Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-03-2018 14:15

Ο νέος Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντα του

Το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Άμυνας παρέλαβε σήμερα από τον απερχόμενο Υπουργό κ. Χριστόφορο Φωκαΐδη ο νέος Υπουργός κ. Σάββας Αγγελίδης.

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου κ. Χρίστου Μαληκκίδη, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη, στελεχών της Εθνικής Φρουράς και πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου.

 Μιλώντας στην τελετή, ο νέος Υπουργός κ. Αγγελίδης ανέφερε τα ακόλουθα:

 «Αγαπητοί αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και μέλη του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού της Εθνικής Φρουράς και του Υπουργείου Άμυνας, εν ολίγοις, αγαπητοί συνεργάτες,

 Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που το συνοδεύει, αναλαμβάνω σήμερα το πηδάλιο του Υπουργείου Άμυνας.

 Ένα υπουργείο ζωτικής σημασίας, καθώς έχει ως κύρια αποστολή του την ασφάλεια του νησιού μας και την υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Η Άμυνα ταυτίζεται με την κυριαρχία του Κράτους.

 Με την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Υπουργού Άμυνας θέλω να απευθύνω τους εγκάρδιους χαιρετισμούς μου προς την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, προς τα επαγγελματικά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, τους εθνοφρουρούς μας που υπηρετούν τη θητεία τους προς την πατρίδα, καθώς και όλο το προσωπικό, στρατιωτικό και πολιτικό, του Υπουργείο Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς.

 Δεν σας κρύβω ότι δεν έχω ακόμα πλήρη εικόνα των υποχρεώσεων και των αναγκών του Υπουργείου και της Εθνικής Φρουράς.

 Θα καταβάλω όμως το άπαν των δυνάμεών μου το συντομότερο να ενημερωθώ, να σας ακούσω, να εργαστώ μαζί με εσάς, να προβληματιστώ μαζί  με εσάς, τους συνεργάτες μου, με μοναδικό μέλημα να παραγάγουμε έργο προς όφελος της Πολιτείας.  Σε αυτή τη προσπάθεια κανείς δεν περισσεύει και ζητώ από τον κάθε ένα ξεχωριστά να εργαστείτε με αφοσίωση, υπευθυνότητα και ανιδιοτέλεια. Εσείς οι ίδιοι θα νιώθετε στην τελική ικανοποίηση και υπερηφάνεια.

 Χρειάζεται από όλους μας σκληρή δουλειά, χωρίς μεγαλοστομίες και πομπώδεις διακηρύξεις. Ο κόσμος εξάλλου από εμάς περιμένει έργα και όχι λόγια. Με τη συνεργασία σας, με σεβασμό προς όλους και τον καθένα ξεχωριστά, με συναίσθηση της ατομικής και συλλογικής ευθύνης και με τη βοήθεια του Θεού θα εργαστούμε μεθοδικά και συστηματικά, για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συμπολιτών μας, τις προσδοκίες της πατρίδας.

 Μαζί θα σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών του προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο και ευχαριστώ για την τιμή που μου έκανε να μου αναθέσει το Υπουργείο Άμυνας. Προσδοκίες των οποίων ο πήχης είναι πολύ ψηλά.

 Και είναι υψηλά, γιατί, αγαπητέ Χριστόφορε, με το έργο σου αυτά τα τέσσερα χρόνια εσύ τον ανέβασες εκεί.

 Παρακολουθούσα το έργο σου ως πολίτης της Δημοκρατίας και μου έχει προκύψει αβίαστα το συμπέρασμα ότι με τη σοβαρότητα, το ήθος και τη φιλοπονία που σε διακρίνει ηγήθηκες τα τελευταία τέσσερα χρόνια της μεγαλύτερης αναδιοργάνωσης στην ιστορία των ενόπλων δυνάμεων της πατρίδας μας, οδηγώντας την Εθνική Φρουρά σε μια ριζοσπαστική πορεία μεταρρύθμισης και αναβάθμισης.

 Είμαι βέβαιος ότι πάντα θα δηλώνεις Παρών σε οποιοδήποτε κάλεσμά μου, για να προσφέρεις και να μας ενισχύεις με τις εμπειρίες σου και τις γνώσεις σου. Για να σε δεσμεύσω όμως σε ευχαριστώ εκ των προτέρων και θα σου παραδώσω και ένα ΦΑΠ με ανοικτή ημερομηνία.

