Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-05-2019 12:37

Ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για δημόσια διαβούλευση για τη χρήση των μικροπλαστικών

Η χρήση μικροπλαστικών ανησυχεί τους εμπλεκόμενους σε διάφορα επίπεδα φορείς λόγω των πολλών επιπτώσεων τους στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον. Για βελτίωση της κατάστασης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) πρότεινε τον περιορισμό της σκόπιμης χρήσης των μικροπλαστικών σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που περιλαμβάνει προϊόντα όπως τα καλλυντικά, τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, τα απολεπιστικά, τα απορρυπαντικά, τα καθαριστικά, τα φυτοπροστατευτικά και βιοκτόνα προϊόντα, τις βαφές, προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευαστική βιομηχανία κ.ά.  Επίσης η πρόταση περιλαμβάνει και ορισμένα προϊόντα που απελευθερώνουν σκοπίμως μικροπλαστικά στο πλαίσιο της λειτουργίας τους, όπως π.χ. οι σβόλοι θρεπτικών συστατικών που χρησιμοποιούνται στη γεωργία. Στον προτεινόμενο περιορισμό εμπίπτει επίσης και το κονιορτοποιημένο υλικό πλήρωσης των γηπέδων από συνθετικό γρασίδι, είτε αυτό αποτελεί προϊόν ανακύκλωσης είτε όχι.

Συγκεκριμένα η πρόταση περιορισμού καθορίζει ότι στα πιο πάνω χημικά μείγματα το περιεχόμενό τους σε μικροπλαστικά δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,01% κατά βάρος και ορίζει ως μικροπλαστικά τους κόκκους με διαστάσεις από 1mm έως 5 mm.  Ο προτεινόμενος περιορισμός θα ενταχθεί στο Παράρτημα ΧVII του Ευρωπαϊκού Κανονισμού με αρ. 1907/2006 ( Καν. REACH). Από τον περιορισμό θα εξαιρούνται όσα μικροπλαστικά αποδεικνύεται ότι είναι βιοαποικοδομήσιμα με βάση  συγκεκριμένες αναλυτικές μεθόδους και όσα προορίζονται για χρήση σε βιομηχανικές διεργασίες με ελεγχόμενο τρόπο.

Τα μικροπλαστικά, λόγω των διαστάσεων τους, εισέρχονται συχνά στην τροφική αλυσίδα με δυσμενείς επιπτώσεις για τα ψάρια, τα θηράματα, τα θηλαστικά και τους ανθρώπους. Χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα έμμονες χημικές ουσίες, δηλαδή δεν διασπώνται και μεταφέρονται μέσω του νερού, του αέρα και της πανίδας σε απόμακρες περιοχές του πλανήτη όπως στους πολικούς πάγους και στα βάθη των ωκεανών. Έχουν παρατηρηθεί περιβαλλοντικές επιπτώσεις λόγω των επικίνδυνων χημικών ουσιών που περιέχουν και τις οποίες απελευθερώνουν κατά τη χρήση ή την απόρριψη τους. Λόγω της αυξανόμενης χρήσης τους έχει ήδη συσσωρευθεί ένα, μη-αναστρέψιμο περιβαλλοντικά απόθεμα το οποίο είναι αδύνατο να απομακρυνθεί.

Όσοι έχουν ειδικό ενδιαφέρον για το θέμα καλούνται να μελετήσουν τον φάκελο του προτεινόμενου περιορισμού και να υποβάλουν τις απόψεις τους, τυχόν επιπτώσεις που αναμένεται να έχουν λόγω της εισαγωγής του περιορισμού ή οποιαδήποτεδεδομένα κατέχουν μέσω της ακόλουθης ιστοσελίδας του ECHA:

http://echa.europa.eu/el/restrictions-under-consideration

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή σχολίων είναι η 20η Σεπτεμβρίου 2019.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους Λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στα τηλέφωνα 22405609 και 22405608.

(ΑΧ)