Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-05-2019 15:03

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στη συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Ευχαριστώ για την πρόσκληση σας να χαιρετήσω τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης για το αξιέπαινο έργο που επιτελεί βοηθώντας τα άτομα που παρουσιάζουν πολλαπλή σκλήρυνση, και την άριστη συνεργασία του με τα Τμήματα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η τελευταία Πέμπτη του Μαΐου έχει θεσπιστεί από το 2009 ως η Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης, από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση. Η ημέρα αυτή αποτελεί αφορμή ώστε όλοι μας ανεξαιρέτως να αναλογιστούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση και να εγκύψουμε στα προβλήματά τους με σκοπό την παροχή βοήθειας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ισότιμης εμπλοκής των ατόμων αυτών σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Ας μη ξεχνούμε ότι η πολλαπλή σκλήρυνση επηρεάζει πέραν των 2,5 εκατομμυρίων ατόμων παγκοσμίως, προκαλώντας σοβαρές αναπηρίες που τις πλείστες φορές επηρεάζουν δραματικά τα παραγωγικά χρόνια των ατόμων που νοσούν. Για να κατανοήσουμε περαιτέρω τη σημασία της επίπτωσης της συγκεκριμένης νόσου στην κυπριακή κοινωνία αρκεί μόνο να αναλογιστούμε ότι στην Κύπρο πέραν των 1.300 ατόμων έχουν διαγνωστεί με πολλαπλή σκλήρυνση. Ως εκ τούτου, είναι καίριο καθήκον της πολιτείας η δημιουργία των προϋποθέσεων και η διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου με στόχο την κατοχύρωση της αξιοπρέπειας κάθε ατόμου με αναπηρία και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, μεταξύ των οποίων και αυτών της διαβίωσης, φροντίδας και προσωπικής βοήθειας, προσβασιμότητας, απασχόλησης, ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναγνωρίζει την ευθύνη που έχει απέναντι στα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση. Μέσα από μια σειρά δράσεων στοχεύει στην υποβοήθηση των ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση για την όσο το δυνατόν καλύτερη κοινωνική ενσωμάτωσή τους και προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες της ζωής. Καθώς ο στόχος είναι η ολιστική προσέγγιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες, εκ μέρους του Υπουργείου προωθούνται πολιτικές και μέτρα που αφορούν όχι μόνο την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρίες, αλλά και την απασχόλησή τους. Μέτρα όπως η παροχή μηνιαίων επιδομάτων, η οικονομική βοήθεια για την αγορά τεχνικών μέσων και βοηθημάτων, τα κίνητρα και διευκολύνσεις για ένταξη στην απασχόληση, ενδυναμώνουν τα άτομα να αντιμετωπίζουν το κόστος που προκαλεί στη ζωή τους η αναπηρία και να παραμένουν ενεργά κύτταρα της κοινωνίας.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η προσπάθεια για την πλήρη ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνία και η απόλαυση ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών αποτελεί και θα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο όλων των δράσεων και αποφάσεων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Πολύτιμος συνεργάτης στο έργο του Υπουργείου μας είναι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πολλαπλής Σκλήρυνσης, καθώς και οι υπόλοιπες εθελοντικές οργανώσεις που ασχολούνται με τα θέματα της αναπηρίας. Καθώς η εμπειρία και οι πρωτοβουλίες που λαμβάνουν οι οργανώσεις αυτές διευκολύνουν και υποβοηθούν το έργο της πολιτείας για την προστασία και πλήρη ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνία, προσβλέπουμε ως Υπουργείο στην περαιτέρω συνεργασία με τις εν λόγω οργανώσεις με στόχο τη βέλτιστη συνεισφορά προς τους συμπολίτες μας που παρουσιάζουν αναπηρίες.

Κλείνοντας, θα ήθελα ξανά να συγχαρώ τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης για την πολύτιμη συνεισφορά του προς τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση και να ευχηθώ τα καλύτερα για το σημαντικό έργο που προσφέρει προς τους συμπολίτες μας.

Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Χρίστος Μαλληκίδης.

(ΜΓ)