 Αγαπητοί μου,

 Είμαι σίγουρος ότι όλους μας διακατέχουν ανάμικτα συναισθήματα αυτή τη στιγμή. Όλοι όμως θα πρέπει να νοιώσουμε περηφάνια τόσο για το έργο που αφήνει πίσω του ο φίλος Χριστόφορος όσο και για το γεγονός ότι ταχθήκαμε να συνεχίσουμε αυτό έργο.

 Σας εύχομαι να είστε πάντα υγιείς, καλό κουράγιο, δύναμη και καλή δουλειά.

 Σας ευχαριστώ».

 Ο απερχόμενος Υπουργός κ. Φωκαΐδης, από πλευράς του, είπε τα εξής:

 «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά για τα όσα έχετε πει,

Αγαπητέ κύριε Γενικέ, Κύριε Αρχηγέ, Διευθυντή του Επιτελείου, αγαπητές/οί συνεργάτες,

 Το έργο που έχει επιτελεσθεί έγινε χάρη στη σκληρή δουλειά όλων. 

 Εγώ, έπραξα απλώς αυτό που θεωρούσα καθήκον και αυτό που μου επέβαλλε η συνείδησή μου, προκειμένου να υλοποιήσω το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου, παραμένοντας πάντοτε πιστός σε αρχές. 

 Παρέμεινα πιστός σε αυτά που είχα πει τέσσερα χρόνια πριν, όταν αναλάμβανα το νευραλγικό αυτό Υπουργείο,

 Σε μια δύσκολη συγκυρία τότε, με τον αιφνίδιο χαμό του αείμνηστου Τάσου Μητσόπουλου, με μια εντεινόμενη  φθοροποιό σύγκρουση στα ανώτατα δώματα της στρατιωτικής ιεραρχίας, με μια σειρά χρονιζόντων προβλημάτων που ταλάνιζαν το προσωπικό, με μια καλπάζουσα φυγοστρατία και όλα αυτά σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που συνέτεινε στο πλήρες πάγωμα των εξοπλισμών.

 Εργαστήκαμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε τα συσσωρευμένα προβλήματα πολλών ετών.

 Για να δώσουμε λύσεις, πριν και πάνω απ’ όλα, μέσα από Κανονισμούς που εγκρίθηκαν από τη Βουλή, στα προβλήματα του προσωπικού, αξιωματικών, υπαξιωματικών, ΕΠΥ, Εθελοντριών αλλά και του Πολιτικού Προσωπικού.

 Για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια ανασύνταξη δυνάμεων μέσα από σειρά μεταρρυθμίσεων.

 Για να κάνουμε πράξη αυτό που φάνταζε για πολλούς ακατόρθωτο.

 Μειώσαμε τη θητεία, αυξάνοντας τη δύναμη της Εθνικής Φρουράς.

 Αναβαθμίζοντας σημαντικά το αξιόμαχο μέσα από την πρόσληψη και πλήρη ενσωμάτωση 3000 και πλέον ΣΥΟΠ, ανδρών και γυναικών.

 Και αυτό ήταν ένα μεγάλο στοίχημα. Οι γυναίκες υπηρετούν σήμερα όπως και οι άνδρες, όχι στα γραφεία αλλά στις καταδρομές, στις μονάδες του πεζικού, παντού σε μάχιμες θέσεις.

 Με αδιάβλητες αξιοκρατικές διαδικασίες προσλάβαμε χιλιάδες νέους χωρίς να ακουστεί ή να γραφτεί η παραμικρή κριτική.

 Εργαστήκαμε για την ενίσχυση ενός περιβάλλοντος ισονομίας, δικαίου, ανύψωσης του φρονήματος, για ένα νέο ήθος που έχει ανάγκη η Εθνική Φρουρά, που έχει ανάγκη η χώρα.

 Αναβαθμίσαμε την Εθνική Φρουρά και με σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα, αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά. Τα πιο σημαντικά δεν έχουν ανακοινωθεί, έχουν ενισχύσει όμως καθοριστικά μετά από πολλά χρόνια τη δυνατότητα αποτροπής.

 Ενδεικτικά να αναφέρω μόνο, ότι το 2017 είχαμε το υψηλότερο ποσοστό αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ (με 1.92%), το ψηλότερο σε πραγματικές δαπάνες από το 2005.

