Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-04-2019 11:52

Μήνυμα Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ Οργανώσεων κ. Γιάννη Γιαννάκη για την Παγκόσμια Ημέρα για τα παιδιά του δρόμου – 12 Απριλίου

Η 12η Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τα παιδιά του δρόμου: μια ιδιαίτερη μέρα που αναγνωρίζει τη δύναμη και την αντοχή εκατομμυρίων παιδιών του δρόμου σε όλο τον κόσμο. Γιορτάζεται παγκοσμίως από το 2012, και είναι μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε την ανθρωπιά τους, την αξιοπρέπεια και την αντίστασή τους απέναντι σε αδιανόητες δυσκολίες. Στόχος της Ημέρας είναι να φέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα των παιδιών του δρόμου, που περιφέρονται μόνα και έρημα χωρίς γονική υποστήριξη, αλλά και να υπενθυμίσει ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί νομική δέσμευση για τις χώρες που την έχουν υπογράψει.

Οι βασικότεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά είναι η έλλειψη τροφής και στέγης, η αδυναμία πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες, η αδυναμία τακτικής παρακολούθησης του σχολείου, η βία και η εγκληματικότητα στους δρόμους, η σεξουαλική εκμετάλλευση, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η περιθωριοποίηση και τόσα άλλα. Τα παιδιά αυτά στερούνται των βασικών τους δικαιωμάτων όπως η υγειονομική περίθαλψη, η πρόσβαση στη δικαιοσύνη, η ελευθερία και η προστασία από κάθε μορφής παρενόχληση.

Με αφορμή την Ημέρα αυτή, ας βοηθήσουμε να συσπειρώσουμε τις κυβερνήσεις και τα άτομα σε όλο τον κόσμο να συνεργαστούν για να διασφαλίσουμε  ότι τα δικαιώματα όλων των παιδιών προστατεύονται ανεξάρτητα από τα ποιά είναι και πού ζουν.  Ας αποτελέσει αυτή η Ημέρα, το εφαλτήριο ώστε κάθε κράτος, να λάβει εκείνα τα αποτελεσματικά μέτρα ώστε αυτά τα παιδιά να ενταχθούν σε ένα υγιές περιβάλλον, όπου η στέγη, η τροφή, η ένδυση και η παιδεία θα τους παρέχονται ως κάτι το αυτονόητο και δεδομένο.

Το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων καλεί σε ανάληψη δράσεων και από την Κοινωνία των Πολιτών και ΜΚΟ για εξάλειψη των οποιωνδήποτε φαινομένων διακρίσεων και προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των παιδιών του δρόμου σε κάθε γωνιά της γης.

(ΑΧ/ΕΙ)