Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-05-2019 11:55

Έναρξη 1ης Φάσης ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου - Υπουργός Υγείας: Προχωρούμε μπροστά, καλούμε όλους τους συμβαλλόμενους να δείξουν θετική διάθεση και πρόθεση

Στις σημαντικές αλλαγές που θα φέρει το ΓεΣΥ αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, εκφράζοντας παράλληλα τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνεχή στήριξή του στην εφαρμογή του ΓεΣΥ και καλώντας όλους να έχουν υπομονή για τη μεταβατική περίοδο που θα χρειαστεί για την ομαλοποίηση του Συστήματος.

Στην αρχική του δήλωση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε ενόψει της έναρξης της 1ης φάσης του ΓεΣΥ αύριο, ο κ. Ιωάννου είπε: «Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας σήμερα εδώ, παραμονή της έναρξης της 1ης φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας, μιας τεράστιας και επαναστατικής μεταρρύθμισης, που θα φέρει ριζικές αλλαγές στον τομέα της Υγείας και θα επηρεάσει ολόκληρη της κυπριακή κοινωνία.

Λίγες μόλις ώρες μας χωρίζουν από την έναρξη υλοποίησης του ριζοσπαστικού αυτού έργου που εξαντλήθηκε σε πολλές συζητήσεις και πυροδότησε αρκετές εντάσεις εδώ και δεκαετίες. Η επιθυμία, ωστόσο, όλων των πολιτών της χώρας μας να δει να εφαρμόζεται και στην Κύπρο ένα Σύστημα Υγείας ανθρωποκεντρικό και αλληλέγγυο, υπερνίκησε των όποιων αντιπαραθέσεων και αρχής γενομένης από αύριο, το ΓεΣΥ τίθεται σε εφαρμογή.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στο μισό εκατομμύριο των πολιτών που έχουν ήδη εγγραφεί στο Σύστημα και αγκάλιασαν το εγχείρημα. Γνωρίζω ότι οι προσδοκίες τους είναι υψηλές -δεν θα ανέμενα να ήταν αλλιώς- και ανυπομονούν για την έναρξη του ΓεΣΥ. Η ανταπόκριση του κόσμου μάς επιβεβαιώνει ότι ορθώς επιμείναμε στην εισαγωγή του Σχεδίου και μας επιφορτίζει με ευθύνη, ώστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικά για τη διαρκή βελτίωση και αναβάθμισή του.

Βασική αλλαγή που φέρνει το ΓεΣΥ είναι αρχικά η καθολικότητα και η ισότητα όλων των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Δικαιούχοι είναι πλέον όλοι οι πολίτες, χωρίς να διαχωρίζονται ανάλογα με την ηλικία τους, τα κοινωνικο-οικονομικά δεδομένα τους ή τη σοβαρότητα της κατάστασής τους. Το ΓεΣΥ γίνεται για όλους εμάς τους πολίτες, τους εν δυνάμει ασθενείς, και τη διασφάλιση της υγείας μας.

Για πρώτη φορά στην Κύπρο εισάγεται ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού (ΠΙ), που αναμένεται να εξορθολογήσει τον τρόπο που λαμβάνουμε υπηρεσίες υγείας στην χώρα μας και να επιτρέψει στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών και μόνο. Οι βασικές δραστηριότητες του ΠΙ περιλαμβάνουν την προαγωγή της υγείας την πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών και θα υπάρξει εύκολη και άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας υγείας.

Έχουμε εισαγάγει για πρώτη φορά το «φαρμακείο της γειτονιάς» και δίνουμε την επιλογή στους πολίτες να προμηθεύονται τα φάρμακα από τον φαρμακοποιό που γνωρίζουν και εμπιστεύονται, με μόνο 1 ευρώ τη συσκευασία, προστατεύοντας έτσι τον οικογενειακό προϋπολογισμό των ασθενών. Ο μεγαλύτερος αριθμός των φαρμάκων έχει περιληφθεί στον κατάλογο, ο οποίος θα εμπλουτίζεται τις επόμενες μέρες. Παρά τα όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες, θέλω να υπογραμμίσω ότι υπάρχει επάρκεια φαρμάκων και οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Μια άλλη καινοτομία που εισάγεται με το ΓεΣΥ είναι εκείνη του ηλεκτρονικού φακέλου. Στο εξής, όλοι οι πολίτες από την πρώτη μέρα της γέννησής μας θα έχουμε τον προσωπικό μας ηλεκτρονικό φάκελο με όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στο ιατρικό μας ιστορικό και θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για τους ιατρούς μας. Ο ηλεκτρονικός φάκελος θα αποτελεί το σημείο αναφοράς για τον κάθε ασθενή στο πλαίσιο της διασυνοριακής περίθαλψης, που επίσης ήταν ένα κενό που κλείνει με το ΓεΣΥ.