 

Είχαμε παράλληλα την καλύτερη επίδοση στην ιστορία του Υπουργείου σε ό,τι αφορά το ποσοστό υλοποίησης του Προϋπολογισμού, με 103% (λαμβάνοντας υπόψη και τον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό που εγκρίθηκε).

 Περαιτέρω, εργαστήκαμε σκληρά για να ανοίξουμε νέους δρόμους στην αμυντική πολιτική, εισάγοντας στη λειτουργία του Υπουργείου την έννοια της αμυντικής διπλωματίας και προωθώντας στην πράξη τον ρόλο της Κύπρου ως πυλώνα σταθερότητας και συνεισφορέα ασφάλειας, με σειρά συμφωνιών που πρώτη φορά υπογράφτηκαν με όλες τις γειτονικές, με πολλές ευρωπαϊκές και άλλες χώρες.

 Είναι πολλές οι καινοτόμες πολιτικές που υλοποιήθηκαν επίσης για τους εθνοφρουρούς.

 Επιτρέψτε μου να αναφερθώ μόνο στα μέτρα που έχουμε λάβει για αλλαγή του ωραρίου προσέλευσης στα στρατόπεδα και το σύστημα δωρεάν διακίνησης με λεωφορεία.

Θα ήθελα να πω σήμερα με χαρά και ανακούφιση (και είναι η πρώτη φορά που το λέω) ότι από το 2015 που εφαρμόσαμε αυτά τα μέτρα δεν είχαμε θανατηφόρο οδικό δυστύχημα στην Εθνική Φρουρά, Εύχομαι και προσεύχομαι να συνεχιστεί αυτό, ει δυνατόν, για πάντα.

Είναι πολλές οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν και άλλες που δρομολογήθηκαν, αγαπητέ Υπουργέ, όπως η ανάθεση της τροφοδοσίας σε ιδιώτες, η ανάθεση διεκπεραίωσης στρατολογικών θεμάτων στα ΚΕΠ.

Και η πλέον σημαντική, αν μου επιτρέπετε, θα είναι εντός του 2018, η συστέγαση και η συλλειτουργία Υπουργείου και ΓΕΕΦ σε ένα ενιαίο κτήριο και η ολοκλήρωση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μεταξύ άλλων, με την πρόσληψη και νέου δημοσιοϋπαλληλικού προσωπικού, όπως προβλέπεται στους φετινούς Προϋπολογισμούς.

Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε και θα ενισχύσετε έτι περαιτέρω αυτή την προσπάθεια.

Αγαπητοί συνεργάτες,

Παραδίδω σήμερα τη σκυτάλη, είμαι βέβαιος, σε ένα άξιο διάδοχο, με γνώσεις, επιστημονική κατάρτιση και επαγγελματική εμπειρία, αλλά και πολλή όρεξη για δουλειά.

Θα παρακολουθώ την εξέλιξη του Υπουργείου, της Εθνικής Φρουράς, και θα χαίρομαι μαζί σας, με κάθε νέα επιτυχία, με κάθε νέο έργο που υλοποιείται.

Τα όσα έχουμε μαζί βιώσει όλα αυτά τα χρόνια, οι εμπειρίες αλλά και η σύνδεση με την Ε.Φ., με το Υπουργείο, θα με συνοδεύουν για ολόκληρη την υπόλοιπη μου ζωή.

Οφείλω προς όλους ευγνωμοσύνη. Είμαι υπερήφανος που είχα την ευκαιρία να ηγηθώ αυτού του Υπουργείου, να ηγηθώ ως πολιτικός προϊστάμενος των ενόπλων δυνάμεων και να συνεργαστώ με όλους εσάς σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Είχα την ευκαιρία να εκφράσω προς όλους τις ευχαριστίες μου προχθές στη Λέσχη, γι’ αυτό και επιτρέψτε μου σήμερα να αποφύγω τις ξεχωριστές αναφορές.

Σας εύχομαι από καρδιάς καλή συνέχεια και καλή δύναμη.

Οι προκλήσεις ασφάλειας γύρω μας είναι μεγάλες και θα ενταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Θα χρειαστεί σκληρή δουλειά, σωφροσύνη, συνεχής εγρήγορση 24 ώρες το 24ωρο, και βεβαίως, να συνεχίσει αθόρυβα και αποτελεσματικά η μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει υλοποιώντας το Σχέδιο Αναδιοργάνωσης.

