Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-02-2019 16:04

Πραγματοποιήθηκε δημόσια διάλεξη με θέμα: «Σκηνοθετώντας τους Αρχαίους Κλασικούς στον 21ο Αιώνα»

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη με τίτλο: «Σκηνοθετώντας τους Αρχαίους Κλασικούς στον 21ο Αιώνα: Διασκευή, Επικαιροποίηση και η Ηθική της Σκηνοθεσίας» δόθηκε την περασμένη Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου στο Nash Theatre στο Πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου από την Επίκουρη Καθηγήτρια του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου δρα Αύρα Σιδηροπούλου. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Cyprus Lecture Series at King’s, μια συνδιοργάνωση του Μορφωτικού-Πολιτιστικού Τμήματος της Ύπατης Αρμοστείας της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου King’s College.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Ύπατος Αρμοστής κ. Ευριπίδης Ευρυβιάδης, ο οποίος σύστησε στο κοινό την ομιλήτρια και, επίσης, ευχαρίστησε την Καθηγήτρια Γκόντα Βαν, Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και τον δρα Μάριο Ψαρά, Μορφωτικό Σύμβουλο της Ύπατης Αρμοστείας, για τη συνέχιση της μακράς παράδοσης συνεργασίας ανάμεσα στο King’s College και την Ύπατη Αρμοστεία, τονίζοντας τη σημασία που έχουν τέτοιες εκδηλώσεις για την πολιτισμική ανταλλαγή και τον διάλογο ανάμεσα σε Κύπρο και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η δρ Σιδηροπούλου, η οποία εκτός από ακαδημαϊκός είναι και σκηνοθέτις, παρουσίασε στη διάλεξή της θεωρητικές προσεγγίσεις αναφορικά με την έννοια της διασκευής, αλλά και τη λειτουργία της σε σύγχρονες παραστάσεις αρχαίου δράματος. Στη συνέχεια, ανέλυσε τρόπους με τους οποίους τέτοιες προσεγγίσεις έχουν εφαρμοστεί πρακτικά στη σκηνή, αναφέροντας παραδείγματα από παραστάσεις σε Κύπρο, Ελλάδα, Αμερική και Ηνωμένο Βασίλειο. Ακολούθησε μια πολύ ζωντανή συζήτηση με το κοινό, το οποίο απαρτιζόταν από ακαδημαϊκούς, φοιτητές, σκηνοθέτες, ηθοποιούς και, γενικότερα, ανθρώπους με ενδιαφέρον στις παραστατικές τέχνες και το αρχαίο δράμα. Στη συζήτηση τέθηκαν και άλλα θέματα όπως η χρήση της τεχνολογίας στο θέατρο σήμερα, η χωροχρονική επαναπλαισίωση, αλλά και το θεμελιώδες αισθητικό ζήτημα του δίπολου ελευθερία-πιστότητα.  

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από την πιο πάνω εκδήλωση, αλλά και για γενικότερη ενημέρωση για τις ποικίλες δραστηριότητες του Μορφωτικού-Πολιτιστικού Τμήματος της Ύπατης Αρμοστείας της Κύπρου, μπορεί κανείς να επισκέπτεται την ιστοσελίδα του Τμήματος και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του:

Ιστοσελίδα:   www.culturalchc.co.uk

Facebook, Twitter, Instagram: @culturalchcuk

 

(ΙΠ)