Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-04-2019 08:38

Η Ομογένεια στις ΗΠΑ αποχαιρέτησε τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη

Η ομογένεια της Νέας Υόρκη, τίμησε στις 2 Απριλίου, σε δείπνο που παρέθεσε στην Αστόρια, τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβη Κορνήλιο Κορνηλίου, ο οποίος επιστρέφει στην Κύπρο μετά από 2χρονη θητεία. Η εκδήλωση που διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα και το Κυπρο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, έγινε στην παρουσία προέδρων Κυπριακών συλλόγων και επιφανών παραγόντων της παροικίας, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας δρος Κωνσταντίνου Κούτρα, της Προξένου της Ελλάδας, κας Λάνα Ζωχιού, του Γενικού Προξένου της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, κ. Αλέξη Φαίδωνος και μελών της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη.

Σε ομιλία του, ο κ. Κορνηλίου ευχαρίστησε την ομογένεια και όλους τους παρόντες που τον αγκάλιασαν με μεγάλη θέρμη και τον υποστήριξαν από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του στη Νέα Υόρκη, για να μπορέσει να εκπροσωπήσει την Κύπρο επάξια στα Ηνωμένα Έθνη. Υπογράμμισε ότι από τη πρώτη στιγμή, ένας από τους στόχους του ήταν να φέρει την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας κοντά στην ομογένεια.

Αναφερόμενος στην ομογένεια των ΗΠΑ, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «διαδραματίζετε ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θέλω να συνεχίσετε το έργο σας και σε όποια θέση και να βρίσκομαι θα σας στηρίζω γιατί είμαι πολύ υπερήφανος για την ομογένεια της Αμερικής και που διετέλεσα συνεργάτης σας έστω για αυτήν την μικρή περίοδο» τόνισε ο απερχόμενος Πρέσβης.

Σχετικά με εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Κορνηλίου αναφέρθηκε στην αποχαιρετιστήρια συνάντηση που είχε με το Γενικό-Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και σημείωσε ότι ο κ. Guterres είναι διατεθειμένος να συνεχίσει τις προσπάθειές του, αλλά όπως είπε και μετά το Κραν Μοντανά, θέλει να δει ότι υπάρχει η ετοιμότητα και η πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές.  Δήλωσε επίσης ότι σύντομα αναμένεται η Ειδική Σύμβουλος του Γενικού-Γραμματέα, κα Jane Holl Lute, να μεταβεί στην Κύπρο και, όπως είπε, «ελπίζουμε ότι αυτό να οδηγήσει σε μια επανέναρξη της διαδικασίας».

Επεσήμανε επίσης, ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ήδη προχωρήσει σε τριμερείς συνεργασίες με πολλές χώρες της περιοχής, αναβαθμίζοντας το ρόλο και το κύρος της.

Σε σχέση με τα Ηνωμένα Έθνη, υπογράμμισε ότι το Κυπριακό παραμένει η πρώτη προτεραιότητα στο έργο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας. Εντούτοις, ο ρόλος και το έργο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς, αφήνοντας το στίγμα της σε θέματα κοινωνικά, όπως των γυναικών, της εμπορίας προσώπων και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων, κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, δρ Κούτρας και ο Πρόεδρος του Κυπρο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, κ. Νίκος Νικολάου σε παρεμβάσεις τους εξήραν το έργο που έχει επιτελέσει ο κ. Κορνηλίου στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ααχολήθηκε με την ομογένεια.

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, έγινε απονομή τιμητικών διακρίσεων και επίδοση αναμνηστικών δώρων από τους διάφορους οργανισμούς της ομογένειας.

 

ΑΜ