Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-12-2018 11:43

Xαιρετισμός Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ΕΔΕΚ για τον τομέα της οικονομίας

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τον τομέα της οικονομίας. Συγχαρητήρια για τη διοργάνωση Δράσεων Κοινωνικής Συνοχής (3-11 Δεκεμβρίου) στο πλαίσιο των οποίων έχουν προγραμματιστεί οι συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης.

Η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας (3,6% το τρίτο τρίμηνο του 2018) είχε θετική επίδραση στη μεγέθυνση της αγοράς εργασίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη μείωση της ανεργίας. 

Με βάση την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat, το ποσοστό ανεργίας για τον Σεπτέμβριο 2018 μειώθηκε στο 7,4% σε σχέση με 10,2% τον αντίστοιχο μήνα του 2017, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση στο ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι το επίπεδο ανεργίας στην Κύπρο είναι  χαμηλότερο από το μέσο όρο ανεργίας στην Ευρωζώνη, το οποίο έφτασε στο 8,1% τον Σεπτέμβριο του 2018.

Βελτίωση παρατηρείται και καθόσον αφορά το ποσοστό ανεργίας στους νέους 15-24 ετών, το οποίο κατά μέσο όρο για τους πρώτους εννέα μήνες του 2018 διαμορφώθηκε στο 20,1% σε σχέση με 25,3% την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ενώ το ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας μειώθηκε στο 2,7% από 4,8% την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Ως Κυβέρνηση, θεωρούμε ότι η ανεργία στους νέους εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά τη σημαντική μείωση της και γι’ αυτό σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πολιτικές για την περαιτέρω μείωσή της.

Επισημαίνεται ότι η καθοδική πορεία της ανεργίας των νέων έχει ξεκινήσει από το 2014, όταν το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν στο 36,0%, σε σύγκριση με 38,9% το 2013, φτάνοντας στο 20,1% το 2017.

Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία αναφορικά με την εγγεγραμμένη ανεργία, δηλαδή τον αριθμό των ανέργων που εγγράφονται στο αρχείο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης ως πρόσωπα που αναζητούν εργασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία Οκτωβρίου 2018, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων έχει μειωθεί στα 20.447 πρόσωπα, σε σύγκριση με 26.436 τον αντίστοιχο μήνα του 2017 (μείωση κατά 22,7% ή 5.989 άτομα).

Επισημαίνεται ότι το επίπεδο της εγγεγραμμένης ανεργίας για τον Οκτώβριο 2018 ήταν το χαμηλότερο που καταγράφτηκε από τον Οκτώβριο του 2010, όταν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 20.846.

Όσον αφορά την απασχόληση, αναφέρεται ότι κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2018, η απασχόληση αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 5,8% (21.798 άτομα) αυξάνοντας σημαντικά το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων 20-64 ετών στο 73,7% από 70,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι η μείωση της ανεργίας είναι συνδεδεμένη με την αύξηση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται αναφορικά με την αγορά εργασίας είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

Η στρατηγική των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης επικεντρώθηκε αρχικά στη συγκράτηση της αυξανόμενης ανεργίας  και στη συνέχεια στη συνεχή μείωση της, με την εφαρμογή μιας σειράς συμπληρωματικών παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν υπό τη μορφή Σχεδίων επιδοτούμενης απασχόλησης, έργων βελτίωσης της απασχολησιμότητας του ανθρώπινου δυναμικού μέσω προγραμμάτων κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας όπως επίσης και μέσω της ενίσχυσης και εκσυγχρονισμό των θεσμικών φορέων της αγοράς εργασίας όπως η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών έχουν αντληθεί πέραν των 120 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά ταμεία, με το ποσοστό συγχρηματοδότησης τους να φτάνει το 95%.

