Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-02-2019 19:03

Χαιρετισμός Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη στη συνεδρία του 3ου Άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου στα πλαίσια της Ημέρας του Πολίτη

Σας καλωσορίζω στην 3η Συνεδρία του Άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία διοργανώνεται στα πλαίσια της  θεσμοθετημένης ημέρας από το Υπουργικό Συμβούλιο,  «Ήμερα του Πολίτη». Καλωσορίζω τις νέες και νέους από Πανεπιστήμια, Λύκεια, Οργανώσεις Νεολαίας, από την Εθνική Φρουρά και Αστυνομία, αλλά και ανένταχτους νέους. Από την Πάφο έως Παραλίμνι, αλλά και από τις ορεινές περιοχές Λεμεσού, Λάρνακας και Λευκωσίας.

Σήμερα έχετε μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσετε τη λειτουργία και τον τρόπο λήψης αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας μας. Μετά την ολοκλήρωση της Συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου θα έχετε την δυνατότητα να υποβάλετε ερωτήσεις ή τις εισηγήσεις σας για θέματα που σας αφορούν προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Μια καινοτόμος πρωτοβουλία, μοναδική στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρωτοβουλία η  οποία έχει στόχο στο να ενεργοποιήσει την Κοινωνία των Πολιτών και να δημιουργήσει αποτελεσματικά εργαλεία ενεργούς συμμετοχής των πολιτών και, ιδιαίτερα, των νέων στα κοινά.

Θεωρούμε ότι η κοινωνία των πολιτών της τρίτης χιλιετίας, χρειάζεται ενεργούς και ενημερωμένους ανθρώπους, με άποψη, αλλά και θέσεις για κάθε ζήτημα που αφορά στη ζωή τους, στα ευρύτερα κοινωνικά πλαίσια.

Η πληροφόρηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας αυτής. Για να είναι όμως κάποιος ενεργός πολίτης, χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να έχει πρόσβαση στην πληροφόρηση για τα θέματα που τον αφορούν. Πληροφόρηση η οποία διευρύνει τις επιλογές του, τον στηρίζει στη λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα, και προωθεί την ενεργό συμμετοχή του στην κοινωνία σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ένας βασικός πυλώνας πολιτικής του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, είναι να εφαρμόσει πολιτικές οι οποίες θα ενθαρρύνουν την ενεργό πολιτότητα όπως η θεσμοθέτηση των Δημόσιων Διαβουλεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Υπουργών με τους πολίτες, η αναβάθμιση του ρόλου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, το εγχειρίδιο για τους εκπαιδευτικούς για τον ενεργό πολίτη και τον εθελοντισμό, το οποίο έχει διανεμηθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες, το έγγραφο πολιτικής για την κοινωνία των πολιτών, αλλά και πολλές άλλες δράσεις αναδεικνύουν την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να προωθήσει ουσιαστικά μέτρα για την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών σε όλα τα επίπεδα.  

Η Πολιτεία εφαρμόζει  αποτελεσματικότερες πολιτικές και εκσυγχρονίζεται, όταν η Κοινωνία των Πολιτών συμβάλλει στη διαμόρφωσή τους και συμμετέχει ενεργά σε δράσεις, υποστηρικτικές προς τις Υπηρεσίες του Κράτους. Αυτός είναι ο στόχος μας και προς αυτή την κατεύθυνση δραστηριοποιούμαστε.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα μέλη του Υπουργικού Συμβούλιου  για τη συμμετοχή τους στη σημερινή σημαντική εκδήλωση, αλλά και όλους εσάς, τη νεολαία μας, για την παρουσία σας.

___________

ΑΧ/ΣΧ