Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-03-2019 10:25

Μήνυμα Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη για την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων – 21 Μαρτίου

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1966 και εορτάζεται την 21η Μαρτίου κάθε έτους. Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός υιοθέτησε τη Διακήρυξη για την εξάλειψη κάθε μορφής φυλετικών διακρίσεων. Η διακήρυξη υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε διάκριση λόγω φυλής, χρώματος, ή εθνικής καταγωγής, παραβιάζει την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Με τις ενέργειες αυτές, ο ΟΗΕ απευθύνει κάλεσμα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας και να αναλάβουμε δράσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα η ξενοφοβία, η μισαλλοδοξία και η αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας αποτελούν προβλήματα που επικρατούν σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες ενώ ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η ένταξη, η ενότητα εξακολουθούν να αποτελούν το ζητούμενο. Γι αυτούς τους λόγους είναι επιτακτική η ανάγκη για επαγρύπνηση όλων των αρμόδιων Αρχών και των πολιτών για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και των ρατσιστικών εγκλημάτων. 

Η ρατσιστική βία δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία γι αυτό και όλοι θα πρέπει να συμβάλουμε τα μέγιστα ώστε οι νέες γενιές να αντιτάσσονται στη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό και να δείχνουν σεβασμό σε κάθε ιδιαιτερότητα και διαφορετικότητα προστατεύοντας και υπερασπίζοντας εκείνους που αποτελούν θύματα του ρατσισμού. Χρειάζεται να καταβάλλεται διαρκής προσπάθεια για την εξάλειψη των προκαταλήψεων και στερεοτύπων με την Πολιτεία να λαμβάνει μέτρα που συμβάλλουν στην εμπέδωση των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρχών της ισότητας και της ισονομίας και στην καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Με αφορμή την μέρα αυτή και έχοντας την πεποίθηση ότι η διαφορετικότητα δεν συνιστά εμπόδιο, αλλά συστατικό πολιτιστικής ανάπτυξης και εξέλιξης των κοινωνιών, καλούμε σε επαγρύπνηση και συνειδητή προσπάθεια απομόνωσης και εξάλειψης των φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας. Η σημερινή μέρα ας αποτελέσει την αρχή για ανάληψη δράσεων ώστε να εκλείψουν τέτοια φαινόμενα και να γίνεται προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον μέγιστο δυνατό βαθμό. 

ΑΧ/ΕΙ