Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-04-2019 10:29

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στο 13ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων

Εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι μαζί σας στο 13ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων στην οποία συμμετέχουν οι εκλελεγμένοι αντιπρόσωποι της Οργάνωσης σας από όλες τις επαρχίες.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας συγχαρώ για ακόμη μια φορά, για το σημαντικό και πολύπλευρο έργο που επιτελείτε για στήριξη και βοήθεια των μελών της Οργάνωσής σας ως προασπιστές των δικαιωμάτων των πολυτέκνων οικογενειών, αλλά και των οικογενειών της Κυπριακής κοινωνίας ευρύτερα, αλλά και αναδεικνύοντας τα δημογραφικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία όπως είναι αυτό της γήρανσης του πληθυσμού και της μείωσης των γεννήσεων.

Σύμφωνα με τους διαθέσιμους δημογραφικούς δείκτες, στην Κύπρο παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες μια σταδιακή αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων και μια παράλληλη μείωση του ποσοστού των παιδιών.  Από το 1995, το συνολικό ποσοστό γονιμότητας έχει πτωτική πορεία και είναι πιο χαμηλό από το ποσοστό που είναι αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η αναπλήρωση του πληθυσμού.

Οι αυξημένες ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες που επιτάσσουν τα σύγχρονα κοινωνικά πρότυπα και ο σύγχρονος τρόπος ζωής καθιστούν όλο και πιο επιτακτική την έμπρακτη στήριξη του θεσμού της οικογένειας για την επίτευξη της ευημερίας και της κοινωνικής συνοχής.

Γι΄ αυτούς τους λόγους, έχουμε έγκαιρα εντοπίσει ότι η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πρότασης που θα αντιμετωπίζει το δημογραφικό πρόβλημα είναι απολύτως αναγκαία.  Ως εκ τούτου, με την βοήθεια του Εθνικού Φορέα Δημογραφικής Πολιτικής, στον οποίο συμμετέχει και η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, έχει ως στόχο την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στην Κύπρο, αλλά ταυτόχρονα, τον καθορισμό μιας ολοκληρωμένης Δημογραφικής πολιτικής και στρατηγικής. Έχει ολοκληρωθεί το τρίτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής 2019 – 2020, το οποίο αφού συζητήθηκε εκτεταμένα στον Φορέα θα προωθηθεί για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και για την συνεπακόλουθη εφαρμογή του.  Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες Δράσεις:

-        Διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για τους παράγοντες που καθορίζουν τις αποφάσεις των νέων και τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για τον προγραμματισμό της οικογένειας.

-        Χαρτογράφηση των υφιστάμενων δομών στήριξης της οικογένειας ώστε να συμπληρωθούν οποιαδήποτε κενά που θα εντοπιστούν

-        Επέκταση της γονικής άδειας

-        Λειτουργία Κέντρων Προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας του Παιδιού

-        Αύξηση των Βρεφονηπιακών Σταθμών

-        Μέτρα συμφιλίωσης της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής

Επιπρόσθετα, έχουμε υλοποιήσει μια σειρά μέτρων για τη στήριξη της πολύτεκνης μάνας.  Θέλω να σημειώσω ότι τα ακόλουθα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί από την Κυβέρνηση, διαμορφώθηκαν μετά από εκτενή διάλογο με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων:

  • Τη σταδιακή επαναφορά του Επιδόματος Μάνας, το οποίο είχε καταργηθεί από το 2012, εις ένδειξη αναγνώρισης της σημαντικότατης προσφοράς της πολύτεκνης μάνας στον τόπο. Η δαπάνη για τα έτη 2017 και 2018 ανήλθε σε 8 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

 

  •  Εφαρμόστηκε από την 1.1.2018 η νέα νομοθεσία για την παροχή Επιδόματος Τέκνου, με βάση την οποία το εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται κατά €5.000 για κάθε επιπρόσθετο τέκνο πέραν των δύο. Επίσης, παιδιά που φοιτούν ακόμη σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης θεωρούνται εξαρτώμενα για σκοπούς παροχής επιδόματος, μέχρι την ηλικία των 20 ετών.  Με τις νέες αυτές ρυθμίσεις, αυξήσαμε τις δικαιούχες πολύτεκνες οικογένειες που λαμβάνουν Επίδομα Τέκνου αναγνωρίζοντας ότι το εισοδηματικό κριτήριο πρέπει να είναι ανάλογο και με τη σύνθεση της οικογένειας.

 

  • Συνεχίζουμε την εφαρμογή του Σχεδίου «Προίκα του Μωρού» με στόχο σε άπορες οικογένειες να παρέχονται τα βασικά υλικά αγαθά, αλλά και τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη.

 

  • Την επέκταση της δωρεάν μεταφοράς μαθητών παιδιών οικογενειών πολυτέκνων από το δεύτερο παιδί.

 

  • Πρόσφατα έχουν διαφοροποιηθεί και τα κριτήρια για την παραχώρηση της φοιτητικής χορηγίας, αυξάνοντας τα εισοδηματικά κριτήρια ανάλογα με την σύνθεση της οικογένειας.

 

  • Συνεχίζουμε την επιχορήγηση εθελοντικών οργανώσεων και Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη λειτουργία προγραμμάτων στήριξης της οικογένειας όπως η φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες. (Το 2018 επιχορηγήθηκαν 257 προγράμματα, με ποσό ύψους €8.321.980,00)

 

  • Την παρακολούθηση βάσει νομοθεσίας της εγγραφής και επιθεώρησης προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας.

 

  • Την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων που αφορούν τη συμφιλίωση της εργασιακής και οικογενειακής ζωής.

 

  • Την παραχώρηση δύο εβδομάδων άδειας πατρότητας.

 

Κυρίες και κύριοι,

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε τον κοινωνικό διάλογο με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, έτσι ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω τα μέτρα της Κυβέρνησης για στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας.

Η σημασία που διαδραματίζει η οικογένεια στην κυπριακή κοινωνία είναι αδιαμφισβήτητη. Η στήριξη της σημερινής Πολύτεκνης Οικογένειας, αλλά και η στήριξη της μελλοντικής Πολύτεκνης Οικογένειας πρέπει να θεωρείται δεδομένη και θα εργαστούμε όλοι για ένα καλύτερο αύριο συνεχίζοντας τη σταθερή μας πορεία.

Συγχαίρω τον Πρόεδρο και τα μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων για τη δράση και το ανιδιοτελές έργο που επιτελούν με υπευθυνότητα, αφοσίωση και σοβαρότητα, προς όφελος όχι μόνο της Πολύτεκνης Οικογένειας, αλλά και της κοινωνίας στο σύνολό της.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του σημερινού συνεδρίου και ευόδωση των δραστηριοτήτων της Οργάνωσής σας.

____________

ΑΜ/ΣΧ