Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-07-2019 10:51

Ομιλία Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στο μνημόσυνο ήρωα της 11ης Ιουλίου 2011, Λοχία Βασίλη Κρόκου

Με αίσθημα βαθιάς συγκίνησης, συγκεντρωθήκαμε σήμερα στον ιερό αυτό χώρο για να αποτίνουμε τον προσήκοντα φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στον ήρωα Λοχία Βασίλη Κρόκο, ενός παλληκαριού της ΕΜΑΚ, που μαζί με άλλους 12 λεβέντες της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Εθνικής Φρουράς θυσίασαν τη ζωή τους πιστοί στο καθήκον και την πατρίδα.

Επαναφέρουμε στη μνήμη μας τις τραγικές εικόνες που εκτυλίχθηκαν πριν από οκτώ καλοκαίρια, και κόστισαν τη ζωή 13 παλληκαριών, που παρέμειναν πιστοί στους όρκους που έδωσαν και δεν δίστασαν να ριχθούν στη μάχη με τις φλόγες εκείνο το πρωινό της 11ης Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Έκτοτε, ολόκληρη η Κύπρος, αλλά ιδιαίτερα οι οικογένειες των αδικοχαμένων ηρώων πενθούν, ανήμποροι να πιστέψουν τον απρόσμενο χαμό των δικών τους ανθρώπων. Έκτοτε, κανένα μνημείο και κανένας εγκωμιαστικός λόγος δεν μπορεί να απαλύνει τον βαρύ πόνο της μάνας, του πατέρα, της συζύγου, των παιδιών και των αδερφιών του Βασίλη, και των συντρόφων του Σπύρου, Παναγιώτη και Αδάμου, αλλά και των Ανδρέα Ιωαννίδη, Κλεάνθη, Μιχάλη, Μιλτιάδη, Χρίστου, Αντώνη, του Ανδρέα Παπαδόπουλου, του Λάμπρου, του Γιώργου. Μοναδική ίσως παρηγοριά για τις οικογένειές τους η σκέψη πως η θυσία τους ήταν απόρροια της ανδρείας, των ιδανικών και των αξιών τους.

Παρέμειναν πιστοί μέχρι τέλους στους όρκους που έδωσαν στην πατρίδα, θέτοντας το χρέος υπεράνω της ζωής τους. Ως ήρωες πια, η Ιστορία άπλωσε ευλαβικά το χαλί της δόξας και τους υποδέχθηκε με μεγαλοπρέπεια, κατατάσσοντάς τους ανάμεσα στους μεγάλους ήρωες της πατρίδας μας

Είναι με ανάμεικτα αισθήματα χρέους και τιμής, αλλά και εθνικής υπερηφάνειας που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τον ήρωα Λοχία Βασίλη Κρόκο. Είκοσι εννιά ετών, γιός του Βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, Αντρέα Κρόκου, ο Βασίλης ζούσε με τη γυναίκα του Μαριλένα και τη μόλις εννέα μηνών κόρη του Δέσποινα στο Αλεθρικό. Ξεκίνησε την καριέρα του υπηρετώντας στην Αστυνομία και στη συνέχεια πραγματοποίησε το μεγάλο του όνειρο που ήταν να ενταχθεί στην ΕΜΑΚ. Ήταν ένα από τα τρία παιδιά της οικογένειας του Αντρέα και της Τασούλας, που αναγκάστηκαν να αποχωριστούν με τον πιο τραγικό τρόπο το παιδί τους.

Το πρωί της 11ης Ιουλίου του 2011, ο Βασίλης ξεκινούσε με άλλα τρία παλληκάρια της ΕΜΑΚ για μια αποστολή που έμελλε να είναι χωρίς γυρισμό. Νεαρός φιλόπατρης, αφοσιωμένος πυροσβέστης, παρέμεινε μέχρι τέλους συνεπής στον όρκο τιμής που είχε δώσει. Αγαπητός συγγενής και φίλος, καταξιωμένος πυροσβέστης και ενάρετος οικογενειάρχης, θυσιάστηκε με αυταπάρνηση, προτάσσοντας της ζωής του το καθήκον.

Το ελάχιστο που μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε είναι να προσδώσουμε στον Βασίλη και στους άλλους 12 λεβέντες που χάθηκαν άδικα στο Μαρί, την ευγνωμοσύνη και τον οφειλόμενο φόρο τιμής και να διατηρούμε ασπίδα μας τις αξίες και τα ιδανικά που πρέσβευαν και τιμούσαν. Η αυτοθυσία, η αυταπάρνηση, η ελευθερία και η ανδρεία, ας αποτελέσουν για όλους εμάς φάρο που θα καθοδηγεί τα βήματά μας.

Η τραγική έκρηξη της 11ης Ιουλίου του 2011, θα αποτελεί για πάντα σύμβολο αυτογνωσίας για αυτά που πέρασαν και για όσα θα έρθουν.

Στους γονείς, τη σύζυγο, την κόρη και τα αδέρφια του Λοχία Κρόκου, η Πολιτεία εκφράζει σήμερα, για άλλη μια φορά, την ευγνωμοσύνη και την ύψιστη περηφάνεια που νοιώθουμε όλοι για τη θυσία του.

Η υπόσχεση που δίνουμε στον Βασίλη και στους άλλους 12 ήρωες μας και στις οικογένειές τους, και μέσω αυτών σε ολόκληρη την κοινωνία, είναι ότι ως Πολιτεία, συλλογικά και συντεταγμένα, θα πράξουμε το άπαν των δυνάμεών μας για να αποτρέψουμε να υπάρξει ξανά μια τόσο μεγάλη ολιγωρία και αποτυχία των οργάνων και των μηχανισμών του κράτους. Να πράξουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην θρηνήσουμε ξανά για τον άδικο χαμό των παιδιών μας.  

Οι καιροί για την χώρα μας είναι δύσκολοι και γεμάτοι προκλήσεις. Ως λαός θα πρέπει να αναζητούμε τα στοιχεία εκείνα που έχουν τη δύναμη να μας ενώσουν. Ο θάνατος των 13 παλληκαριών μας πρέπει να μας ενώνει και να μας φέρνει ενώπιων των ευθυνών μας, ώστε να προχωρήσουμε σε εκείνες τις τομές που δεν θα επιτρέψουν να ζήσει ξανά η χώρα μας τέτοιες τραγικές μέρες.

Είμαστε περήφανοι για εσάς που δηλώσατε παρόντες και σταθήκατε αντάξιοι του ηρωισμού που επέδειξαν πριν από εσάς άλλοι σπουδαίοι συμπατριώτες μας.

Αιωνία ας είναι η μνήμη των 13 παλληκαριών μας.

Αιωνία ας είναι η μνήμη του ήρωα Λοχία Βασίλη Κρόκου.

(ΜΚΥ)