Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-05-2019 14:41

Χαιρετισμός της Υπουργού Μεταφορών κας Βασιλικής Αναστασιάδου σε εκδήλωση του Καραισκάκειου Ιδρύματος

«Η προσφορά είναι το μέσο για να λάβεις όλα αυτά που θα σε κάνουν να νιώσεις πλήρης. Ο εθελοντισμός ξεκινά από την καρδιά του καθενός και διαχέεται στο περιβάλλον του χωρίς φραγμούς και περιορισμούς. Το πρώτο βήμα που χρειάζεται να γίνει είναι να δει κανείς τον εαυτό του, στον συνάνθρωπό του»

Τα λόγια που μόλις ανέγνωσα δεν είναι δικά μου. Ανήκουν στον Ελλαδίτη συγγραφέα Νικόλαο Σμυρνάκη. Διαβάζοντας τα, πρέπει να ομολογήσω, πως έφερα στο μυαλό μου το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και το εκπληκτικά αξιοθαύμαστο έργο, που για δεκαετίες, επιτελεί.

 Γιατί, ιδρύματα όπως το Καραϊσκάκειο, το οποίο προάγει την επιστημονική γνώση και προσφέρει ανιδιοτελώς στον πάσχοντα συνάνθρωπο, μας καθιστούν περήφανους. Το Καραϊσκάκειο ίδρυμα αποτελεί αναμφισβήτητα, ένα κόσμημα όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για τον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο. Είναι ένα θαυμαστό επίτευγμα του Κυπριακού λαού.

 Φίλες και φίλοι,

 Η ανιδιοτελής προσφορά, ο εθελοντισμός αποτελούν τον πυρήνα κάθε υγιούς κοινωνίας. Στις μέρες μας που οι απαιτήσεις στον τομέα της υγείας συνεχώς αυξάνονται, η συνεργασία οργανωμένων κοινωνικών συνόλων με το κράτος, καθίσταται αδήριτη ανάγκη. Σ’ ένα οργανωμένο κοινωνικό κράτος, καμία ανθρώπινη ζωή δεν περισσεύει. Καμία ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται σε χρήμα. Όλοι οι ασθενείς, πρέπει να απολαμβάνουν ίσων ευκαιριών, ανεξαρτήτως της κοινωνικής ή οικονομικής τους επιφάνειας. Αυτό είναι πολιτισμός, τούτο πρεσβεύει το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και γι’ αυτόν τον λόγο, το στηρίζουμε.

Είναι λοιπόν με μεγάλη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας να παραστώ και να χαιρετήσω τη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της καλοκαιρινής περιοδείας της παράστασης «Συμπέθεροι από το Μπάκιγχαμ». Μιας υπέροχης κωμωδίας από τη θεατρική ομάδα του Λώρη Λοϊζίδη, η οποία είμαι βέβαιη ότι θα συναρπάσει το κοινό που θα την παρακολουθήσει.

Πέραν ωστόσο της καλλιτεχνικής διάστασης της παράστασης, υπάρχει μια άλλη πτυχή, πολύ πιο σημαντική, καθώς οι συντελεστές της παράστασης θα αναδείξουν, για άλλη μια φορά ,τον τομέα της κοινωνικής προσφοράς.

Οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη δωρεάν οργάνων, την ενίσχυση του αρχείου δοτών του Καραϊσκάκειου ιδρύματος και τη στήριξη του Κέντρου Παιδικού Καρκίνου.  Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε όλες τις παραστάσεις εθελοντές του Καραϊσκάκειο Ίδρυμα  θα πραγματοποιούν δειγματοληψίες για ενίσχυση του αρχείου δοτών.

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα διαθέτει το μεγαλύτερο αρχείο εθελοντών δοτών μυελού των οστών σε αναλογία πληθυσμού ανά το παγκόσμιο. Τα μοσχεύματα που συλλέγονται από τους εγγεγραμμένους δότες αποστέλλονται σε κάθε χώρα, όπου υπάρχει ασθενής που το χρειάζεται και είχε την τύχη να βρεθεί συμβατός δότης. Διαθέτει παράλληλα ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο, όπου εφαρμόζονται μοριακές τεχνικές για τη διάγνωση και την παρακολούθηση ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες.

 Φίλες και φίλοι,

Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των πολιτών, στα θέματα του αφορούν στη Δημόσια Υγεία, αποτελεί, στις μέρες μας, επιτακτική ανάγκη. Αξιέπαινες πρωτοβουλίες όπως αυτή που ανέλαβε η θεατρική ομάδα του Λώρη Λοϊζίδη, συνεισφέρουν τα μέγιστα σε αυτή την προσπάθεια.

Δραττόμενη την ευκαιρία, θέλω να σταθώ και στο θέμα της δωρεάς οργάνων. Την υπέρτατη πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπό μας. Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων καταβάλλουν κατά τα τελευταία χρόνια μεγάλες προσπάθειες για ευαισθητοποίηση του κοινού στο πολύ ευαίσθητο αυτό ζήτημα. Είναι υποχρέωση μας να συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια. Είναι πολύ σημαντικό ο καθένας να αντιληφθεί τη σημασία της δωρεάς οργάνων και συνειδητά να εκφράσει την επιθυμία του να γίνει μεταθανάτιος δωρητής οργάνων.

Κλείνοντας επιθυμώ να εκφράσω για άλλη μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια στους συντελεστές της παράστασης και να τους ευχηθώ τα καλύτερα. Είμαι βέβαιη πως η καλοκαιρινή τους περιοδεία θα αποτελέσει σημεία αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.

Θερμές ευχαριστίες, για ακόμη μια φορά, απευθύνω και στο Καραϊσκάκειο ίδρυμα για το θεάρεστο έργο που επιτελεί, όπως και στην πρόεδρο του, κα Πόπη Κανάρη, υπό την καθοδήγηση της οποίας, το Καραισκάκειο εξελίσσεται σε ένα σύγχρονο περιφερειακό επιστημονικό κέντρο αριστείας που πρωταγωνιστεί στη μάχη κατά της λευχαιμίας.

 

( ΔΚ )