Στόχος της Κυβέρνησης όμως, δεν είναι μόνο η μείωση της ανεργίας, αλλά η επικράτηση συνθηκών πλήρους απασχόλησης στην οικονομία, με ανεργία κάτω από 5%. Προς αυτή την κατεύθυνση εντείνονται οι προσπάθειές μας και έχει τεθεί πρόσφατα σε λειτουργία η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Εργασίας η οποία διευκολύνει και απλοποιεί τη διαδικασία επιλογής και πρόσληψης προσωπικού από ένα ηλεκτρονικό μητρώο ανέργων, βάσει των προσόντων, πείρας και δεξιοτήτων τους. Η λειτουργία της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Εργασίας αυξάνει τις ευκαιρίες απασχόλησης των ανέργων που αποτείνονται στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης για αναζήτηση και εξεύρεση θέσης εργασίας, αφού πρόσβαση σε αυτή την πλατφόρμα, εκτός από τους άνεργους που αναζητούν εργασία θα έχουν και οι εργοδότες, οι οποίοι παραδοσιακά δεν αναζητούν προσωπικό μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Επιπλέον, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την πρόσληψη 30 εξειδικευμένων συμβούλων απασχόλησης οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει καθήκοντα στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, παρέχοντας εξατομικευμένες και πλήρως στοχευμένες Υπηρεσίες σε ανέργους για την επιτυχή τοποθέτηση τους σε θέσεις εργασίας. Πρέπει να αναφέρω ότι και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης είναι κάτι που απασχολεί έντονα το Υπουργείο και έχουν δοθεί οδηγίες για την ετοιμασία νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τα σχετικά με τη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Η επίτευξη του στόχου για συνθήκες πλήρους απασχόλησης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Κυβέρνηση καθώς, βάσει και του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη, με την επαναφορά της οικονομίας σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, στοχεύουμε στην έναρξη διαλόγου για την καθιέρωση εθνικού κατώτατου μισθού. Γνωρίζουμε ότι η καθιέρωση εθνικού κατώτατου μισθού αποτελεί ένα θεμελιακό αίτημα των εργαζομένων, εδώ και δεκαετίες, και προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε ήδη ξεκινήσει την ολοκληρωμένη μελέτη για την εφαρμογή εθνικού κατώτατου μισθού στην Κύπρο, με τη συνεργασία και την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Η εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στον τόπο μας από το 2014, αποτελεί έκφραση του πλαισίου αρχών που έχουμε ως Κυβέρνηση θέσει για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και ενίσχυση του κράτους πρόνοιας στην Κύπρο. Μέσω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος το κοινωνικό δίχτυ προστασίας καλύπτει εξίσου όλους όσοι δεν έχουν κανένα εισόδημα, αλλά και όσους δεν κερδίζουν ικανοποιητικό εισόδημα από την εργασία τους για την αξιοπρεπή τους διαβίωση, ενώ λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε περίπτωσης και παρέχονται συμπληρωματικά επιδόματα και Υπηρεσίες, όπως κάλυψη αναγκών φροντίδας, παροχή στέγασης, μέτρα κοινωνικής συνοχής σε άτομα με αναπηρίες και σειρά άλλων Υπηρεσιών και παροχών προς τους δικαιούχους.

Στο πλαίσιο παροχής Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος παρέχεται επίδομα ενοικίου σε πρόσωπα και οικογένειες που διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία, αλλά και επίδομα τόκων στεγαστικού δανείου σε πρόσωπα και οικογένειες που έχουν στεγαστικό δάνειο για την ιδιόκτητη κατοικία στην οποία διαμένουν. Επιπλέον, για τους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παρέχονται σειρά άλλων ωφελημάτων και επιδομάτων με στόχο τη μείωση του κόστους στέγασης και διαβίωσης, όπως για παράδειγμα κάλυψη του κόστους για τα τέλη που επιβάλλουν οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έκπτωση στον λογαριασμό ΑΗΚ κατά 20%.

Ταυτόχρονα, ένας από τους σημαντικότερους στόχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αφορά την ενεργοποίηση των ικανών προς εργασία δικαιούχων και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας μέσω σειράς εξειδικευμένων πολιτικών ενεργοποίησης που έχουν περιληφθεί στη Νομοθεσία. Προτεραιότητα για την Κυβέρνηση είναι η διασφάλιση για τον κάθε πολίτη, και ιδιαίτερα τους νέους μας, αξιοπρεπούς εργασίας σε συνθήκες ασφάλειας και υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν προκηρυχθεί και υλοποιούνται σειρά Σχεδίων που απευθύνονται σε δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με στόχο τη συμμετοχή τους σε προγράμματα κατάρτισης για επαγγέλματα που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας, επιδοτούμενη απασχόληση ή και κατάρτιση σε βασικές δεξιότητες με συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Κλείνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω πως το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν εφησυχάζει και παραμένει πάντοτε έτοιμο να συμβάλει όσο το δυνατό περισσότερο, στο πλαίσιο πάντοτε των δικών του αρμοδιοτήτων, στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία.

Με τις σκέψεις αυτές, εύχομαι καλές επιτυχίες στις εργασίες της σημερινής συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργανώνετε.

Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας, ο Διευθυντής του Τμήματος Εργασίας κ. Αλέξανδρος Αλεξάνδρου.

(ΜΠ/ΜΓ)