Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-05-2019 20:22

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού συμμετείχε στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ στο Παρίσι

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού  κ. Κώστας Χαμπιαούρης, συμμετείχε σήμερα, στη Σύνοδο των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Παρίσι, με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά.

Η Σύνοδος διοργανώθηκε, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Γαλλίας κ. Emmanuel Macron, από τον Γάλλο Υπουργό Πολιτισμού κ. Franck Riester, σε συνεργασία με τη Ρουμανική Προεδρία της ΕΕ, σε συνέχεια της καταστροφικής πυρκαγιάς στον Καθεδρικό Ναό Notre Dame de Paris.

Η Σύνοδος επικεντρώθηκε σε τρία θέματα.

  • Η δημιουργία δικτύου εμπειρογνωμόνων για την προστασία της απειλούμενης ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς
  • Τη συμμετοχή των νέων στην προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και
  • Τη μελέτη τρόπων χρηματοδότησης της διατήρησης και προώθησης της κοινής μας κληρονομιάς.

Σε ομιλία του, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο κ. Υπουργός εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για τις απώλειες που προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και υπογράμμισε ότι η Κύπρος είναι αλληλέγγυα στην κυβέρνηση και τον λαό της Γαλλίας.

Ο κ. Υπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου για στήριξη της Γαλλικής πρωτοβουλίας για δημιουργία δικτύου για την προστασία της πολιτιστικής ευρωπαϊκής κληρονομιάς και τόνισε την ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών που ασχολούνται με το θέμα.

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις καταστροφές που υπέστη η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας, στα κατεχόμενα εδάφη, κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στιγματίζοντας τις παράνομες ανασκαφές, τις κλοπές και καταστροφές καθώς και την παράνομη εμπορεία αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Κύπρος διαθέτει σημαντική εμπειρογνωμοσύνη στο θέμα της προστασίας, της διατήρησης και της αποκατάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς και δεσμεύεται να στηρίξει κάθε προσπάθεια.

Τέλος, τόνισε τη σημασία της εμπλοκής των νέων στις συνολικές προσπάθειες για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης» και «Erasmus+» δηλώνοντας ,παράλληλα, την ετοιμότητα των μαθητών και εκπαιδευτικών της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης καθώς και των φοιτητών και ακαδημαϊκών των κυπριακών Πανεπιστημίων να συμβάλουν με κάθε δυνατό τρόπο στην αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων, υπογραμμίζοντας ότι η ευρωπαϊκή κληρονομιά αποτελεί κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά. Η προστασία αυτής της κοινής κληρονομιάς, κατέληξε, αρχίζει από την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των νέων.

Στο τέλος της Συνόδου υιοθετήθηκε δήλωση, την οποία προσυπέγραψε η Κύπρος και στην οποία τίθενται τα θεμέλια αποτελεσματικής συνεργασίας και ενεργειών για την προστασία της κοινής ευρωπαϊκής μας κληρονομιάς.

Στη Σύνοδο έλαβαν μέρος πολλοί Ευρωπαίοι Υπουργοί, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού κ. Tibor Navracsics, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Werner Hoyer, η Γενική Γραμματέας της EUROPA NOSTRA, κα Sneska Quaedvlieg-Mihailovic, εκπρόσωποι της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

--------------------------

ΕΙ