Για άλλη μια φορά, κύριε Αρχηγέ, κύριε Γενικέ, αγαπητές και αγαπητοί συνεργάτες, σας ευχαριστώ από καρδιάς, εύχομαι σε όλους υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, και κάθε επιτυχία στο έργο σας.

 Αγαπητέ Υπουργέ, σας παραδίδω τη σκυτάλη του Υπουργείου Άμυνας με περηφάνια και τιμή.

Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία, και είμαι βέβαιος με τη στήριξη και τη συνεργασία όλων θα την έχετε.

Σας ευχαριστώ».

Μιλώντας εκ μέρους όλου του προσωπικού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Χρίστος Μαληκκίδης, αποχαιρετώντας τον απερχόμενο Υπουργό κ. Φωκαΐδη, είπε τα ακόλουθα:

«Κάποιες στιγμές της ζωής μας είναι πολύ σημαντικές και κομβικές.  Είναι στιγμές που αποτυπώνονται βαθιά στην ψυχή και στη μνήμη μας, σημαδεύουν για πάντα την πορεία μας και μας ακολουθούν.  Τέτοιες στιγμές νομίζω ζείτε σήμερα αγαπητέ Υπουργέ, ευρισκόμενος ανάμεσα σε αγαπητούς συνεργάτες λίγο πριν την παράδοση του Υπουργείου Άμυνας στον διάδοχο σας. 

Αναλάβατε ως Υπουργός Άμυνας πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, στις 7 Απριλίου 2014, λίγες μέρες μετά από τον θάνατο του αείμνηστου Υπουργού Άμυνας Τάσου Μητσόπουλου.

Είχαν περάσει μόνο δεκαπέντε μέρες από τότε που αποχαιρετήσαμε με θλίψη ανείπωτη και με πόνο ψυχής πρωτόγνωρο τον τότε Υπουργό μας, τον Υπουργό που αποτελούσε κόσμημα της πολιτικής ζωής της Κύπρου και ο οποίος έθεσε στο Υπουργείο Άμυνας ένα νέο Ηθικό Πλαίσιο Πολιτικής και μας μοίρασε αντίδωρο τις Αρετές της Ψυχής του, για να παίρνουμε δύναμη και να προχωρούμε στον ανηφορικό δρόμο του Καλού.

Ήταν πραγματικά μια κρίσιμη περίοδος όταν αναλαμβάνατε.  Τότε που πάλι η Τουρκία με τις προκλήσεις της αμφισβητούσε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της. Ήταν μία περίοδος που λόγω και της οικονομικής κρίσης ο λαός μας, οι εργαζόμενοι, οι αξιωματικοί και οι υπάλληλοι στο δημόσιο τομέα, οι νέοι και οι εθνοφρουροί μας χρειαζόντουσαν στήριξη, ενθάρρυνση και έμπνευση.  Χρειαζόντουσαν ηγέτες.

Τη δύσκολη εκείνη ώρα με τη δυναμική προσωπικότητα και την ηγετική σας φυσιογνωμία, εμπνεύσατε το προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας και το παρωθήσατε να συνταχθεί με το όραμα που θέσατε.

Θέσατε νέους υψηλούς πολιτικούς στόχους και αναδείξατε νέους ρόλους για το Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Φρουρά.

Σφραγίσατε την παρουσία σας στο Υπουργείο Άμυνας ως Ηγέτης Αλλαγών.  Έχοντας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν τον Ηγέτη Αλλαγών, τον οραματισμό, το εκσυγχρονιστικό πνεύμα, την αποφασιστικότητα, την τόλμη, την αναλυτική σκέψη, την ευθυκρισία, τον ορθολογισμό. 

Με αυτές τις αρετές πρωτοπορήσατε.  Πήρατε αποφάσεις τολμηρές, ρηξικέλευθες που την στιγμή που πάρθηκαν για κάποιους φάνταζαν αδύνατο να υλοποιηθούν.  Αποφάσεις όμως που τελικά υλοποιήθηκαν και ενσωματώθηκαν στη λειτουργία μιας εκσυγχρονισμένης πλέον Εθνικής Φρουράς. Τέτοιες ήταν οι αποφάσεις για μετατροπή της Εθνικής Φρουράς σε ημιεπαγγελματικό στρατό με την πρόσληψη 3000 περίπου Συμβασιούχων Οπλιτών, με παράλληλη μείωση της στρατιωτικής θητείας.  Ήταν η ίδρυση της Ακαδημίας Άμυνας και Ασφάλειας η ίδρυση Στρατιωτικού Μουσείου Ιστορίας και η προώθηση των προγραμμάτων θετικών Κινήτρων για τους Εθνοφρουρούς  Ήταν η υπογραφή του συμβολαίου για την μεταστέγαση και συλλειτουργία του Υπουργείου και του ΓΕΕΦ σε νέο κτήριο και η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός των δομών του Υπουργείου.