Αγαπητοί φίλοι,

Δεν έχω ωραιοποιήσει ποτέ την κατάσταση και ούτε θα το πράξω τώρα. Υπήρξε κωλυσιεργία σε αρκετά σημεία της πορείας, από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Παρά την έλλειψη διάθεσης για διαβούλευση από κάποια οργανωμένα σύνολα, εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, αφού είναι πεποίθησή μας και προκύπτει και από πρόσφατες εμπειρίες πως όπου υπάρχει συνεργασία και καλόπιστη κριτική από εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, τα αποτελέσματα είναι μόνο θετικά.

Προβλήματα και δυσκολίες θα υπάρξουν, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες. Το γνωρίζουμε και το αναμένουμε. Ορισμένα εξ αυτών, έχουν ήδη προβλεφθεί από τον ΟΑΥ και λαμβάνονται μέτρα για άμεση επίλυσή τους όταν και εφόσον προκύπτουν. Κάποια άλλα, έχουν μεν εντοπιστεί, ωστόσο θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να αντιμετωπιστούν και να διαμορφώσουμε το Σύστημα Υγείας που οραματιστήκαμε και θα εξυπηρετεί τους πολίτες και τους επαγγελματίες υγείας.

Κάθε νέα μεταρρύθμιση, σίγουρα θα αντιμετωπίσει στην αρχή προβλήματα. Έχουμε όμως την επιμονή και τη θέληση να τα αντιμετωπίσουμε και να δώσουμε στους πολίτες της Κύπρου το σύστημα υγείας που τους αξίζει.

Καλώ όμως όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων να δείξουν εγκράτεια και να κατανοήσουν την σοβαρότητα και την αναγκαιότητα αυτής της επαναστατικής μεταρρύθμισης για ολόκληρη την κοινωνία.

Καταληκτικά, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς όλους τους κοινωνικούς εταίρους, τα πολιτικά κόμματα, τα οργανωμένα σύνολα των ασθενών, αλλά και τους λειτουργούς υγείας, ιατρούς, φαρμακοποιούς, φαρμακοβιομήχανους και φαρμακέμπορους, κλινικά εργαστήρια και ακτινοδιαγνωστικά κέντρα, που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, έβαλαν τους ασθενείς υπεράνω εαυτού και ασκώντας καλοπροαίρετη κριτική εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται μαζί μας, βοηθώντας στη βελτίωση του Συστήματος.

Ευχαριστώ επίσης όλους εσάς, τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που παραμείνατε αντικειμενικοί και παραγωγικοί σε όλη την πορεία και, ενημερώνοντας την κοινή γνώμη, συμβάλλετε καθημερινά στην ανάδειξη της σημασίας του ΓεΣΥ για κάθε πολίτη. Να είστε βέβαιοι ότι εγώ προσωπικά, αποζητώ την καλόπιστη κριτική και γνωρίζω ότι και η δική σας βοήθεια είναι απαραίτητη.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη που έδειξε και εξακολουθεί να δείχνει τόσο σε μένα προσωπικά όσο και στο όλο εγχείρημα. Εμπιστοσύνη που, σε δύσκολες περιόδους, έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την υλοποίηση του οράματος και την εισαγωγή του ΓεΣΥ.

Η αρχή είναι μεν το ήμισυ του παντός, αλλά οφείλουμε να έχουμε κατά νου ότι ακολουθεί μια νέα πορεία που θα είναι μακρά και δύσκολη. Με στοχοπροσήλωση και σκληρή δουλειά, θα πετύχουμε την εκπλήρωση του οράματός μας να προσφέρουμε στους πολίτες μας τις υπηρεσίες υγείας που αξίζουν».

Στη συνέχεια και κληθείς να πει ποια θα είναι πρακτικά τα πιθανά προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν με την έναρξη αύριο του ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι έγινε εκτίμηση των ενδεχόμενων προβλημάτων από τον ΟΑΥ και έχουν γίνει πρόνοιες για αντιμετώπιση αρκετών εξ αυτών. «Όταν πρόκειται για μια τέτοια αλλαγή, πολυδιάστατη, θα υπάρξουν προβλήματα είτε λόγω άγνοιας του ίδιου του δικαιούχου να πλοηγηθεί σωστά μέσα στο σύστημα είτε ακόμη και των παρόχων, κάποιοι εξ αυτών μπορεί να μην έχουν κατανοήσει ακόμα πώς λειτουργεί το σύστημα πληροφορικής, παρά του ότι έχουν γίνει πάρα πολλές εκπαιδεύσεις. Κάθε αρχή και δύσκολη, ειδικά όσον αφορά στον χειρισμό του συστήματος, τον χειρισμό του συστήματος πληροφορικής, τις γνώσεις για το τι δικαιούται ο ασθενής και τι όχι.

