Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-05-2019 12:28

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, στη 13η Γιορτή του Τριαντάφυλλου

 Πρωτοπόροι στην ροδοκαλλιέργεια οι κάτοικοι του Αγρού και της ευρύτερης περιοχής

Ευχαριστώ θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγρού για την ευγενική πρόσκληση που μου απηύθυνε, για να παραστώ και να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση, που αποσκοπεί στην ανάδειξη της καλλιέργειας της τριανταφυλλιάς, αλλά και στην προβολή των παραδοσιακών προϊόντων που παρασκευάζονται από την επεξεργασία του τριαντάφυλλου.

Για τον Αγρό, αποτελεί μια χαρακτηριστική και πολύ επωφελή δραστηριότητα, αφού πέρα από τις θέσεις εργασίας και το συμπληρωματικό εισόδημα που προσφέρει σε αρκετούς κάτοικους της κοινότητας, εξωραΐζει και αναβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Αυτή την εποχή, η γύρω περιοχή αποκτά το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα και μοσχοβολά από την χαρακτηριστική ευωδία της τριανταφυλλιάς.

Τα παραδοσιακά προϊόντα που παράγονται από τη Rosadamascena (Ροδή τη δαμασκηνή), τα οποία αυξάνουν την προστιθέμενη αξία του τριαντάφυλλου, όπως είναι το ροδόσταγμα, το ροδέλαιο, το λικέρ, το γλυκό και πολλά άλλα, ήταν γνωστά στην Κύπρο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πρωτοπόροι και πρωτεργάτες σε αυτή τη δραστηριότητα ήταν οι κάτοικοι του Αγρού και της ευρύτερης περιοχής.

Φίλες και φίλοι

Η ενθάρρυνση και στήριξη των παραγωγών μας για ανάδειξη και προώθηση των ποιοτικών προϊόντων του τόπου μας, αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Ήδη, από το 2016, το «γλυκό τριαντάφυλλο του Αγρού» έχει καταχωρηθεί στο σχετικό μητρώο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, ενώ συνεχίζεται, σε εθνικό επίπεδο, η εξέταση του φακέλου του ροδοστάγματος του Αγρού με σκοπό την κατοχύρωσή του ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Σε μια προσπάθεια επέκτασης της ροδοκαλλιέργειας, το Υπουργείο μας έχει εντάξει την «τριανταφυλλιά τη δαμασκηνή» στους θάμνους παραδοσιακού τοπίου, με παράλληλη εφαρμογή του μέτρου για τον αποκλεισμό της χρήσης χημικών ζιζανιοκτόνων στις περιοχές όπου καλλιεργείται, καθώς και επιπλέον ενίσχυση ανά εκτάριο. Επιπρόσθετα, ενισχύσεις περιλαμβάνονται και σε άλλα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως είναι η επιμόρφωση και η οικονομική στήριξη των νέων γεωργών πρώτης εγκατάστασης και η επιδότηση για ίδρυση και εκσυγχρονισμό μονάδων μεταποίησης, συμπεριλαμβανομένης και της μεταποίησης του τριαντάφυλλου. Τα μέτρα αυτά, συμβάλλουν στην προσπάθεια για δραστηριοποίηση των νέων στα χωριά και για περιορισμό της αστυφιλίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, σημαντική είναι η συνεισφορά τόσο της Συνεργατικής Εταιρείας Τριανταφυλλοπαραγωγών του Αγρού όσο και των ιδιωτικών επιχειρήσεων επεξεργασίας και παραγωγής των παραδοσιακών προϊόντων της τριανταφυλλιάς.

Κλείνοντας, επιθυμώ να συγχαρώ το Κοινοτικό Συμβούλιο του Αγρού που συνεχώς αναβαθμίζει τις εκδηλώσεις για το τριαντάφυλλο και να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θα είναι πάντα αρωγός και συμπαραστάτης στην αξιέπαινη αυτή προσπάθεια.

(ΜΑΚ)