Ήσαστε συνειδητά αντίπαλος της στασιμότητας και της απλής διαχείρισης των θεμάτων, όσο καλή και σχολαστική και αν ήταν αυτή.  Ήσαστε των γρήγορων αποφάσεων, της γρήγορης υλοποίησης και των διορθωτικών κινήσεων στην πορεία, 'εν τω γίγνεσθαι'. 

Προωθήσατε όμως και αναπτύξατε περαιτέρω και μία σειρά πολίτικών και μέτρων που ήταν ήδη σε πορεία υλοποίησης από τους προκάτοχούς σας.  

Προωθήσατε σε υψηλότατο επίπεδο την Αμυντική Διπλωματία, αναβαθμίζοντας υφιστάμενες Στρατιωτικές Συνεργασίες και υπογράφοντας συμφωνίες για πρώτη φορά με νέες χώρες. Συμβάλατε έτσι αποφασιστικά στην ενδυνάμωση της θέσης της Κύπρου στο διεθνές πεδίο με την απόκτηση νέων στρατιωτικών συμμαχιών.

Ολοκληρώθηκε επίσης επί υπουργίας σας και το μεγαλύτερο μέρος του εκσυγχρονισμού της Νομοθεσίας που αφορούσε στα θέματα των Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και ΕΠΥ και επιλύθηκαν έτσι χρονίζοντα προβλήματα.

Κυρίαρχο στοιχείο της παρουσίας σας στο Υπουργείο ήταν το 'ανθρώπινο πρόσωπο'. Κάνατε να νιώσουν την ανθρώπινη προσέγγιση τόσο οι εθνοφρουροί και οι γονείς τους όσο και το προσωπικό του Υπουργείου και της Εθνικής Φρουράς.  Αφουγκραστήκατε με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία τα προβλήματα και τις δυσκολίες των αδύνατων και πονεμένων ανθρώπων του τόπου μας, μέσα όμως από θεσμοθετημένο πλαίσιο.  Θεσπίσατε διαδικασίες στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, που έδιναν ένα νέον πνεύμα δικαιοσύνης, χρήστης διοίκησης, ισονομίας, και αμεροληψίας που τελικά καθιέρωσαν και πρόβαλαν στην κοινωνία ένα Νέο Πρότυπο Αξιοκρατίας για το Υπουργείο Άμυνας.

Το καλοπροαίρετο του χαρακτήρα σας, η ανθρώπινη προσέγγιση, και τη ευαισθησία σας για τον ανθρώπινο πόνο, το υψηλό αίσθημα ευθύνης, η τελειομανία σας, η ανεξάντλητη αντοχή σας και η εργατικότητα σας, η αφοσίωση στο καθήκον υπήρξαν αξιοπρόσεκτες και παραδειγματικές αρετές.

Είναι όμως και μια σειρά από θέματα, για τα οποία έχετε θέσει στέρεες βάσεις, μεταξύ τω οποίων και το σημαντικό θέμα της αναδιοργάνωσης και του εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς, που είμαι βέβαιος ότι θα προχωρήσουν με τον νέο Υπουργό.

 Το πέρασμά σας από το Υπουργείο Άμυνας συνοδεύτηκε με σημαντικά αποτελέσματα και αξιόλογη παραγωγή πολιτικής.  Είναι και θα παραμείνει  μια φωτεινή περίοδος της ιστορίας του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου που θα φέρει την προσωπική σας σφραγίδα.  Γι’ αυτό μπορείτε να νοιώθετε περήφανος και δικαιούστε τον δίκαιο δημόσιο έπαινο.

 Για όλα αυτά αφήνετε ανεξίτηλο το πολιτικό σας αποτύπωμα στο Υπουργείο Άμυνας και στην κυπριακή κοινωνία.

