Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-05-2019 16:39

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος για τη σχέση της ποιότητας διδασκαλίας με την ανάπτυξη των μαθητών/τριών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στην προσπάθειά του για συνεχή αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και την ΟΠΑΠ Κύπρου Λτδ., έχουν διεκπεραιώσει το ερευνητικό πρόγραμμα «Διερευνώντας τη σχέση της ποιότητας διδασκαλίας με την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών/τριών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί σημαντική καινοτομία για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, εφόσον πρόκειται για την πρώτη έρευνα σε εθνικό επίπεδο -και μία από τις ελάχιστες σε διεθνές επίπεδο- η οποία αφορά και τους τρεις τομείς μάθησης των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας, δηλαδή τον γνωστικό, τον ψυχοκινητικό και τον συναισθηματικό τομέα, στο γνωστικό αντικείμενο της Φυσικής Αγωγής. Πρόκειται για έρευνα ευρείας κλίμακας, με αποδέκτες μεγάλο αριθμό μαθητών και μαθητριών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής και αφορά στον τρόπο διδασκαλίας, δηλαδή έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τα μαθησιακά αποτελέσματα.

Η παρούσα έρευνα υπογραμμίζει, για ακόμη μία φορά, τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η διδασκαλία στη μάθηση των παιδιών, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει την πολυδιάστατη επίδραση της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού στη διαμόρφωση χαρακτήρων και ατόμων με υγεία στο σώμα, στο πνεύμα και στην ψυχή. Τα περιγραφικά αποτελέσματα της έρευνας θα αξιοποιηθούν για επιμορφωτικούς σκοπούς σε ειδικά σεμινάρια εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής, με στόχο πάντα την πρόοδο και τη βελτίωση σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Συγχαίρω θερμά το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ιδιαίτερα τη συντονίστρια του ερευνητικού προγράμματος, Καθηγήτρια Νίκη Τσαγγαρίδου, καθώς και τους συνεργάτες της: Καθηγητή Λεωνίδα Κυριακίδη, Επίκουρο Καθηγητή Χαράλαμπο Χαραλάμπους και Δόκτορα Ερμή Κυριακίδη.

Επιπρόσθετα, απευθύνω θερμά συγχαρητήρια στην Επιθεώρηση Φυσικής Αγωγής και τους συνεργάτες της που αποδέχθηκαν, στο πλαίσιο βελτίωσης των διδακτικών πρακτικών του αντικειμένου τους, να θέσουν υπό αξιολόγηση την αποτελεσματικότητα των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων Φυσικής Αγωγής.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες και στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή η οποία βρίσκεται σε παράλληλη πορεία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ώστε οι σημερινοί νέοι και αυριανοί πολίτες να ενστερνιστούν τις αρχές και αξίες της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού.

Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τον διαχρονικό συνεργάτη μας ΟΠΑΠ Λτδ, για την πολυετή στήριξη και συνεργασία που διατηρεί σε πολυάριθμα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού όλα αυτά τα χρόνια.

Κλείνοντας, αξίζει να τονιστεί ότι μέσω των αποτελεσμάτων που θα αναλυθούν σήμερα από την κα Νίκη Τσαγγαρίδου, επιβεβαιώνεται η ορθότητα της πολιτικής απόφασης για αναδόμηση των αναλυτικών προγραμμάτων και θέλω να διαβεβαιώσω ότι, παρά τα θετικά αποτελέσματα, δεν επαναπαυόμαστε και προσβλέπουμε στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στον τόπο μας.

Σημ.: Τον χαιρετισμό απηύθυνε, εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας , ο Αν. Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου δρ Κυπριανός Λούης.

---------------------------

ΙΠ/ΕΙ