Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-07-2019 18:59

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην αντικατοχική εκδήλωση Μνήμης Κερύνειας, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας

Προ της όποιας άλλης αναφοράς σας μεταφέρω τις ειλικρινείς απολογίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος, λόγω του ατυχήματος που είχε και παρά την περί του αντιθέτου επιθυμία του, δεν κατέστη δυνατόν να είναι σήμερα μαζί σας, ως αρχικώς είχε προγραμματιστεί.

Εξ αφορμής του αδόκητου θανάτου του Δημάρχου Αμμοχώστου, Αλέξη Γαλανού και προηγηθείσης σήμερα της εξόδιου ακολουθίας, σας μεταφέρω, επίσης, τη βαθύτατη του θλίψη για τον χαμό ενός καθομολογία σεβαστού ανδρός, ο οποίος υπηρέτησε επί μακρόν τον τόπο ως πολιτικός συνδέοντας στενά την πορεία της ζωής του με τον αγώνα για τη δικαίωση της πατρίδος μας και την επιστροφή της αγαπημένης του πόλης Αμμοχώστου.

Οι μαχητικές του προσπάθειες και η προσήλωση που επέδειξε προς την προσπάθεια αυτή, θα αποτελούν καθοδηγητικό παράδειγμα αφοσίωσης, αγωνιστικότητας και ευθύνης ως προς την εκπλήρωση του δικού μας χρέους απέναντι στην πατρίδα μας.

Ακολουθεί αυτούσιος ο χαιρετισμός του Προέδρου.

Κερυνειώτισσες Κερυνειώτες,

Σαράντα πέντε χρόνια μετά τη βάρβαρη Τουρκική εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή, απευθύνομαι σε όλους εσάς τους Κερυνειώτες με αισθήματα ιδιαίτερης συγκίνησης διατρανώνοντας μαζί με τη δική σας φωνή τη δική μας ισχυρή βούληση για τη συνέχιση του αγώνα που αφορά την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα και την επανένωση της πατρίδας μας.

Συναισθάνομαι απόλυτα το μέγεθος των δυσκολιών που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε στην προσφυγιά εξαιτίας των οδυνηρών συνεπειών της Τουρκικής εισβολής του 1974 και αντιλαμβάνομαι πλήρως τις εύλογες ανησυχίες και τη δίκαιη απαίτηση που έχετε για  την αποκατάσταση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σας και την επιστροφή στην κατεχόμενή σας γη.

Εκείνο για το οποίο θα ήθελα για ακόμη μία φορά να εκφράσω τη διαβεβαίωσή μου, είναι ότι ανταποκρινόμενος στις δίκαιες απαιτήσεις τόσο του συνόλου των προσφύγων αλλά και ολόκληρου του λαού, θα συνεχίσω να εργάζομαι άοκνα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και τον άμεσο τερματισμό της απαράδεκτης κρατούσας κατάστασης.

Δεδηλωμένης κατ’ επανάληψη της ετοιμότητας ως, επίσης, και της αποφασιστικότητας που διαθέτουμε για την άμεση εμπλοκή μας σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων, εκείνο που σαφώς αναμένεται είναι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδείξουν ανάλογες ξεκάθαρες προθέσεις, προκειμένου σύντομα να μπορέσει να επαναρχίσει η διαδικασία με στόχο την επίτευξη μίας συνολικής λύσης.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να καταστεί σαφές σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ότι η λύση που επιδιώκουμε πρέπει πάνω από όλα, σε απόλυτη συνάρτηση με το διεθνές δίκαιο και τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, να δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας που θα επιτρέπουν την ειρηνική συμβίωση σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους πολίτες, σε ένα σύγχρονο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, όπως ακριβώς και η ιδιότητα της Κύπρου ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋποθέτει.

Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως άλλωστε δικαίως και απολύτως λογικώς απαιτούμε είναι απαραίτητο η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία:

  • Πρώτον να εγγυάται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα.
  • Και δεύτερον να οδηγεί σε ένα νέο καθεστώς πλήρως απαλλαγμένο από αναχρονιστικές εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και παρουσία ξένων στρατευμάτων.

Αυτή είναι μάλιστα και η θέση που ευστόχως εξέφρασε και υιοθέτησε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Πιο συγκεκριμένα και μεταξύ άλλων ο κ. Γκουτέρες τόνισε την ανάγκη:

  • Τερματισμού των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων.
  • Κάθετης μείωσης από την 1η μέρα των κατοχικών στρατευμάτων και πρόνοιες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οριστικό τερματισμό της παρουσίας τους.

Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται απολύτως κατανοητό ότι:

  • Αφενός θα ήτο και είναι για εμάς αδιανόητο να δεχθούμε και να προτείνουμε στον λαό την όποια λύση που δεν θα σέβεται πρώτιστα και πάνω από όλα την αξιοπρέπεια και την απόλυτη ελευθερία του.
  • Και αφετέρου ότι κάθε άλλο παρά βιώσιμη και λειτουργική θα ήτο όποια λύση η οποία πλήττει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία ενός κράτους μέλους των Η.Ε. και της ΕΕ και η οποία έρχεται σε αντίθεση με τον Χάρτη των Η.Ε. και το διεθνές δίκαιο.

