Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-06-2019 12:49

Χαιρετισμός ΥΜΕΕ κ. Βασιλικής Αναστασιάδου στην εκδήλωση των 10 χρόνων λειτουργίας του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι ξανά στην Αθηένου, αυτή τη φορά για τον εορτασμό μιας πολύ σημαντικής επετείου και συγκεκριμένα των 10 χρόνων λειτουργίας του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου.

Το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου, με τις τρεις σημαντικές συλλογές, την αρχαιολογική συλλογή, την συλλογή εκκλησιαστικής τέχνης και την εθνογραφική συλλογή, κατάφερε μέσα στην πρώτη δεκαετία της ζωής του να αναδειχθεί σε ενεργό φορέα πολιτισμού σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο. Αυτό το σημαντικό επίτευγμα έγινε δυνατό, γιατί είναι ένας οργανισμός ζωντανός και δραστήριος. Δεν αρκέστηκε στο να στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα που του παραχωρήθηκαν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, καθώς και τα άλλα έργα τέχνης και αντικείμενα που γενναιόδωρα του δόθηκαν μέσα από δωρεές. Η καλαίσθητη και επιστημονικά δουλεμένη έκθεση του Μουσείου είναι ένα μόνο κομμάτι της προσφοράς του στην κοινωνία της Αθηένου και του νησιού μας ευρύτερα.

Το άλλο μεγάλο σημαντικό κεφάλαιο της προσφοράς του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου και των ανθρώπων που το διαχειρίζονται είναι η αδιάκοπη εργασία για την διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, για το στήσιμο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την διοργάνωση εκδηλώσεων που έχουν σαν στόχο να κοινωνήσουν την ιστορική, αρχαιολογική, εθνογραφική του κληρονομιά σε μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και ξένους, γνώστες και μη της ιστορίας του τόπου μας.

Ενδεικτικά αναφέρω, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, την πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα το συνέδριο με θέμα τις ανασκαφικές αρχαιολογικές δραστηριότητες και έρευνες στην περιοχή της Αθηένου.  Στο συνέδριο αυτό είχαν την ευκαιρία αρχαιολογικοί λειτουργοί του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Κύπριοι αρχαιολόγοι, αρχαιολόγοι μέλη της Αμερικανικής Αποστολής στη θέση Μάλλουρας καθώς και αρχαιολόγοι της Ελληνικής αποστολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που ανέσκαψε τους αρχαίους Γόλγους, να παρουσιάσουν τις ανασκαφές και τις έρευνές τους για την αρχαιολογία της Αθηένου.  Δόθηκε έτσι στο κοινό η δυνατότητα να παρακολουθήσει μια ζωντανή αρχαιολογική συνάντηση και να γίνει άμεσα κοινωνός της ιστορικής γνώσης, όπως αυτή παράγεται μέσα από τα ανασκαφικά ευρήματα.

Δεν έχω λοιπόν παρά να συγχαρώ όλους τους ανθρώπους που εργάζονται για να είναι δυνατή η πολύπλευρη δραστηριότητα και προσφορά του Μουσείου.  Εύχομαι η δεύτερη δεκαετία λειτουργίας του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου να είναι ακόμα πιο παραγωγική και δημιουργική ζωντανεύοντας και φωτίζοντας τη βαθιά ιστορία του τόπου μας μέσα από τους αιώνες δίνοντας νέα ερεθίσματα στις νέες γενιές μαθητών και σπουδαστών όπως και στους επισκέπτες.

( ΔΚ )