Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-09-2019 12:12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στην Ημερίδα με θέμα: Η Ισότητα των Φύλων στην ΕΕ και στα κράτη μέλη – η περίπτωση της Κύπρου

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που χαιρετίζω τη σημερινή ημερίδα που στόχο έχει την ενημέρωση για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κράτη μέλη της, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κύπρο. 

Εκφράζω την πεποίθηση ότι μέσω τέτοιων εκδηλώσεων όπως τη σημερινή πραγματώνεται η συμβολή και οι στόχοι του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων όπως αυτοί αναφέρονται στο άρθρο 2 του Κανονισμού (ΕC) Νο1922/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στις 20 Δεκεμβρίου 2006. Οι στόχοι του Ινστιτούτου σύμφωνα με το άρθρο 2 του αναφερόμενου Κανονισμού είναι η συμβολή και η ενίσχυση της προώθησης της ισότητας των φύλων, ενσωματώνοντας, μεταξύ άλλων, τη διάσταση της ισότητας των φύλων σε όλες τις κοινοτικές και εθνικές πολιτικές, την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου και την επαγρύπνηση των πολιτών της ευρωπαϊκής ένωσης σε θέματα ισότητας των φύλων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού για το 2019 στην Κύπρο φαίνεται ότι η συμμετοχή των γυναικών στην απασχόληση, ως ποσοστό στο σύνολο του γυναικείου πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας, εξακολουθεί να είναι μικρότερη από τη συμμετοχή των ανδρών, ενώ η συμμετοχή τους στις επισφαλείς θέσεις εργασίας μερικής και προσωρινής εργασίας, αν και έχει καθοδική τάση είναι ωστόσο μεγαλύτερη από αυτή των ανδρών.

Ένας από τους κύριους στόχους του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι η διασφάλιση της ισότητας στην απασχόληση και η καταπολέμηση των διακρίσεων.

Προωθεί μέτρα πολιτικής στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής για την απασχόληση καθώς και παρακολουθεί την εφαρμογή των νόμων για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην απασχόληση, την προστασίας της μητρότητας, πατρότητας και τη νομοθεσία κατά των διακρίσεων στον τομέα της απασχόλησης

Ειδικότερα η πρόσφατη τροποποίηση για επέκταση της απαγόρευσης της απόλυσης, ή προειδοποίηση απόλυσης της μισθωτής γυναίκας από τρεις μήνες μετά το πέρας της άδειας μητρότητας σε πέντε μήνες, καθώς και η προσθήκη της επιλογής της μιας ώρας για αξιοποίηση του ωραρίου εργασίας για χρονικό διάστημα εννέα μηνών για αποθήκευση του μητρικού γάλακτος ώστε να περιληφθεί και το θέμα της παροχής και προστασίας του μητρικού θηλασμού κατά τη διάρκεια της εργασίας της μισθωτής, θεμελιώνουν περισσότερο την ίση μεταχείριση στον τομέα της απασχόλησης .

Περαιτέρω η θεσμοθέτηση της προστασίας της Πατρότητας συμβάλει και ενδυναμώνει το θεσμό της οικογένειας αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζει και ενθαρρύνει την εξισορρόπηση  μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής της μισθωτής γυναίκας.

Επιπλέον έχουμε τροποποιήσει τον περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο ούτως ώστε να απαλειφθεί η διάκριση φύλου που ίσχυε μέχρι σήμερα στη σύνταξη χηρείας ώστε οι άντρες να δικαιούνται πλέον σύνταξη χηρείας όπως και οι γυναίκες υπό τις ίδιες προϋποθέσεις.

Με την τροποποίηση εξαλείφεται και η διάκριση φύλου που ίσχυε στην αύξηση εξαρτωμένης/ου συζύγου για τις συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Πλέον η γυναίκα ασφαλισμένη που δικαιούται θεσμοθετημένη σύνταξη ή σύνταξη ανικανότητας ή σύνταξη αναπηρίας  θα δικαιούται αύξηση στη σύνταξή της για τον εξαρτώμενο σύζυγό της.