 Εμείς οι στενοί σας συνεργάτες, σας ευχαριστούμε για όσα μας εμπνεύσατε και για όσα μας μάθατε.  Σας ευχαριστούμε γιατί μας εμπιστευτήκατε και μας δώσατε την ευκαιρία να είμαστε μέρος του οράματός σας και της καρποφόρας δουλειάς που γινόταν για μία τετραετία τώρα στο Υπουργείο Άμυνας.  Σας ευχαριστούμε για τη στήριξη και το χαμόγελο σας.

 Τελειώνοντας θα ήθελα να σημειώσω ακόμα κάτι, πρωτοπορήσατε και σε κάτι άλλο αγαπητέ Υπουργέ.  Ο Θεός σας ευλόγησε να είστε ο πρώτο Υπουργός Άμυνας που κατά τη διάρκεια της θητείας σας στο Υπουργείο τελέσατε τον γάμο σας και φέρατε στο κόσμο το πρώτο σας παιδί.  Να χαίρεστε την οικογένειά σας και να σας έχει ο θεός πάντα καλά.

 Αυτήν τη ιδιαίτερη ώρα του αποχαιρετισμού, σας αποχαιρετούμε φίλε Υπουργέ με αγάπη και με τις θερμές ευχές μας για υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και για μια νέα δημιουργική πορεία στη ζωή σας, με προσφορά προς τον τόπο, όπως κάνατε πάντοτε».

 Ακολούθως ο κ. Μαληκκίδης καλωσόρισε τον νέο Υπουργό Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη λέγοντας:

 «Αγαπητέ Υπουργέ, Αγαπητέ κ. Σάββα Αγγελίδη,

 Σας υποδεχόμαστε σήμερα και σας καλωσορίζουμε στο Υπουργείο Άμυνας, στο Υπουργείο που η πολιτεία έχει αναθέσει την ευθύνη για την υλοποίηση της Κυβερνητικής Πολιτικής για την ασφάλεια, την υπεράσπιση της ακεραιότητας  της πατρίδας μας και την διατήρηση της ειρήνης.

Αναλαμβάνετε το Υπουργείο Άμυνας σε δύσκολες ώρες.  Σε μια περίοδο που λόγω των εξελίξεων στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη με την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων η Τουρκία κλιμακώνει τις απειλές και τις προκλήσεις της, παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα και θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και σταθερότητα στη ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.  Η Κύπρος συνεχίζει να αντιμετωπίζει τη μόνιμη απειλή από τα στρατεύματα κατοχής.

 Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και ο αγώνας για δικαίωση του κυπριακού Ελληνισμού, που για 44 χρόνια υποφέρει από τις συνέπειες της τούρκικης εισβολής, επιβάλλει τη συνέχιση της προσπάθειας για μια Ε.Φ. αξιόμαχη και αξιόπιστη που θα λειτουργεί ως δύναμη αποτροπής και διασφάλισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.  Επιβάλλει την ενίσχυση των συνεργασιών και συμμαχιών μας στο ευρωπαϊκό και διεθνές πεδίο και την προβολή της Κύπρου ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

 Είμαστε σίγουροι κ. Υπουργέ ότι με τις εξαιρετικές ικανότητες που διαθέτετε, με το υψηλό ήθος και τις αρχές που σας διακρίνουν, με τη ευρυμάθειά σας στα νομικά θέματα και τις πολύτιμες εμπειρίες που μεταφέρετε από τον νομικό κόσμο της μάχιμης δικηγορίας και της ακαδημαϊκής έδρας θα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά όλες τις προκλήσεις.  Είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσετε και θα διευρύνετε το ομολογουμένως πετυχημένο έργο του προκατόχου σας και θα δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας για την περαιτέρω ώθηση στους κρίσιμους τομείς της αμυντικής θωράκισης και της αμυντικής διπλωματίας και ότι θα αναβαθμίσετε ακόμη πιο πολύ τον καθοριστικό ρόλο του Υπουργείου, ενισχύοντας τη συλλογική προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής, απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.

Κύριε Υπουργέ,

το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό του Υπουργείου, η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, οι Αξιωματικοί και οι Υπαξιωματικοί θα συμπαραταχθούμε μαζί σας και με αφοσίωση, ζήλο και σκληρή δουλειά θα στηρίζουμε καθημερινά την πολιτική και το έργο σας, όπως πράξαμε και με τον προκάτοχό σας.

Σας καλωσορίζω και πάλι και εύχομαι δημιουργικές μέρες και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνετε στο Υπουργείο Άμυνας».

_____

ΕΛ/ΣΧ