Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-05-2019 11:06

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στα αποκαλυπτήρια πλάκας για τη συνεργασία των εμβληματικών κοινοτήτων για τη Μεσογειακή Διατροφή

Επιτακτική η ανάγκη προβολής και προώθησης της Μεσογειακής Διατροφής

Θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου αλλά και όλους τους κάτοικους της κοινότητας του Αγρού, για την δράση που έχουν αναπτύξει για την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής. Η δράση αυτή άρχισε πριν από έξι χρόνια με την επιλογή του Αγρού ως της εμβληματικής κοινότητας της Κύπρου, στο πλαίσιο της καταχώρησης της Μεσογειακής Διατροφής στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η κοινότητα του Αγρού, με τη μεγάλη γκάμα των μεσογειακών προϊόντων που παράγει, αλλά και με την εργατικότητα, την επιχειρηματικότητα, την προσήλωση στην παράδοση και τη φιλοξενία που διακρίνει τους κατοίκους της, έχει πολλά να προσφέρει στη διάδοση της πολύ ωφέλιμης Μεσογειακής Διατροφής.

Εδώ στον Αγρό, αλλά και στην ύπαιθρο μας γενικότερα, η Μεσογειακή Διατροφή αντιστέκεται ακόμη στη μοντέρνα συνήθεια του έτοιμου-γρήγορου φαγητού, το οποίο συνήθως δεν συνάδει με τις αρχές της ορθής διατροφής. Γι’ αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη προβολής και προώθησης της Μεσογειακής Διατροφής, με παράλληλη προώθηση της παραγωγής μεσογειακών προϊόντων. Προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή την παραγωγή υγιεινών και ασφαλών τροφίμων σε ανταγωνιστικές τιμές, εστιάζονται και οι προσπάθειες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μέσω των διάφορων μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της όλης πολιτικής που εφαρμόζουμε γενικότερα. Μάλιστα, το Υπουργείο μας, ανέλαβε την πρωτοβουλία για την καθιέρωση του Σήματος Κυπριακού Προϊόντος, με πρώτιστο στόχο να στηρίξει τους κύπριους παραγωγούς και τα κυπριακά προϊόντα, μέσα από την πιστοποίηση και ανάδειξη της προέλευσής τους. Το Σήμα, θα οπτικοποιεί την προέλευση των προϊόντων της χώρας μας και θα τους προσδίδει μια διαφοροποιημένη παρουσία στην αγορά, που θα συνδέεται με τον τόπο παραγωγής, αλλά και την προέλευση της πρώτης ύλης που χρησιμοποιήθηκε για τη σύσταση προϊόντων μεταποίησης.

Κλείνοντας, επιθυμώ να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για τη συνεργασία των επτά εμβληματικών κοινοτήτων, προερχομένων από επτά διαφορετικές μεσογειακές χώρες, για την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής, μια συνεργασία που, με την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, μόνο θετικά έχει να προσφέρει προς την κατεύθυνση αυτή. Γι’ αυτό και η αποτύπωση της συνεργασίας στην πλάκα που αποκαλύπτουμε σήμερα, δεν έχει μόνο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα.

(ΜΑΚ)