Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-02-2019 15:48

O Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με την Πρέσβειρα της Πορτογαλίας στην Κύπρο

O Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου, συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019, με την Πρέσβειρα της Πορτογαλίας στη Λευκωσία  κα Maria Manuela Freitas Bairos.

Κατά τη συνάντηση, ο Επίτροπος Προεδρίας ενημέρωσε την Πρέσβειρα  για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του και αναφέρθηκε εκτενώς τόσο σε θέματα διασποράς όσο και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Ο κ. Φωτίου και η κα Bairos, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την προοπτική συνεργασίας σε θέματα διασποράς και την προώθηση συγκεκριμένων δράσεων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των κοινοτήτων της διασποράς των δύο χωρών ανά την υφήλιο.  Από τη συζήτηση διαφάνηκε πως μια τέτοια συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Πορτογαλίας θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη και για τις δύο χώρες.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στο μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων και ενημέρωσε την κα Bairos για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν κατά τις προσπάθειες επίλυσής του, λόγω της αρνητικής στάσης της κατοχικής δύναμης.

Ο Επίτροπος Προεδρίας επεσήμανε τη δραματική μείωση στον εντοπισμό οστών στις κατεχόμενες περιοχές λόγω της έλλειψης συνεργασίας της Τουρκίας και ζήτησε τη συνδρομή της Πορτογαλίας, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την πλευρά της Τουρκίας, για να εξασφαλιστεί η ειλικρινής συνεργασία στην επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού ζητήματος.  

Από την πλευρά της η Πρέσβειρα της Πορτογαλίας, υπογράμμισε τη στήριξη της χώρας της στην επίλυση του Κυπριακού και εξέφρασε τη βούληση να προσφέρει κάθε βοήθεια που δύναται για να συμβάλει στην επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων. 

Τέλος, ο κ. Φωτίου εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες τόσο του ιδίου όσο και της Κυβέρνησης για τη στήριξη και συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις διαχρονικές στενές και φιλικές σχέσεις των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

-------------------------

 

ΡΜ/ΕΙ