Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-03-2019 13:53

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Κώστα Χαμπιαούρη στο Γ΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας

Είναι μεγάλη η τιμή για το νησί μας να φιλοξενεί το Γ΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας με θέμα «Αρχαία Γραμματεία ανά τους αιώνες. Από τον Όμηρο και τον Ησίοδο στην Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία». Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στον Όμηρο και τον Ησίοδο σε σχέση με την Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία και στοχεύει στην ανάδειξη της έρευνας και της μελέτης των ομηρικών θεμάτων ως συνέχεια του Διεθνούς Συνεδρίου «Ομήρεια», που πραγματοποιείται εδώ και 23 χρόνια στη Χίο από την Ομηρική Ακαδημία.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θεωρεί το Συνέδριο αυτό ως έναν σημαντικό σταθμό στην προσφορά στον σύγχρονο πολιτισμό. Λαμπρύνεται από την παρουσία εκλεκτών επιστημόνων, οι οποίοι θα παρουσιάσουν την έρευνά τους γύρω από διάφορες πτυχές της Αρχαίας Κυπριακής και Ελληνικής Γραμματείας. Δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς μας να επιμορφωθούν από επαΐοντες σε θεματικές της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας και να αντλήσουν τη γνώση που χρειάζονται, για να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές και τις μαθήτριές μας στην αξιοποίηση αυτού του πλούτου. Από την άλλη, αποτελεί πρόκληση για τη νέα γενιά να ερευνήσει και να καταγράψει σύγχρονες επιβιώσεις σημαντικών πτυχών του υλικού που έχει διασωθεί και να εκτιμήσει την αξία του. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε και με τη διοργάνωση του Γ΄ Παγκύπριου Διαγωνισμού Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας με θέμα «Κύπρος: Φύση  και Πολιτισμός. Διαδρομές από το παρελθόν στο μέλλον», στο πλαίσιο του οποίου κατατέθηκαν αξιόλογες και δημιουργικές εργασίες.

Είμαι βέβαιος ότι η δημιουργική αυτή προσέγγιση της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας οδηγεί σε μια πραγματικά πολύτιμη επαφή με τον αρχαίο κόσμο και αναδεικνύει κατά τρόπο αυθεντικό τη διαχρονικότητα ιδεών, πρακτικών και αισθητικών αντιλήψεων και, επιπλέον, δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες να βιώνουν τη χαρά της δημιουργικής διερεύνησης των πηγών και των κειμένων, που διαφορετικά, φαίνονται απόμακρα και αποπλαισιωμένα.

Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ενθαρρύνουμε και επικροτούμε τη διεξαγωγή Διαγωνισμών, όπως είναι ο Γ΄ Παγκύπριος Διαγωνισμός Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας με θέμα «Κύπρος: Φύση  και Πολιτισμός. Διαδρομές από το παρελθόν στο μέλλον» και ο Γ΄ Παγκύπριος Διαγωνισμός Γυμνασίων για την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα με θέμα: «Τερψώμεθα μύθοις», οι οποίοι ενισχύουν το ενδιαφέρον των μαθητών και των μαθητριών για τη μελέτη της αρχαιοελληνικής γλώσσας.

Η Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία, η πολύτιμη αυτή κληρονομιά μας που διασώζεται μέχρι τις μέρες μας, αποδεικνύει περίτρανα την ελληνικότητα της Κύπρου μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Επιβεβαιώνει ότι τα νάματα της Ελληνικής Παιδείας μεταλαμπαδεύτηκαν στο νησί μας και διαμόρφωσαν την ταυτότητά του, στερέωσαν αρχές και αξίες  σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ανθίσταται στα πολυποίκιλα κτυπήματα των καιρών μέσα στη μακραίωνη πορεία του. Ιδιαίτερη τιμή οφείλεται στον καθηγητή κ. Ανδρέα Βοσκό, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλε τα μέγιστα στη διάσωση, καταγραφή και προβολή της πανάρχαιας πολιτισμικής κληρονομιάς της Κύπρου μας.

Θα ήθελα να συγχαρώ για την όλη διοργάνωση και τη συμβολή τους στην αποτελεσματική υλοποίηση αυτού του Συνεδρίου, τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Φιλολόγων Κύπρου «ΣΤΑΣΙΝΟΣ» και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων (Σ.Ε.Κ.Φ.) της Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ. και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω στο Ίδρυμα Αναστάσιου Γ. Λεβέντη και στον Διευθυντή του, κ. Χαράλαμπο Μπακιρτζή, για την υποστήριξη του έργου μας με την αθλοθέτηση του Γ΄ Παγκύπριου Διαγωνισμού Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας. Συγχαίρω το Ίδρυμα για το πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί και εκφράζω την επιθυμία μας για συνέχιση της αγαστής συνεργασίας μας.

Κλείνοντας, εκφράζω, για μια ακόμη φορά, τις ευχαριστίες μου στους εκλεκτούς εισηγητές, τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, τους συνέδρους, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριές μας και σας συγχαίρω για το γνήσιο ενδιαφέρον σας για τη μελέτη της  πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Με αυτές τις σκέψεις κηρύσσω την έναρξη του Συνεδρίου και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του.

(ΙΠ)