Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-05-2019 16:19

Ομιλία Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κας Βασιλικής Αναστασιάδου στα εγκαίνια του Έργου «Κατασκευή της Λεωφόρου Αγλαντζιάς και μέρος των Λεωφόρων Λάρνακος και Αμμοχώστου στην Αγλαντζιά»

Εγκαινιάζουμε σήμερα ένα από τα σημαντικότερα Πολεοδομικά Έργα που εκτελέστηκαν στη Λευκωσία τα τελευταία χρόνια και ,συγκεκριμένα, στον Δήμο Αγλαντζιάς.  Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό Έργο που άρχισε τον Ιανουάριο του 2016 και συμπληρώθηκε όσον αφορά το κυρίως μέρος τον Αύγουστο του 2018, ενώ η τοπιοτέχνηση ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα.  Το κόστος του Έργου ανήλθε γύρω στα 20 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των απαλλοτριώσεων.  Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια των στόχων της βιώσιμης κινητικότητας σε ποσοστό 85%, τον Δήμο Αγλαντζιάς και το Κεντρικό Κράτος.

Η κατασκευή του σημαντικού αυτού οδικού άξονα εξυπηρετεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου, την πρόσβαση προς το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και τα εμπορικά κέντρα της περιοχής αυτής καθώς και τον Δήμο Αγλαντζιάς και τις βορειοανατολικές περιοχές της ευρύτερης περιοχής Λευκωσίας.  Το Έργο αυτό, σε συνδυασμό με άλλα οδικά Έργα που προωθούνται όπως η ανάπλαση της Λεωφόρου Καλλιπόλεως που βρίσκεται σε εξέλιξη θα αναβαθμίσουν σημαντικά την οδική ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των πολιτών του Δήμου Αγλαντζιάς και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και των χιλιάδων φοιτητών που διακινούνται στους δύο αυτούς κύριους οδικούς άξονες.

Το Έργο αποτελεί Δρόμο Πρωταρχικής Σημασίας του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας και περιλαμβάνει τη Λεωφόρο Αγλαντζιάς, και μέρος των Λεωφόρων Λάρνακας και Αμμοχώστου συνολικού μήκους 4,5 χιλιομέτρων καθώς και 1,5 χιλιόμετρα δευτερεύον οδικό δίκτυο.  Το Έργο διαλαμβάνει 4 λωρίδες κυκλοφορίας, από τις οποίες οι δύο λειτουργούν ως λεωφορειολωρίδες, κτιστή κεντρική διαχωριστική νησίδα, 4 κυκλικούς κόμβους, 14 διαβάσεις πεζών τύπου PELICAN και 6 τύπου ZEBRA, 250 παρόδιους χώρους στάθμευσης για εξυπηρέτηση της εμπορικότητας της περιοχής, ποδηλατοδρόμο διπλής κατεύθυνσης, χώρους πρασίνου, μοντέρνο οδικό φωτισμό και πλακόστρωτα πεζοδρόμια.  Επίσης έχουν τύχει διαχείρισης τα  όμβρια ύδατα της ευρύτερης περιοχής και έχουν υπογειοποιηθεί τα δίκτυα των υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

Το Ρυθμιστικό Σχέδιο του Έργου ετοιμάστηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και τα κατασκευαστικά σχέδια από την εταιρεία A.S.D.  Hyperstatic Engineering Design  με τον συντονισμό του Τμήματος Δημοσίων Έργων. 

Το Έργο υλοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση και επίβλεψη του Τμήματος Δημοσίων Έργων στα πλαίσια 4 συμβολαίων ως εξής:

(α)     Κυρίως Έργο από την εταιρεία LOIS BUILDERS AND PHOENIX CONSTRUCTION JOINT VENTURE LTD έναντι ποσού συμβολαίου €11.868.000 + Φ.Π.Α..

(β)     Αποχετευτικό ομβρίων υδάτων προς τον ποταμό από την εταιρεία KEDRIS CONSTRUCTIONS LTD έναντι ποσού συμβολαίου €697.000 + Φ.Π.Α..

(γ)     Εγκατάσταση φωτοελεγχόμενων διαβάσεων και φώτων τροχαίας τύπου LED από την εταιρεία M.K. TTS LTD έναντι ποσού συμβολαίου €280.000 + Φ.Π.Α..

(δ)     Τοπιοτέχνηση από την εταιρεία KOKIAS LTD έναντι ποσού συμβολαίου €209.686 + Φ.Π.Α..

Σημειώνεται ότι στα πλαίσια της τοπιοτέχνησης έχουν φυτευτεί 250 δένδρα και 5.000 θάμνοι και έχει εγκατασταθεί αυτόματο σύστημα άρδευσης με χρήση ανακυκλωμένου νερού.

Η βελτίωση του οδικού δικτύου είναι ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης.  Το οδικό δίκτυο είναι η ραχοκοκαλιά των οικονομικών και εμπορικών δραστηριοτήτων της χώρας μας και γι’ αυτό δεν θα πάψει ποτέ να αναβαθμίζεται, ώστε να ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες των πολιτών.  Στην περιοχή Αγλαντζιάς/Λευκωσίας προγραμματίζεται σύντομα η κατασκευή του τελευταίου τμήματος της Λεωφόρου Αμμοχώστου μεταξύ κόμβου Σοπάζ και του σημείου που τερματίστηκε το Έργο που εγκαινιάζουμε.  Επίσης, αναμένεται σύντομα να προωθηθεί η κατασκευή ποδηλατόδρομου επί της Οδού Μακαρίου στα πλαίσια του συστήματος Ποδηλατοδρόμων που ενώνουν τα Πανεπιστήμια με το Κέντρο της Λευκωσίας με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να συγχαρώ όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του Έργου, τον Δήμαρχο και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, την κατασκευάστρια Εταιρεία LOIS BUILDERS AND PHOENIX CONSTRUCTION JOINT VENTURE LTD, και τις Εταιρείες KEDRIS CONSTRUCTIONS LTD, ΚOKIAS LTD, M.K. TTS LTD για τις συμπληρωματικές εργασίες.  Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στη Διεύθυνση και το προσωπικό του Τμήματος Δημοσίων Έργων καθώς και στο Γραφείο του Επαρχιακού Μηχανικού Λευκωσίας που είχε την ευθύνη της επίβλεψης του Έργου, όπως επίσης και στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης που στήριξε από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια συγχρηματοδότησης του Έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Δημότες που με την υπομονή και κατανόηση που επέδειξαν βοήθησαν στην επιτυχή εκτέλεση και ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού Έργου.

___________

ΔΚ/ΣΧ