Θέλω να πιστεύω ότι τόσο οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας όσο και η Τουρκία, θα επιδείξουν καλή θέληση ιδιαίτερα επί των θεμάτων της Ασφάλειας, των Εγγυήσεων και των στρατευμάτων, προκειμένου σύντομα να μπορέσουμε να εμπλακούμε σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων.

Απαραίτητη προϋπόθεση  σε μια τέτοια νέα προσπάθεια θα είναι ο διάλογος να διεξαχθεί στο πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού και συμβιβασμών, έτσι ώστε οι προτάσεις που θα κατατεθούν να είναι τέτοιες που θα λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις εύλογες ανησυχίες και ευαισθησίες των δύο πλευρών, ιδιαίτερα της ελληνοκυπριακής.

Είναι για αυτούς ακριβώς τους λόγους που την περασμένη εβδομάδα, ομόφωνα το Συμβούλιο Αρχηγών απέρριψε πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, σχετική με τη συνδιαχείριση των φυσικών πόρων και, ως εκ τούτου, έχω αποστείλει σήμερα σχετική επιστολή στον ΓΓ των ΗΕ, στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ύπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ και την οποία κοινοποίησα και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί.

Συγκεκριμένα, η πρόταση εμπεριείχε τέτοιου είδους πρόνοιες, οι οποίες δεν εδράζονταν στον σεβασμό και στην υπηρεσία του καλώς νοούμενου συμφέροντος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού στο σύνολό του και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή.

Κατ’ αντίθεση με την εν λόγω πρόταση είναι με ικανοποίηση που καλωσορίσαμε την προηγούμενη Πέμπτη εισήγηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη όσον αφορά τη σύγκληση άτυπης διάσκεψης στο πρότυπο του Κραν Μοντανά, ως ακριβώς είχε εισηγηθεί και η δική μας πλευρά στη βάση ενός πλαισίου προτάσεων που καταθέσαμε γραπτώς στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με επιστολή μας ημερομηνίας 14 Ιουνίου.

Αφού είχα κατ΄ επανάληψη δηλώσει ότι είμαι έτοιμος να συναντηθώ είτε κατ’ ιδίαν είτε στην παρουσία της κας Λουτ, με τον κ. Ακκιντζί, προκειμένου να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες και τον χρόνο σύγκλισης μιας άτυπης, διαδικαστικής φύσεως, συνόδου με σύνθεση Κραν Μοντανά, με την ελπίδα ότι μια τέτοια άτυπη σύνοδος, κατάλληλα προετοιμασμένη, θα οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, σημειώνω ότι επιτέλους σήμερα έχει διευθετηθεί μια τέτοια συνάντησή μου με τον κ. Ακκιντζί, την Παρασκευή, 9 Αυγούστου, η οποία και ελπίζω να είναι παραγωγική στην κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Υπό το πρίσμα αυτό, πρέπει επιτέλους η τουρκοκυπριακή πλευρά να αντιληφθεί ότι προκλητικές ενέργειες παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και των Χωρικών Υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας,  που κατ’ επανάληψη λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα,  σε καμία των περιπτώσεων δεν συνάδουν με την επανέναρξη των συνομιλιών και τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, που εμπράκτως η δική μας πλευρά επιδιώκει.

Πρέπει, επομένως ,να γίνει κατανοητό ότι, ενόσω η Τουρκία εμμένει, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας, στην καθόλα προκλητική αυτή στάση, δεν είναι δυνατόν να επαναρχίσει η όποια διαδικασία.

Ως εκ τούτου, εκείνο που απαιτείται είναι η Τουρκία, μακριά από την όποια αδιαλλαξία και προκλητικότητα, σεβόμενη τις ευαισθησίες των Ελληνοκυπρίων και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας,  να δείξει στην πράξη τη βούληση την οποία ισχυρίζεται ότι διαθέτει για την επίλυση του Κυπριακού, έτσι ώστε να μπορέσουμε στο πλαίσιο μίας πιθανής νέας συνόδου να οδηγηθούμε σε ουσιαστική πρόοδο.

Οι κατεχόμενοι Δήμοι σε αντίξοες συνθήκες, αναδεικνύονται σε φορείς εγρήγορσης και επαγρύπνησης, για τη λύτρωση της πατρίδας μας από την τουρκική στρατιωτική κατοχή, και την αποκατάσταση των καταπατημένων δικαιωμάτων του λαού μας.

Αντικατοχικές εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, σε τούτο τον χώρο που κλείνει τον πόνο και το αίμα που χύθηκε το 1974, διατρανώνουν την αδάμαστη θέληση των Κερυνειωτών, καθώς και ολόκληρου του Κυπριακού Ελληνισμού να συνεχίσει τον αγώνα για ελευθερία και την τελική δικαίωση, υποδεικνύοντας μας, παράλληλα, το χρέος μας έναντι στις απελθούσες και κυρίως στις επερχόμενες γενεές του ελληνισμού της Κύπρου, να αποκαταστήσουμε την ιστορική συνέχεια στον τόπο μας. 

____________

Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

ΡΜ/ΣΧ