Παραδείγματος χάριν, στην περίπτωση των φαρμάκων υπάρχει η συμπληρωμή του 1 ευρώ, αλλά όπως γνωρίζετε σε κάποιες κατηγορίες ανταμείβεται το πιο φθηνό σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Εκεί και όπου κάποιος θα επιλέξει να πάει στο πιο ακριβό στη συγκεκριμένη κατηγορία, θα υπάρχει συμπληρωμή. Μπορεί να υπάρχουν ασθενείς που δεν το γνωρίζουν αυτό ακόμη και να “απαιτήσουν” να διεκδικήσουν να το πάρουν δωρεάν. Είναι μεν δωρεάν άλλα υπάρχουν κάποιες συμπληρωμές, οι οποίες δεν υπερβαίνουν το 20% στο μέγιστο της απόκλισης από τη χονδρική τιμή πώλησης, εκεί και όπου δύναται να μπει συμπληρωμή», ανέφερε ο κ. Υπουργός.

Συνέχισε λέγοντας πως ένα άλλο υπαρκτό πρόβλημα που αναμένεται να υπάρξει τις πρώτες εβδομάδες της εφαρμογής είναι ο αριθμός των Ειδικών Ιατρών που έχουν εγγραφεί. «Θεωρώ ότι με την πάροδο των εβδομάδων ο αριθμός θα αυξάνεται κα σει ένα με δύο μήνες, θα υπάρξει αυτός ο αριθμός που μπορεί να ικανοποιήσει», σημείωσε.

Επεσήμανε δε τα θετικά που θα υπάρξουν με την έναρξη του ΓεΣΥ και περιλαμβάνουν τον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού, στον οποίο μπορούμε να αποτεινόμαστε για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων και στη συνέχεια να αποταθούμε στο φαρμακείο της γειτονιάς μας για την προμήθεια των φαρμάκων μας, με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Ερωτηθείς εάν έχει διαφοροποιηθεί ο αριθμός των Ειδικών Ιατρών που έχουν συμβληθεί, ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι ο αριθμός αυτός παραμένει ο ίδιος προς το παρόν. Συμπλήρωσε πως «δεν ανέμενα να αυξηθεί πριν την έναρξη. Τα μηνύματα που παίρνουμε είναι ότι με την έναρξη, και αφού θα αρχίσουν πλέον να εκδίδονται και παραπεμπτικά από τους Προσωπικούς Ιατρούς, τότε θα υπάρξει η ανάγκη αρκετών εξ αυτών να εγγραφούν στο Σύστημα».

Κληθείς να πει εάν αισθάνεται ενοχλημένος από πρόσφατες δηλώσεις που έγιναν από τον Αντιπρόεδρο του ΔΗΣΥ και προκάλεσαν ανησυχίες στους ασθενείς, ο κ. Ιωάννου είπε: «Δεν δέχομαι ότι ο αγαπητός Νίκος είναι με το καπέλο του φαρμακοποιού που έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις. Είναι ένας έντιμος πολιτικός, είχε τους προβληματισμούς του, μπορεί χρονικά να μην ήταν η κατάλληλη στιγμή -έχω εβδομαδιαία επικοινωνία μαζί του-, και ο τρόπος που εκφραστήκαν οι προβληματισμοί του. Να αναφέρω πως όταν διαβάσει κάποιος προσεκτικά και την ανακοίνωσή του, τα πιθανά προβλήματα που εντόπισε είναι και αυτά που εντοπίστηκαν και από τον ΟΑΥ, ως επί τω πλείστω, και έχουν ληφθεί και τα μέτρα, κάποια εκ των οποίων τα εισηγήθηκε και ο κ. Νουρής.

