Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-11-2018 17:20

Συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση της νέας επικοινωνιακής στρατηγικής για την Οδική Ασφάλεια «ΣΚΕΨΟΥ!»

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) και η ΟΠΑΠ Κύπρου παραχώρησαν, σήμερα, συνέντευξη Τύπου, στο Ολυμπιακό Μέγαρο, κατά την οποία παρουσιάστηκε η νέα επικοινωνιακή στρατηγική για την Οδική Ασφάλεια, υπό το μήνυμα «ΣΚΕΨΟΥ!». Η όλη προσπάθεια για καταρτισμό και υλοποίηση της νέας επικοινωνιακής στρατηγικής, έχει ως κεντρικό μήνυμα το «ΣΚΕΨΟΥ!», το οποίο θα αποτελέσει την ομπρέλα κάτω από την οποία θα αναπτύσσονται και οργανώνονται όλες οι επιμέρους δράσεις της, με την οικονομική στήριξη της ΟΠΑΠ Κύπρου.

Στο πλαίσιο της ομιλίας της η Διευθύντρια του ΓΤΠ κα Σόφη Μιχαηλίδου ανέφερε ότι η νέα επικοινωνιακή στρατηγική αποτελεί μια κοινή προσπάθεια των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Παιδείας και Πολιτισμού, και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στη βάση λεπτομερούς έρευνας που ανέδειξε τους λόγους του προβλήματος αλλά και τις ομάδες της κοινωνίας που βρίσκονται ή θέτουν άλλους σε μεγαλύτερο κίνδυνο στον δρόμο.

Στη συνέχεια, η κα Μιχαηλίδου εξήγησε ότι μετά από ενδελεχή ανάλυση της έρευνας που διενεργήθηκε από την εταιρεία ΓΝΩΡΑ, ετοιμάστηκε η Επικοινωνιακή Στρατηγική του κράτους για την οδική ασφάλεια. «Με τη συνεργασία της διαφημιστικής εταιρείας PARTNERS προχωρήσαμε στο σχεδιασμό του λογοτύπου, του σλόγκαν, των μηνυμάτων, των δράσεων, των δημιουργικών εικόνων, αλλά και των μέσων διάχυσης του σημαντικού θέματος στο κοινό μας», πρόσθεσε. Αναφερόμενη στο σλόγκαν «Πριν πιάσεις  τιμόνι στα χέρια σου, ΣΚΕΨΟΥ!», τόνισε ότι έτσι μπορούμε να οδηγήσουμε υποσυνείδητα, τον κάθε οδηγό στην επίγνωση των επιπτώσεων λανθασμένης, κακής και απρόσεκτης οδικής συμπεριφοράς.

Κατά την παρουσίαση των δράσεων που περιλαμβάνει η επικοινωνιακή στρατηγική, η κα Μιχαηλίδου είπε: «Για αυτή την πρώτη φάση της εκστρατείας μας συγκεντρωθήκαμε σε μηνύματα που αφορούν την κατανάλωση αλκοόλ, τη χρήση κράνους, και τη χρήση κινητού, θέματα, που μαζί με την υπερβολική ταχύτητα ευθύνονται για πολλούς νεκρούς, παράλυτους και ακρωτηριασμένους συμπολίτες μας. Αξιοποιήσαμε έξυπνα και σοκαριστικά μηνύματα και εικόνες για να τραβήξουμε την προσοχή του κοινού μας και όλα τα δυνατά μέσα για να τα μεταφέρουμε στο μέγιστο αριθμό συμπολιτών μας. Χρησιμοποιήσαμε ταμπέλες εξωτερικού χώρου, με ξεχωριστά μηνύματα για τις εθνικές λεωφόρους και τις πόλεις, ντύσαμε στάσεις λεωφορείων, χρησιμοποιήσαμε όλα τα κοινωνικά δίκτυα μεταφέροντας τόσο σταθερά μηνύματα και εικόνες όσο και βίντεο που δημιουργήσαμε επί τούτου, τοποθετήσαμε banners σε ιστοσελίδες και portals, δημιουργήσαμε λογαριασμούς στα κύρια κοινωνικά δίκτυα. Επίσης, σχεδιάσαμε έντυπο φυλλάδιο που θα διανεμηθεί σε όλα τα σπίτια, προωθήσαμε έντυπες διαφημίσεις για περιοδικά και εφημερίδες και ντύσαμε λεωφορεία που κυκλοφορούν σε όλες τις επαρχίες».

