Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-12-2018 09:53

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρα Κώστα Χαμπιαούρη σε Ημερίδα με θέμα: «Ενεργός Πολιτότητα, το μέλλον της Ευρώπης και οι Ευρωεκλογές»

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα μαζί με τον Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο κ. Αντρέα Κεττή στην Ημερίδα του Λυκείου Λινόπετρας με θέμα: «Ενεργός Πολιτότητα, το μέλλον της Ευρώπης και οι Ευρωεκλογές».

Η σημερινή ημερίδα, με τη συμμετοχή σχολείων από όλη την επαρχία Λεμεσού, διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διοργανώνεται σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρωταρχικό σκοπό την προώθηση και την ενδυνάμωση της ιδέας της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, κυρίως στους νέους.

H Ημερίδα του Λυκείου Λινόπετρας αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία, αφού προωθεί δυναμικά τον γόνιμο διάλογο, την ενεργό πολιτότητα, καθώς και τη συμμετοχή των νέων μας στα ευρωπαϊκά δρώμενα, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις προσδοκίες τους για το μέλλον της Ευρώπης. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, καλείται να αναδείξει έμπρακτα τις διαχρονικές οικουμενικές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού και του κράτους δικαίου, αξίες τις οποίες πρεσβεύει ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Καθίσταται, επομένως, επιβεβλημένη η δημιουργία ενεργών και κριτικά σκεπτόμενων πολιτών, με άποψη, ευαισθησίες και όραμα για μια δημοκρατική και αλληλέγγυα Ευρώπη. Ιδιαίτερα, οφείλουμε να ενδυναμώνουμε τους μαθητές και μαθήτριές μας, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις, ώστε να δρουν ευσυνείδητα, να εξελίσσονται και να προοδεύουν για τον εαυτό τους αλλά και για το κοινό καλό. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τη Διεύθυνση του Λυκείου Λινόπετρας, τους/τις εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και μαθήτριες γι’ αυτή τους την πρωτοβουλία και τη σημερινή τους προσπάθεια.

Στις επερχόμενες Ευρωπαϊκές Εκλογές, τον Μάιο του 2019, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να διαδραματίσουν τον δικό τους σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας βαθύτερης, σταθερότερης και ευρύτερης δημοκρατίας. Μέσα από την καλλιέργεια της δημοκρατικής συνείδησης των παιδιών και των νέων, θέτουμε γερά θεμέλια για ένα υγιές και εύρωστο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού παραμένει αρωγός στις προσπάθειες του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο για μια δημοκρατική Ευρώπη. Μέσα από τα νέα αναλυτικά προγράμματα και τις καινοτόμες δράσεις και δραστηριότητες της σχολικής ζωής, στοχεύει στη διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών, ικανών να συμμετέχουν ενεργά και συνειδητά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Παράλληλα, με τη βοήθεια και συμβολή των εκπαιδευτικών, στοχεύουμε στην προώθηση των εννοιών της δημοκρατίας και του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι», καθώς και στην καλλιέργεια θετικής στάσης των μαθητών και μαθητριών απέναντι στα αισθήματα της αλληλεγγύης, του σεβασμού και της συνεργασίας μεταξύ των κρατών και των λαών.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω θερμά το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, τόσο για τη διαχρονική συνεργασία που αναπτύσσει με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού όσο και για το δύσκολο και αξιόλογο έργο του. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να απευθύνω στον επικεφαλής του Γραφείου Ευρωκοινοβουλίου κ. Αντρέα Κεττή για την άψογη και αποτελεσματική συνεργασία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ και πάλι το Λύκειο Λινόπετρας και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της σημερινής ημερίδας. Θερμά συγχαρητήρια απευθύνω και στους συμμετέχοντες για το ενδιαφέρον αλλά και την εμπλοκή τους στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας και είθε να αποτελέσει πεδίο εποικοδομητικού προβληματισμού, γόνιμου διαλόγου και χρήσιμη πηγή γνώσης για όλους μας. 

(ΙΠ)