Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-06-2019 14:43

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Κώστα Χαμπιαούρη στη συνέντευξη Τύπου για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΥΠΠ και ΚΕΒΕ

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, η οποία πραγματοποιείται με την ευκαιρία της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Σκοπός του Μνημονίου Συνεργασίας είναι η θεσμοθέτηση και ενίσχυση της εποικοδομητικής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί διαχρονικά μεταξύ της Διεύθυνσης Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και του ΚΕΒΕ.

Η μεταρρύθμιση και αναβάθμιση του Συστήματος Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, αλλά και της Πολιτείας γενικότερα, αφού αυτή η μορφή εκπαίδευσης έχει τη δυνατότητα να συμβάλει, σε σημαντικό βαθμό, στη μείωση της ανεργίας, καλύπτοντας μεγάλο μέρος τόσο των υφιστάμενων όσο και των μελλοντικών αναγκών της κυπριακής οικονομίας, σε προσόντα τα οποία απαιτείται να κατέχει το ανθρώπινο δυναμικό.

Απώτερος στόχος του Υπουργείου είναι η δημιουργία αποφοίτων του Συστήματος Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, εφοδιασμένων με τις απαραίτητες και κατάλληλες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες τις οποίες έχει ανάγκη η αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα τη γρήγορη εργοδότησή τους.

Ανάμεσα στις διάφορες πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, οι οποίες έχουν υιοθετηθεί με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης δημόσιας Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, συγκαταλέγεται και η συνεργασία με τις εργοδοτικές οργανώσεις του τόπου μας. Με τη σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας θεσμοθετείται και επίσημα πλέον, η αγαστή συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με το ΚΕΒΕ. Θεωρώ ότι η θεσμοθέτηση και ενίσχυση της εν λόγω συνεργασίας είναι απαραίτητη, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι εμπειρίες, η τεχνογνωσία και η υλικοτεχνική υποδομή των εταιρειών και επιχειρήσεων που αποτελούν μέλη του ΚΕΒΕ.

Η επιτυχής υλοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας θα συμβάλει, σε μεγάλο βαθμό, στην εναρμόνιση με τις Ευρωπαϊκές πολιτικές, όσον αφορά τον ρόλο τον οποίο πρέπει να διαδραματίζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις, και ,κατ’ επέκταση, ο κόσμος της εργασίας και η Βιομηχανία, στα Ευρωπαϊκά Συστήματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Όπως είναι γνωστό, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο οι επιχειρήσεις αποτελούν αναπόσπαστους εταίρους στην επαγγελματική κατάρτιση των εκπαιδευόμενων, μέσα από την πρακτική εξάσκηση που προσφέρουν στις εγκαταστάσεις τους, καθώς επίσης και μέσα από τη συνεισφορά τους στη διαδικασία ανάπτυξης κατάλληλων προγραμμάτων σπουδών και αναλυτικών προγραμμάτων που να συνάδουν με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Μέσα από την εφαρμογή των προνοιών του Μνημονίου Συνεργασίας θα υλοποιηθούν σημαντικά μέτρα, όπως είναι μεταξύ άλλων:

- η ενίσχυση της πρακτικής εξάσκησης των εκπαιδευόμενων στη Βιομηχανία, μέσα από την αξιοποίηση των σύγχρονων εγκαταστάσεων των μελών του ΚΕΒΕ,

- η δημιουργία Δικτύου Παρακολούθησης και Τεκμηρίωσης των Αναγκών της Αγοράς σε δεξιότητες, ικανότητες και επαγγελματικούς κλάδους, με στόχο τον συνεχή εκσυγχρονισμό των Προγραμμάτων Σπουδών και των Αναλυτικών Προγραμμάτων και τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας,

- η εμπλοκή του ΚΕΒΕ στη διαδικασία διδασκαλίας των εκπαιδευόμενων, μέσα από διαλέξεις των μελών του,

- ο καταρτισμός Σχεδίου Δράσης για διεξαγωγή εξειδικευμένων σεμιναρίων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, με στόχο την επικαιροποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους, σύμφωνα με τις σύγχρονες μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην Κυπριακή Βιομηχανία, και

- η συγκρότηση Επιτροπής Συνεργασίας των δύο πλευρών με επικεφαλής τον εκάστοτε Διευθυντή Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι πρωτοβουλίες όπως η σημερινή συνέντευξη Τύπου, συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό ,όχι μόνο στην ενημέρωση, αλλά και στο να γίνει κατανοητό από την κοινωνία ότι με τη στήριξη και βοήθεια των εργοδοτικών οργανώσεων, οι δυνατότητες και προοπτικές που προσφέρει η δημόσια Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, για ενίσχυση της οικονομίας του τόπου και γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση του ανθρώπινου δυναμικού, καθίστανται ακόμη μεγαλύτερες. Οι σύγχρονες απαιτήσεις και η συνεχής μετεξέλιξη της αγοράς εργασίας απαιτούν πλέον νέες προσαρμογές και στρατηγικές, προς όφελος του δυναμικού της χώρας μας.

(ΙΠ)