Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-04-2019 13:05

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε αντιπροσωπεία της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία της Ένωσης Κυπρίων  Αγροτών (ΕΚΑ), στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Καδής δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «έγινε μια γόνιμη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέση με ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

Είχαμε την ευκαιρία να τον ενημερώσουμε για την καλή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο Υπουργείο και τις αγροτικές οργανώσεις, ιδιαίτερα και με την ΕΚΑ, για την προώθηση σημαντικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στον αγροτικό τομέα, όπως είναι το νέο σύστημα γεωργικής ασφάλισης που σήμερα βρίσκεται ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τέθηκαν από μέρους της ΕΚΑ και συζητήθηκαν προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, όπως το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Κύπρου. Συζητήθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη για τη δημιουργία μιας Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Διαχείρισης Υδάτων. Ήταν κάτι που είδαμε στο Ισραήλ. Ήταν κάτι που επιχειρήθηκε στο παρελθόν αλλά είχε προσκρούσει σε πρόνοιες του Συντάγματος.

Αυτό που διαβεβαιώσαμε είναι στο πλαίσιο της αναθεωρημένης στρατηγικής για το νερό, που θα υποβληθεί εντός των επόμενων ημερών στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα περιλαμβάνεται πρόνοια για διερεύνηση εκ νέου αυτού του ενδεχομένου.

Βλέπουμε την ανάγκη για αναδιάρθρωση του τρόπου με τον οποίο διαχειριζόμαστε τους υδάτινους πόρους στον τόπο μας.

Επίσης τέθηκε το θέμα της τιμολόγησης του νερού ειδικά για τους κτηνοτρόφους μας και εκεί συζητήθηκαν ιδέες για το πώς μπορεί να γίνουν κάποιες διαφοροποιήσεις προς όφελος των κτηνοτρόφων.

Συζητήθηκε και το θέμα της προσφοράς προγραμμάτων σπουδών από δομές του Υπουργείου Παιδείας, είτε Τεχνικές Σχολές είτε Μεταλυκειακά Ινστιτούτα, που να αφορούν στον αγροτικό τομέα ευρύτερα. Έχουν γίνει βήματα τα τελευταία χρόνια και παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες ιδέες και από την ΕΚΑ, αλλά και από το Υπουργείο Γεωργίας για την προσφορά νέων προγραμμάτων σπουδών. Είναι κάτι το οποίο θα συζητήσουμε την αμέσως επόμενη περίοδο με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας  της ΕΚΑ κ. Πανίκος Χάμπας ανέφερε πως «έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», σημειώνοντας πως «στις συνθήκες που ζούμε ο πρωτογενής τομέας έχει να προσφέρει πάρα πολύ.

Εμείς επιλέξαμε να επικεντρωθούμε στα θέματα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Θα γίνουν προσπάθειες και νομικές για να ξεπεραστούν τα προβλήματα, τα οποία παρουσιάζονταν μέχρι τώρα και είναι ευκαιρία τώρα ακριβώς που υπάρχει καλή ροή προς τα φράγματα και έτσι μπορεί να ληφθούν καλές αποφάσεις και να πάρουμε τελικά τη μεγάλη απόφαση να δημιουργηθεί τελικά αυτή η Ενιαία Αρχή.

Στην πρόσφατη επίσκεψή μας στο Ισραήλ, οι Ισραηλινοί ήταν ξεκάθαροι ότι αυτό που τους βοήθησε πάρα πολύ να λύσουν το υδατικό ήταν αυτή η Αρχή.

 Το δεύτερο που πρέπει να προσέξουμε είναι μετά και την ανάπτυξη του χαλουμιού που υπάρχει στην Κύπρο να δημιουργηθούν σχολές».

Χαιρέτισε το γεγονός ότι από του χρόνου θα λειτουργήσει στην Αθηένου τυροκομική σχολή και πρόσθεσε ότι «αυτό πρέπει να περάσει σε όλες τις τεχνικές σχολές της Κύπρου και σε συνεργασία και με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών να έχουμε τα ποθητά αποτελέσματα».

(ΡΜ/ΑΧ/ΕΙ)