Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-11-2018 10:20

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στο 2ο Εθνικό Φόρουμ για τα Δικαιώματα των Παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον

Ευχαριστώ για την πρόσκληση να χαιρετίσω το δεύτερο Εθνικό Φόρουμ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Hope for Children CRC Policy Center. Το Φόρουμ σήμερα είναι αφιερωμένο στα Δικαιώματα των Παιδιών στο Ψηφιακό Περιβάλλον.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να συγχαρώ τον οργανισμό Hope for Children CRC Policy Center για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής, η οποία θα δώσει την ευκαιρία ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών για βέλτιστες πρακτικές, στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας για τα παιδιά.

Οι τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας αποτελούν ένα από τα σημαντικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής κι έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ όλες τις πτυχές της σύγχρονης ζωής μας, ιδιαίτερα των παιδιών. Έρευνες δείχνουν ότι ένα στα τρία παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και πολλά από αυτά προτού να περπατήσουν ή να μιλήσουν (UNICEF, 2017). Συνεπώς, η συζήτηση για τα δικαιώματα των παιδιών αναπόφευκτα περιλαμβάνει τη συζήτηση για το ψηφιακό περιβάλλον δηλαδή τη σημερινή πραγματικότητα των παιδιών μας.

Η σχέση του ψηφιακού περιβάλλοντος με τα δικαιώματα του παιδιού έχει αναγνωριστεί από διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς και έχει τεθεί ως άξονας προτεραιότητας σε μια σειρά εγγράφων πολιτικής όπως η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για Καλύτερο Διαδίκτυο για τα Παιδιά, η νέα Στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2016-2021). Κύριοι άξονες δράσης είναι η διασφάλιση της πρόσβασης των παιδιών στις τεχνολογίες της πληροφορίας και επικοινωνίας αφού αποτελούν χρήσιμο εργαλείο πληροφόρησης, γνώσης, ψυχαγωγίας και συμμετοχής των παιδιών σε θέματα που τα αφορούν. Ταυτόχρονα, η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τα παιδιά από τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην ασφάλεια των παιδιών μέσω των νέων τεχνολογιών.

Το διαδίκτυο θεωρείται ως ένα σύγχρονο εργαλείο μάθησης, ενημέρωσης, ψυχαγωγίας, επικοινωνίας που δίνει στα παιδιά πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης και ανάπτυξης γνώσεων, εφόσον χρησιμοποιείται ορθά για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του. Δεν έχουμε το δικαίωμα να στερήσουμε από τα παιδιά τον ψηφιακό κόσμο, αλλά έχουμε υποχρέωση να τα προστατεύσουμε.          

Έρευνες έχουν καταδείξει σειρά κινδύνων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά, όπως η έκθεση των παιδιών σε ιστοσελίδες ακατάλληλου περιεχομένου, αποξένωση, αποπλάνηση, παραπληροφόρηση, βίαια παιχνίδια, εθισμός, εκφοβισμός, παιδική πορνογραφία, κτλ.

Είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση και η εκπαίδευση, ούτως ώστε να καλλιεργηθούν γνώσεις, στάσεις και δεξιότητες για την ορθή αξιοποίηση του διαδικτύου στη ζωή μας και ιδιαίτερα στη ζωή των παιδιών. Είναι πλέον απαραίτητο να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με κριτική σκέψη και να τις διαχειρίζονται με τον κατάλληλο τρόπο. Επομένως, πρέπει να αυξήσουμε την ενημέρωση για τους πιθανούς κινδύνους και να διδάξουμε τα παιδιά και τους νέους να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ορθολογικά και αποτελεσματικά.

Ως αρμόδιο Υπουργείο για την εφαρμογή του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμου του 2014, το Υπουργείο έχει προωθήσει την υιοθέτηση τριών βασικών μέτρων προστασίας παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, που συχνά παρατηρείται στον ψηφιακό κόσμο.

Το πρώτο μέτρο αφορά την υιοθέτηση, το 2016, της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας (2016-2019), η οποία περιλαμβάνει δράσεις εκπαίδευσης των παιδιών για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου ως μέτρου πρόληψης και προστασίας παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Το δεύτερο μέτρο αφορά τη ψήφιση νόμου, το 2017, για τον διορισμό Συμβουλίου από εκπροσώπους κρατικών κι άλλων εμπλεκόμενων φορέων του μη κυβερνητικού τομέα, το οποίο παρακολουθεί την εφαρμογή της προαναφερόμενης Εθνικής Στρατηγικής.

Το τρίτο μέτρο αφορά στη δημιουργία του Σπιτιού του Παιδιού, το οποίο αποτελεί ένα κέντρο υπηρεσιών κάτω από την ίδια στέγη, κατά το πρότυπο Barnahus της Ισλανδίας. Η διαχείριση του Σπιτιού χρηματοδοτείται πλήρως από το Υπουργείο κι έχει ανατεθεί στον μη κυβερνητικό οργανισμό Hope for Children CRC Policy Center, που μαζί με εκπροσώπους εμπλεκόμενων κρατικών Yπηρεσιών (Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημoσίας Τάξεως, Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού) διαχειρίζονται πολυθεματικά κάθε περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού σ’ ένα φιλικό προς το παιδί περιβάλλον. 

Ο ψηφιακός κόσμος αποτελεί τη σημερινή πραγματικότητα για τα παιδιά μας. Οφείλουμε να ενδυναμώσουμε τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς ώστε να διασφαλίσουμε ότι η χρήση της τεχνολογίας γίνεται με πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της, με ασφάλεια και προς όφελος των παιδιών.  Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα συνεχίσει τις προσπάθειες κινητοποίησης όλων των εμπλεκομένων του κυβερνητικού, μη κυβερνητικού και ιδιωτικού τομέα, ώστε μέσω συντονισμού και συνεργειών να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή και ασφαλής πρόσβαση των παιδιών στα δικαιώματά τους εντός του ψηφιακού περιβάλλοντος.

Από τις μέχρι σήμερα εμπειρίες διαφαίνεται πόσο ευεργετικά μπορεί να λειτουργήσει η συνεργασία όλων των φορέων στην υλοποίηση ενός κοινού οράματος για βελτίωση της ζωής των παιδιών στην Κύπρο.

Θεωρούμε ότι η προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο μας αφορά όλους και η συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων είναι σημαντική για τη σωστή και ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ για ακόμη μια φορά τους διοργανωτές για την διοργάνωση του δεύτερου Εθνικού Φόρουμ για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Κύπρο και να ευχηθώ καλή συνέχεια.

Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους της Υπουργού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας κ. Χρίστος Μαληκκίδης.

 

(ΜΓ)