Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-04-2019 11:05

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στην 32η Ετήσια Γενική Συνέλευση Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου

Ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας να χαιρετίσω την 32η  Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου σας και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας συγχαρώ για το αξιέπαινο έργο σας.

Αναγνωρίζουμε ότι οι μυϊκές παθήσεις προκαλούν πολλαπλά προβλήματα σε ατομικό, αλλά και σε οικογενειακό επίπεδο, απαιτώντας όχι μόνο την παροχή οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση του επιπρόσθετου κόστους στη ζωή του μυοπαθούς, αλλά κυρίως την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας υγείας, κοινωνικής φροντίδας, συνοδείας, προμήθειας τεχνολογικού εξοπλισμού, ψυχολογικής στήριξης,  στήριξης στη συμμετοχή και κοινωνικοποίησης. 

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θέτει ψηλά στις προτεραιότητές του τα ζητήματα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και των ατόμων με αναπηρίες και λαμβάνει ,συνεχώς, νέα μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Διαχρονικός στόχος μας είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και η ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρίες ώστε να παραμένουν ενεργά και ενσωματωμένα στην κοινωνία.

Στον δρόμο και στις προσπάθειές μας αυτές, συνοδοιπόρος και εταίρος είστε εσείς οι οργανώσεις. Με μέλη τα ίδια τα άτομα με μυοπάθειες, ή μέλη των οικογενειών τους ή φίλους και εθελοντές, όλοι αποτελείτε πολύτιμους συνεργάτες μας, συμπληρώνοντας τις ενέργειες και τα μέτρα προς όφελος όσων τα χρειάζονται.

Η εργασία, όχι μόνο ως μέσο βιοποριστικής επιβίωσης, αλλά ως διαδικασία δημιουργικής κοινωνικής ενσωμάτωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων είναι καθοριστικής σημασίας για τα άτομα με αναπηρίες. Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναγνωρίζοντας αυτή τη σημασία προωθεί τις πολιτικές και τα μέτρα για την απασχόληση, παράλληλα με τις πολιτικές και μέτρα για την κοινωνική προστασία. Λαμβάνοντας υπόψη τις ατομικές ιδιαιτερότητες και δυνατότητες, δίνουμε επιλογές και διεξόδους, τόσο στο κεφάλαιο της ένταξης στην απασχόληση όσο και στο κεφάλαιο της κατάρτισης και απόκτησης γνώσεων και επαγγελματικών δεξιοτήτων.

Είναι γεγονός ότι η αναπηρία που προκαλεί η κάθε πάθηση είναι ζήτημα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Με στόχο την πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες έχουμε προωθήσει μια σειρά από νέες δράσεις και μέτρα τα οποία καταγράφονται στην πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία 2018-2028 και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία 2018-2020 που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο 2017.

Ήδη με την κύρωση από την Κυπριακή Δημοκρατία της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, έχουμε ένα ισχυρό και δεσμευτικό χάρτη πορείας τον οποίο όλοι μας θα ακολουθούμε και εφαρμόζουμε για πολλές δεκαετίες. Κρατικές Υπηρεσίες, θεσμικές Αρχές, οργανώσεις, επιχειρήσεις, πολίτες, όλοι μας έχουμε χρέος καθημερινά να εφαρμόζουμε τις αρχές της ισότητας, του σεβασμού,  στην προσβασιμότητα και στη συμμετοχή και ενσωμάτωση.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας συγχαρώ για ακόμη μια φορά για τη σημερινή διοργάνωση και να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε δίπλα σας να εργαστούμε μαζί για να προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον στα άτομα με μυοπάθειες.

____________

Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες κα Χριστίνα Φλουρέντζου.

ΑΜ/ΣΧ