνεργασία με την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου που είχε και την πρωτοβουλία και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στην παραγωγή ταινιών κινουμένων σχεδίων, μικρού μήκους, η κάθε μια από τις οποίες αποτυπώνει ένα δικαίωμα. Αυτές θα εμφανίζονται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Η πρώτη θα παρουσιαστεί αύριο στην επετειακή εκδήλωση.

Πριν σας αφήσω να απολαύσετε την Έκθεση, θέλω να ευχαριστήσω το Μουσείο Παραμυθιού και, ιδιαίτερα, τη Διευθύντρια του, φίλη, Βίκυ Μπαλωμένου, για τη φιλοξενία της Έκθεσης. Νομίζω δεν υπήρχε καλύτερος χώρος για να φιλοξενήσει μια τέτοια Έκθεση.

Ενθουσιώδης και καθοριστικός σύμμαχος της εκστρατείας, που την αγκάλιασε από την αρχή, η Γαλακτοβιομηχανία Χαραλαμπίδης Κρίστης. Η στήριξη και ενεργή συμμετοχή της, έχει ξεπεράσει και τις μεγαλύτερες προσδοκίες μας. Είναι ένα ισχυρό όχημα προώθησης της εκστρατείας μας στο σύνολό της, καθώς υποστηρίζει και την οργάνωση αυτής της Έκθεσης. Και την ευχαριστούμε για όλη αυτή τη στήριξη. Ευχαριστώ, ιδιαίτερα, τον κο Αλέξη Χαραλαμπίδη.

Να μου επιτρέψετε σήμερα να ευχαριστήσω και τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και, ιδιαίτερα, τους δημοσιογράφους και όλους τους λειτουργούς των ΜΜΕ που είναι σήμερα εδώ. Η στήριξη τους έχει τεράστια σημασία για την επιτυχία των στόχων της εκστρατείας. Είμαι βέβαιη ότι θα συνεχίσουν να μας στηρίζουν και να προβάλλουν τις δράσεις της εκστρατείας σε όλη τη διάρκεια των δέκα μηνών.

Τέλος, αλλά σίγουρα όχι έσχατα, θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, ο οποίος είναι σήμερα εδώ μαζί μας, και στηρίζει αυτή τη δράση μας. Και όχι μόνο γι’ αυτό, αλλά και γιατί είναι πάντα σύμμαχος της Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, δηλαδή, πολύ πρόθυμα και δυναμικά στηρίζει όλες τις εισηγήσεις για προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών. Επανειλημμένα με διαβεβαιώνει ότι, οποιαδήποτε εισήγηση του κάνω που έχει στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, θα προσπαθήσει με κάθε δυνατό τρόπο να την υλοποιήσει. Και γι’ αυτό τον ευχαριστώ εκ μέρους όλων των παιδιών.

Σας καλώ τώρα να απολαύσετε την Έκθεση. 

(ΜΓ/ΣΧ)