Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-03-2019 10:22

Μήνυμα Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη για την Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down – 21 Μαρτίου

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για το σύνδρομο αυτό.  Μέσα από διάφορες δραστηριότητες τη μέρα αυτή, επιδιώκεται η ενημέρωση των πολιτών για το τι είναι το σύνδρομο Down, και πώς οι άνθρωποι με το σύνδρομο αυτό μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στη ζωή και τις κοινότητες μας.  Απώτερος στόχος όλων των δραστηριοτήτων είναι η εξάλειψη της άγνοιας, του φόβου και των προκαταλήψεων γύρω από το θέμα αυτό.

Δυστυχώς, σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, τα άτομα με σύνδρομο Down, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το στίγμα και τις διακρίσεις καθώς και νομικά, οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια που δυσχεραίνουν τη συμμετοχή τους στην κοινωνία. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο το φετινό σύνθημα της ημέρας αυτής είναι «Κανένας δεν μένει πίσω - εκτός» (leave no one behind) και στόχος είναι τα άτομα με σύνδρομο Down να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες και να αντιμετωπίζονται σε μια πλήρη και ισότιμη βάση με τους υπόλοιπους συμπολίτες τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας. Το φετινό μήνυμα αποσκοπεί στην παροχή δυνατότητας στα άτομα με σύνδρομο Down να μιλήσουν, να ακουστούν και να επηρεάσουν τις κυβερνητικές πολιτικές και δράσεις, και να είναι πλήρη μέλη της κοινότητάς τους. Στόχος είναι η αύξηση του διαλόγου μεταξύ των ατόμων που πάσχουν από σύνδρομο Down, των επαγγελματιών υγείας, των επιστημόνων και των εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που σχετίζονται με το θέμα αυτό με σκοπό να προωθηθούν εκείνες οι πολιτικές που θα φέρουν μια ουσιαστική αλλαγή στη ζωή των πασχόντων.

Τα άτομα με σύνδρομο Down, αλλά και όλα τα άτομα με αναπηρία, δικαιούνται να ζουν σε μια κοινωνία δίχως φραγμούς και αποκλεισμούς και να απολαμβάνουν ένα περιβάλλον φιλίας, αποδοχής και σεβασμού. Δικαιούνται να έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής και να συνεισφέρουν ισότιμα στην κοινωνία με αυτοπεποίθηση και ατομική αυτονομία. Σε ένα περιβάλλον αποδοχής, αγάπης, ασφάλειας και εκπαίδευσης τα άτομα με σύνδρομο Down μπορούν να συμβάλουν ενεργά και εποικοδομητικά στην κοινωνία στην οποία ζουν. Ας διασφαλίσουμε λοιπόν ως κοινωνία τα βασικά δικαιώματα για τα άτομα με σύνδρομο Down, δηλαδή το δικαίωμα στην ποιοτική ζωή, στην υγεία, στην εκπαίδευση, αλλά και στην εργασία. 

(ΜΓ/ΕΙ)