Οι νομοθεσίες της ισότητας αξιολογούνται συχνά με σκοπό τη βελτίωση και την καλύτερη εφαρμογή τους και βρίσκονται πάντοτε στις προτεραιότητες του Υπουργείου μας :

  • η ενεργοποίηση των επιθεωρητών ισότητας των φύλων του Υπουργείου Εργασίας ,Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που επιτελεί μια σημαντική εξωδικαστική διαδικασία με συνάμα κοινωνικό ρόλο, με διερεύνηση καταγγελιών αλλά και διαφώτιση και παροχή συμβουλών σε φορείς και άτομα, 
  • η στήριξη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, που δραστηριοποιείται ακόμα περισσότερο σε συμβουλές, έρευνες και διαφώτιση οργανισμών και κοινού.
  • η στενότερη συνεργασία με άλλες Αρχές, όπως της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Μια σημαντική διάκριση μεταξύ των δύο φύλων στον τομέα της απασχόλησης, η μισθολογική διαφορά ή αλλιώς χάσμα αμοιβών, αποτελεί τόσο κοινωνική διάκριση, όσο και εμπόδιο στην οικονομική ανεξαρτησία και ανάπτυξη των γυναικών. Η διάκριση στις αμοιβές σημαίνει μειωμένες απολαβές για τις γυναίκες και τις οικογένειές τους, αποτρέπει την πλήρη αξιοποίηση του γυναικείου εργατικού δυναμικού και έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις αφού οι χαμηλότεροι μισθοί συνεπάγονται μειωμένες συντάξεις στο μέλλον και αυξάνουν τον κίνδυνο της φτώχειας στην τρίτη ηλικία.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη ανάληψης ουσιαστικής δράσης για το θέμα, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχεδίασε και υλοποίησε το διάστημα 2010-2015 ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων, συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ύψους 2 εκ. ευρώ, που αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των αιτιών που δημιουργούν και συντηρούν το χάσμα αμοιβών. Η επιτυχής εφαρμογή του Έργου συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στη σημαντική μείωση του χάσματος, αφού ενώ το 2010 η χώρα μας είχε ποσοστό χάσματος ψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, το 2016 πέτυχε την 9η θέση ανάμεσα στις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό, επιτυγχάνοντας να βρίσκεται αρκετά πιο κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ (13,9% σε σχέση με 16,2%). To 2017 το χάσμα αμοιβών στην Κύπρο σημείωσε περαιτέρω μείωση φτάνοντας το 13,7% σε σχέση με 16% στην ΕΕ.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι υπό το Υπουργείο μας λειτουργεί ο «Εθνικός Φορέας Πιστοποίησης Επιχειρήσεων» σκοπός του οποίου είναι η πιστοποίηση επιχειρήσεων οι οποίες εφαρμόζουν πολιτικές που διασφαλίζουν στο προσωπικό τους συνθήκες ισότητας των φύλων και ειδικότερα την αρχή της ίσης αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών. Στο πλαίσιο αυτό, δημοσιεύεται ετησίως πρόσκληση για πιστοποίηση και οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν για δύο είδη πιστοποίησης. Είτε συγκεκριμένης καλής πρακτικής και να λάβουν την πιστοποίηση «Καλή Πρακτική», είτε ολοκληρωμένου συστήματος προώθησης της ισότητας των φύλων στον εργασιακό χώρο, και να λάβουν την πιστοποίηση «Εργοδότης Ισότητας». Ο Εθνικός Φορέας Πιστοποίησης έχει πιστοποιήσει μέχρι σήμερα 52 εταιρείες/οργανισμούς, περιλαμβανομένων μεγάλων και μικρομεσαίων εταιρειών, δήμων, μη κερδοσκοπικών οργανισμών και πανεπιστημίων και συνεχίζει με επιτυχία τη λειτουργία του. Επί του παρόντος, ξεκινούν διεργασίες για προώθηση του ενδεχομένου μετεξέλιξης του μοντέλου πιστοποίησης σε εθνικό πρότυπο, γεγονός που θα προσδώσει κι άλλο κύρος στην πιστοποίηση.

Ενισχύοντας τη δυνατότητα ισόρροπης συμμετο­χής των δύο φύλων στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα ενισχύουμε την ανταγωνι­στικότητα της οικονομίας και την ανάπτυξη των οικονο­μικών επιδόσεων της χώρας μας και γι΄ αυτό θα πρέπει να δοθούν ακόμα περισσότερες και πιο κατάλληλες ευκαιρίες στις γυναίκες για να μπορούν ισότιμα να αναπτυχθούν.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές της εκδήλωσης αυτής και  ευελπιστώ όπως αυτή η ημερίδα θα συμβάλει στην επιτυχή ανταλλαγή πληροφοριών, εισηγήσεων,  προτάσεων καθώς και στη διάδοση καλών πρακτικών που στόχο έχουν πάντοτε την ισότητα φύλων.

______________

Σημ.:  Τον χαιρετισμό ανέγνωσε εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Χρίστος Μαληκκίδης.

ΜΠ/ΣΧ