Σε συνέχεια και της χθεσινής μου ανακοίνωσης, θεωρώ ότι στον χώρο της υγείας και μιλώ για όλον τον πολιτικό κόσμο, δεν πρέπει να υπάρχουν αντιπαραθέσεις. Πρόκειται για ένα μεγαλεπίβολο Σχέδιο, σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα και αλλοίμονο αν από τις πρώτες μέρες αρχίσουμε τη μηδενιστική κριτική, όπως για παράδειγμα χθές που είδα σε κάποιες συγκεκριμένες ανακοινώσεις να κατηγορείται η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας για κωλυσιεργία στο θέμα των διαβουλεύσεων. Να προτρέψω κάποιους να δουν τα γεγονότα των τελευταίων μηνών και ποιοι αρνούνταν να έρθουν σε διάλογο και ποιοι έφερναν προσκόμματα και κωλυσιεργία. Σίγουρα όχι το Υπουργείο Υγείας. Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν.

Εμείς προχωρούμε μπροστά, καλούμε όλους τους συμβαλλόμενους να δείξουν θετική διάθεση και πρόθεση. Προβλήματα θα υπάρξουν. Σε όλα τα Συστήματα, σε όλες τις χώρες, υπήρξαν μεγάλα προβλήματα στην εφαρμογή. Πρόκειται για τεράστια αλλαγή. Χρειάζεται καλή διάθεση από όλους τους συμβαλλόμενους και μόνο με καλή διάθεση μπορούν να λυθούν τα προβλήματα».

Σε ερώτηση σχετικά με τα δημόσια νοσηλευτήρια και τις αντιδράσεις που ακούγονται από τους λειτουργούς υγείας σε αυτά, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι «σαν Κυβέρνηση και αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που έχουν να επιτελέσουν στο νέο περιβάλλον, έχουμε επενδύσει στα δημόσια νοσηλευτήρια. Το έχω πει πολλές φορές, αλλά δυστυχώς κάποιοι δεν λαμβάνουν αυτό το μήνυμα. Στον Προϋπολογισμό του 2019 υπάρχει σημαντική αύξηση στα κονδύλια για τα δημόσια νοσηλευτήρια, που αυτό εξ υπακούει 300 νέες θέσεις γιατρών, νοσηλευτών, φροντιστών υγείας και γραμματειακού προσωπικού, οι προσλήψεις για τους οποίους έχουν ήδη ξεκινήσει και θα αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες μέρες. Αυτό δείχνει έμπρακτα την πρόθεσή μας να επενδύσουμε στα δημόσια νοσηλευτήρια. Έχει τριπλασιαστεί το κονδύλι για την αγορά εξοπλισμού και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί. Έχει ήδη παραγγελθεί εξοπλισμός και τα πλείστα εξ αυτών έχουν ήδη παραδοθεί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο για την Πνευμονολογική Κλινική που έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες στην Κυπερούντα, καθώς και τις Πρώτες Βοήθειες στην Κυπερούντα.

Δείχνουμε έμπρακτα με έργα την πρόθεσή μας να ενισχύσουμε και να αναβαθμίσουμε τον ρόλο των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Από εκεί και πέρα, υπάρχει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ, το οποίο επιλαμβάνεται τα λειτουργικά θέματα του Οργανισμού. Εμείς σαν Κυβέρνηση επενδύουμε, δίνουμε την κατεύθυνση και αναμένουμε αποτελέσματα».

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Υπουργός επανέλαβε ότι το ΓεΣΥ συζητείται τα τελευταία 20 σχεδόν χρόνια και σημείωσε χαρακτηριστικά πως εάν δεν ξεκινήσει πρακτικά το Σχέδιο, δεν θα είμαστε ποτέ έτοιμοι. «Το ιδεατό θα ήταν να είμαστε απολύτως έτοιμοι. Το ιδεατό δεν είναι εφικτό και εμείς προχωρούμε με το εφικτό. Ξεκινούμε γνωρίζοντας ότι θα υπάρξουν προβλήματα. Εγώ θεωρώ ότι όσο περισσότερο χρόνο κι αν δίναμε δεν θα άλλαζε τίποτα σημαντικό», δήλωσε.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των οργανωμένων συνόλων των εργαζομένων, των εργοδοτών και των ασθενών, ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για όλη τη βοήθεια και την προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια στη διαμόρφωση και την υλοποίηση του ΓεΣΥ. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στον τέως Υπουργό Υγείας δρα Γιώργο Παμπορίδη, «διότι είναι με δικές τους ενέργειες που ξεκίνησε και ψηφίστηκε ομόφωνα το ΓεΣΥ το 2017. Οι σημαντικοί εταίροι και αυτοί που βοήθησαν και βοηθούν στην υλοποίηση είναι οι εργοδοτικές οργανώσεις, οι εργοδοτούμενοι και η Ομοσπονδία των ασθενών, τους οποίους οφείλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα».

(ΜΚΥ)