Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-05-2019 12:19

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη κατά την τελετή εγκαινίων του Κέντρου Πολίτη των Κυπριακών Ταχυδρομείων στην Κακοπετριά

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη ικανοποίηση που βρίσκομαι στην Κακοπετριά, προκειμένου να τελέσω τα εγκαίνια του Κέντρου Πολίτη των Κυπριακών Ταχυδρομείων καθώς πρόκειται για ακόμη ένα έργο το οποίο προστίθεται στις προσπάθειες που καταβάλλουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε πως όλοι οι πολίτες θα απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες από τη Δημόσια Υπηρεσία.

Μέρος της εν λόγω προσπάθειας αποτελεί και η επέκταση των δραστηριοτήτων και η διεύρυνση της κοινωνικής  πολιτικής των Κυπριακών Ταχυδρομείων, τα οποία, ακολουθώντας τη γενική πολιτική του Κράτους για βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, προχωρούν στη σταδιακή παροχή, πέραν των ταχυδρομικών υπηρεσιών, και υπηρεσιών του Δημοσίου.

Συγχαίρω τον Διευθυντή και τα μέλη του προσωπικού των Ταχυδρομείων, διότι πραγματικά έχουν συμβάλει σε συνεργασία, πάντα με την Κυβέρνηση, ώστε να είναι ακόμη πιο εξυπηρετικά προς τον πολίτη.

Τα Κέντρα Πολίτη (ΚΕ.ΠΟ.), αποτελώντας συνέχεια του επιτυχημένου θεσμού των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη, ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις ανάγκες των πολιτών, υποβοηθώντας τις συναλλαγές και την εξυπηρέτησή τους από τον δημόσιο τομέα, μέσω της απλούστευσης των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Η λειτουργία των ΚΕ.ΠΟ. είναι εν τη ουσία η μεταφορά κυβερνητικών υπηρεσιών – όπως  υπηρεσίες που προσφέρονται από  τα υπουργεία Συγκοινωνιών, Υγείας, Εσωτερικών, Άμυνας – πιο κοντά στους πολίτες κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι σημαντικό διότι εξοικονομείται χρόνος, δημιουργούνται οι προοπτικές και προϋποθέσεις εξυπηρέτησης του πολίτη, ιδιαίτερα της υπαίθρου, και κατ’ αυτό τον τρόπο υπάρχει μια διευκόλυνση ή αναχαίτιση της φυγής και, βεβαίως αυτό μόνο δεν είναι αρκετό. Ο διορισμός του κ. Παπαδούρη ως Επιτρόπου Ορεινών Κοινοτήτων και η ετοιμασία Εθνικής Στρατηγικής για ανάπτυξη των κοινοτήτων του Τροόδους, η οποία θα υιοθετηθεί στις 15 Μαΐου από το Υπουργικό Συμβούλιο με συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις, με συγκροτημένες απόψεις που έχουν καταρτιστεί ύστερα από διαβούλευση και με τους Προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων, θα είναι η απτή απόδειξη του ενδιαφέροντος, επιτέλους μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, [για] να δώσουμε τις προοπτικές που χρωστούμε στους κατοίκους της υπαίθρου.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως μόνο κατά τη διάρκεια του 2018, τα ΚΕ.ΠΟ. παρείχαν παγκύπρια πέραν των 157 χιλιάδων εξυπηρετήσεων σε πολίτες, κάτι που καταδεικνύει την προστιθέμενη αξία τους. Στόχος και προσπάθειά μας είναι να διευρυνθούν οι υπηρεσίες και σε άλλες κοινότητες [και] περιοχές. Ήδη, το Κέντρο Πολίτη θα λειτουργήσει προσεχώς και στα Λεύκαρα, αλλά έχω την εντύπωση ότι μπορούμε σε συνεργασία να επεκτείνουμε την προσφορά των υπηρεσιών και σε σημαντικές άλλες κοινότητες. Μην ξεχάσετε την Ξυλοφάγου, η οποία είναι στους σχεδιασμούς.

Η λειτουργία του πρώτου Κέντρου Πολίτη στον Αγρό, σε συνάρτηση με το έργο που σήμερα εγκαινιάζουμε και η εδώ παρουσία μου, υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδουμε ιδιαίτερα στα χαρακτηριστικά της κάθε γεωγραφικής περιοχής ξεχωριστά, με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες των πολιτών.

 Σε συνδυασμό με τη λειτουργία του Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη στο Πελένδρι και του Κέντρου Αγρότη στην Κυπερούντα, είναι εμφανής η προσπάθειά μας για σημαντική βελτίωση στην εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής Τροόδους, προσφέροντας τους επιπλέον σημεία παροχής πολυάριθμων δημοσίων υπηρεσιών.

Στόχος μας είναι η ολιστική ανάπτυξη της περιοχής του Τροόδους μέσα από την υιοθέτηση και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδιασμού, που υιοθετείται οριστικά, με στόχους, χρονοδιαγράμματα υλοποίησης συγκεκριμένων έργων που θα συμβάλουν σε αυτό που όλοι επιδιώκουμε.

Ευρισκόμενος στην Κακοπετριά, οφείλω να αναφέρω πως πέραν της ετήσιας κρατικής χορηγίας ύψους 125 χιλιάδων ευρώ και του παρόντος έργου κόστους 600 χιλιάδων ευρώ, η κοινότητα επωφελήθηκε από την αποκατάσταση του χλοοτάπητα του τοπικού της γηπέδου και από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του αποχετευτικού συστήματος του συμπλέγματος Σολέας, το οποίο περιλαμβάνει το δίκτυο Κακοπετριάς - Γαλάτας- Σινά Όρος και Καλιάνα.

Όσον αφορά στο συναφές έργο της κατασκευής του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων, υπάρχουν νομικά προβλήματα, έχει κατατεθεί στην κατακύρωση της προσφοράς, όπως έχω ενημερωθεί, υπήρξε χθες ακρόαση ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής προσφορών και η τελική απόφαση της Αρχής αναμένεται το συντομότερο, έτσι ώστε, ανάλογα και με την απόφαση, να τροχοδρομηθεί το ταχύτερο η υλοποίηση του έργου. 

Εκτιμώ ότι με το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα, τα αναπτυξιακά έργα που πραγματοποιήθηκαν, καθώς και μία σειρά άλλων τα οποία δρομολογούνται τόσο στην κοινότητα όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Τρόοδους, θα δοθεί πραγματικά ώθηση στην αειφόρο ανάπτυξη, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην αύξηση της επιχειρηματικότητας και επισκεψιμότητας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τα Κυπριακά Ταχυδρομεία και τον Διευθυντή τους καθώς και το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για τη δημιουργία του Κέντρου Πολίτη που εγκαινιάζουμε σήμερα, το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και ένα πρόγραμμα που με την επέκτασή του θα εξυπηρετεί σημαντικά τους πολίτες.

Πρόσθετα, θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις νέες δράσεις και στους στόχους που θέτουν τόσο οι κυβερνητικές Υπηρεσίες όσο και οι τοπικές Αρχές, έτσι ώστε πάντοτε σε στενή συνεργασία να επιτυγχάνουν τα καλύτερα δυνατά πάντα προς όφελος του πολίτη.

(ΡΜ/ΜΛ)