Περαιτέρω, αναφερόμενη σε άλλες προωθητικές ενέργειες, η κα Μιχαηλίδου σημείωσε την Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας της Αστυνομίας και την εκστρατεία ενημέρωσης των οδηγών από τους αστυνομικούς που φέτος τα Χριστούγεννα θα εντατικοποιηθεί έχοντας και το λογότυπο «Σκέψου». Επίσης, αναφέρθηκε στις εκπαιδεύσεις παιδιών νηπιαγωγείων και δημοτικών στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Αστυνομίας, η οποία συνεχίζεται, καθώς και σε άλλες δράσεις που θα ακολουθήσουν, όπως η αξιοποίηση σημαντικών προσωπικοτήτων της κοινωνίας και των ΜΜΕ ως influencers και πρεσβευτές και οι συνέργειες με τις εταιρείες πετρελαιοειδών για ενημέρωση των πολιτών σε βενζινάδικα σε όλες τις πόλεις.

Τέλος, έγινε παρουσίαση της πρώτης τηλεοπτικής μας διαφήμισης, με θέμα το κινητό και την ταχύτητα, που θα προβάλλεται από όλα τα κανάλια αλλά και σε αίθουσες κινηματογράφων, κοινωνικά δίκτυα και σε Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη.

Από την πλευρά του, ο κ. Υπουργός ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι πρωταρχικός στόχος μέσα από τη νέα, στοχευμένη επικοινωνιακή στρατηγική, είναι ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, εστιάζοντας τις δράσεις μας κυρίως στους νεαρούς οδηγούς. «Μόνο μέσα από μια πολύπλευρη, ολιστική στρατηγική μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε και να αντιστρέψουμε τις χιλιάδες καταγγελίες που καθημερινά καταγράφονται για τροχαίες παραβάσεις και να αλλάξουμε το σημερινό προφίλ του Κύπριου οδηγού, που βάσει μελέτης αποδεικνύεται βιαστικός, ανυπόμονος, απρόσεκτος, ανεύθυνος και αγενής στο δρόμο», υπογράμμισε.

Αξιολογώντας την αποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης επικοινωνιακής πολιτικής μέσα από επιστημονική έρευνα, διαπιστώθηκε η ανάγκη αναθεώρησης της υφιστάμενης πολιτικής, είπε, στη βάση σημαντικών κοινωνικών αλλαγών και του τρόπου διάχυσης των μηνυμάτων, ώστε αποτελεσματικά να φτάνουμε σε όλες τις ηλικίες και ειδικότερα στις νεαρές ηλικίες.

Αναφερόμενος στις δράσεις που ήδη εφαρμόζει η Κυβέρνηση με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας του Κύπριου οδηγού, πέραν της επικοινωνιακής στρατηγικής, σημείωσε την εκπαίδευση των αυριανών οδηγών μέσα από τη διδασκαλία του μαθήματος Κυκλοφοριακής Αγωγής στα λύκεια, την αναβάθμιση των κριτηρίων απόκτησης άδειας οδηγού και τη δημιουργία της Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών. Και πρόσθεσε:

«Οφείλουμε όλοι μας να σκεφτόμαστε κάθε μας κίνηση στον δρόμο, εάν θέλουμε να διαγράψουμε τον θλιβερό αριθμό απώλειας ανθρώπινων ζωών. Δυστυχώς, φέτος, οι νεκροί  μέχρι σήμερα, έφτασαν τους 48 ως αποτέλεσμα 45 θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων, και είναι τραγικό το γεγονός ότι μόνο μέσα στην περασμένη εβδομάδα χάθηκαν τέσσερις νέοι άνθρωποι, οι τρεις εξ αυτών κάτω των 25 χρονών, γεμάτοι όνειρα για το μέλλον. Ως Υπουργείο, διευρύνουμε τους δρόμους συνεργασίας που έχουμε με ΜΚΟ και φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, μελετούμε νέες δράσεις και κοινούς στόχους για προαγωγή της καλλιέργειας οδικής κουλτούρας. Επίσης, επεξεργαζόμαστε νέα προγράμματα πρόληψης, αντίστοιχα αυτών που ακολουθούνται σε άλλες χώρες. Στόχος μας ένα ολοκληρωμένο πλάνο στοχευμένων παρεμβάσεων εντός του 2019.

Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα, μέχρι να εμπεδώσει ο κάθε ένας που κυκλοφορεί στον δρόμο την κοινωνική του ευθύνη. Η αυξημένη αστυνόμευση των δρόμων σε συνδυασμό με την επερχόμενη αύξηση των ποινών, κυρίως στις βασικές αιτίες πρόκλησης των θανατηφόρων και σοβαρών δυστυχημάτων, αναμένεται να συνετίσουν τους ασυνείδητους και ανεύθυνους οδηγούς που αδιαφορούν για τις συνέπειες των πράξεών τους».

____________

ΕΚ/ΣΧ