Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-09-2019 15:36

Παρεμβάσεις Κυπρίων βουλευτών στις εργασίες της 5ης Συνάντησης της ΜΟΚΕ Ευρωπόλ, στις Βρυξέλλες

Ολοκληρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι εργασίες της 5ης Συνάντησης της Μικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΜΟΚΕ) της Ευρωπόλ.

O βουλευτής κ. Δημήτρης Δημητρίου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας, παρουσίασε τις θέσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων σε σχέση με το Προσχέδιο του Εγγράφου Πολυετούς Προγραμματισμού για τα έτη 2020-2022. Αναφερόμενος στο πρόβλημα της αυξημένης ροής αιτητών ασύλου προς την Κύπρο, ο κ. Δημητρίου ενημέρωσε τη ΜΟΚΕ για το γεγονός ότι μετανάστες φθάνουν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, χωρίς να υφίστανται τους δέοντες ελέγχους, διασχίζουν τη νεκρή ζώνη και μεταβαίνουν στις ελεύθερες περιοχές, όπου αιτούνται άσυλο. Επισημαίνοντας τις αυξημένες δυσκολίες, που προκύπτουν από τη μη εποικοδομητική στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και στο ζήτημα αυτό, ο κ. Δημητρίου ρώτησε για τα ενδεχόμενα μέτρα, που προτίθεται να λάβει η Ευρωπόλ, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, ώστε να αναχαιτιστούν οι ροές αυτές. Ευχαρίστησε παράλληλα την Εκτελεστική Διευθύντρια της Ευρωπόλ κα Catherine De Bolle για την αποστολή προσκεκλημένων οργάνων (Guest Officers) της Ευρωπόλ στην Κύπρο, σημειώνοντας τον καίριο ρόλο που επιτελούν όσον αφορά στη διενέργεια δευτεροβάθμιων ελέγχων ασφάλειας στα σημεία άφιξης των αιτητών ασύλου.

Εξάλλου, ο κ. Δημητρίου παρουσίασε τροπολογία που υποβλήθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο συζήτησης σχετικά με τη διαδικασία διορισμού Εκπροσώπου της ΜΟΚΕ Ευρωπόλ στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπόλ.

Στην απάντησή της για τις θέσεις της Βουλής επί του Προσχεδίου του Εγγράφου Πολυετούς Προγραμματισμού, η Εκτελεστική Διευθύντρια της Ευρωπόλ αναφέρθηκε και σε σειρά άλλων ερωτημάτων, που κατέθεσε γραπτώς η Βουλή, όσον αφορά στα μέτρα που λαμβάνονται για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και την επέκταση των δικανικών δυνατοτήτων της Ευρωπόλ.  

Ο βουλευτής κ. Νίκος Κέττηρος, εξ’ αφορμής πρόσφατης υπόθεσης τελετής κατά την οποία έγινε χρήση ναρκωτικών ουσιών, με αποτέλεσμα τον θάνατο νεαρής γυναίκας στην Κύπρο, ζήτησε περαιτέρω πληροφόρηση για τη στρατηγική της Ευρωπόλ για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και του εντοπισμού υπόπτων που διαφεύγουν.

Σε άλλη παρέμβασή του σε σχέση με τις προτεραιότητες της φινλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας, ο κ . Κέττηρος ρώτησε για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπόλ στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για την καταπολέμηση της διασυνοριακής τρομοκρατίας. Εξάλλου, μετά από αναφορά της Φινλανδής αρμόδιας Υπουργού, για την ανάγκη διαφύλαξης της ελευθερίας της έκφρασης, ο κ. Κέττηρος σημείωσε την ανάγκη αντίδρασης στην κατάχρηση της βασικής αυτής ελευθερίας και στη διάδοση της ρητορικής μίσους, του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Εξάλλου, ο βουλευτής κ. Ηλίας Μυριάνθους ρώτησε την Εκτελεστική Διευθύντρια της Ευρωπόλ για το εύρος των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου, λόγω της επέκτασης της χρήσης κρυπτονομισμάτων, καθώς και όσον αφορά στην ανάγκη υιοθέτησης νομοθεσίας για ρύθμιση του εν λόγω ζητήματος.  Άλλη ερώτηση του κ. Μυριάνθους αφορούσε στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη δημιουργία ενός Κέντρου Ταξιδιωτικών Πληροφοριών (Travel Intelligence Center) της Ευρωπόλ.

____________

/ΣΧ