Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-09-2019 18:27

Ομιλία της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κας Βασιλικής Αναστασιάδου στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου «Νεάπολις»

«Αν σκέφτεσαι για έναν χρόνο, φύτεψε έναν σπόρο. Αν σκέφτεσαι για δέκα χρόνια, φύτεψε ένα δέντρο. Αν σκέφτεσαι για εκατό χρόνια, δίδαξε τους ανθρώπους»! Τα σοφά αυτά λόγια του Κομφούκιου συνοψίζουν μέσα σε δύο μόλις γραμμές την εξέχουσα σημασία της παιδείας, του πολυτιμότερου για τον άνθρωπο αγαθού, που αποτελεί το απόσταγμα της  γνώσης, της μάθησης, γιατί παιδεία ονομάζουμε άλλωστε, όπως εύστοχα έχει ειπωθεί, «το μόνο που επιβιώνει, όταν όλα όσα έχουν μαθευτεί ξεχαστούν».

Φίλες και φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά, υπερηφάνεια και συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας σε μια ξεχωριστή για τόσους νέους και νέες μας στιγμή.  Σε μια βραδιά που σηματοδοτεί την επιτυχή ολοκλήρωση ενός κύκλου, από τους πολλούς της ζωής, του κύκλου των σπουδών σας, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών, που αναμφίβολα θα χαραχτεί στον βίο του καθενός σαν ένας σταθμός ζωής, σαν το επιστέγασμα μιας προσπάθειας για το μέλλον καθοριστικής.

Η απόκτηση τίτλου σπουδών αποτελεί τον καρπό κόπων και προσπαθειών που καταβλήθηκαν, ένα ακόμα σκαλί στη μεγάλη κλίμακα της γνώσης, την οποία αναμφίβολα ανέρχεται κανείς καταβάλλοντας ένα ελάχιστο, επιτρέψτε μου να πω,  αντίτιμο, της αφοσίωσης, της επιμονής, της προσήλωσης, της συστηματικής και ενδελεχούς έρευνας και μελέτης. Γι’ αυτό και δικαιώνει. Η γνώση που αποκτήθηκε, στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί όχι απλά εφόδιο αλλά θεμέλιο και προνόμιο για την παραπέρα πορεία, παρέχοντας τη δυνατότητα για εξασφάλιση μιας θέσης στην αγορά εργασίας σε ένα ομολογουμένως ολοένα αυξανόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον. 

Ως συντεταγμένοι θεσμοί, συλλογικά, αγαπητοί φίλοι, σας διαβεβαιώ, θα είμαστε δίπλα σας και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, στο μέτρο του δυνατού, ώστε να προσφέρουμε κάθε στήριξη και αρωγή. Γιατί γνωρίζουμε καλά πως από εσάς, το νέο από αύριο ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά και των προκλήσεων που αναφύονται και παρουσιάζονται στη χώρα μας. Μέσα από τη συνεργασία και τη συνένωση των δυνάμεων, του παλιού με το καινούριο, αν θέλετε, θα βαδίσουμε από κοινού τον δρόμο για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας, για να εντάξουμε την πατρίδα μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι των ραγδαίων κοσμογονικών αλλαγών και εξελίξεων.

Επιτρέψτε μου, με την ευκαιρία, να εκφράσω την ευαρέσκειά μου για το έργο που επιτελείται στο Πανεπιστήμιο «Νεάπολις», έργο παραγωγής και προαγωγής της γνώσης, αλλά και της διάχυσής της στην κυπριακή κοινωνία. Με εννέα μόλις χρόνια ζωής, το Πανεπιστήμιο «Νεάπολις» κατάφερε, εμβολιάζοντας το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας με νέους επιστήμονες, να εδραιωθεί στη συνείδηση του λαού ως ένα αξιόλογο ακαδημαϊκό ίδρυμα. Έχοντας το προνόμιο να ευρίσκεται σε μια μικρή πόλη με μακραίωνη ιστορία, απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, το Πανεπιστήμιό σας, αγαπητοί φίλοι, αποτελεί σήμερα κόσμημα για την πόλη του Κινύρα και για ολόκληρη την Κύπρο, αλλά και πόλο έλξης στη νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου αναδεικνύεται σταδιακά σε ένα ερευνητικό και πανεπιστημιακό κέντρο περιφερειακής και διεθνούς εμβέλειας. Ως αποτέλεσμα, το Πανεπιστήμιο «Νεάπολις» καθίσταται πολύτιμος αρωγός της πολιτείας και βασικός μοχλός ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό.

Κυρίες και κύριοι,

Τελειώνοντας θα ήθελα να συγχαρώ τους αποφοίτους μας και να τους ευχηθώ καλή σταδιοδρομία και πολλές επιτυχίες στην πορεία τους. Να συνεχίσετε, αγαπητοί φίλοι, με την ίδια αφοσίωση και μεθοδικότητα να διεκδικείτε το μέλλον σας, το μέλλον σας που γίνεται από σήμερα παρόν, επενδύοντας στη γνώση και αξιοποιώντας την στο έπακρο στο ευρύ πεδίο εφαρμογής της. Προσδοκώντας σε ένα καλύτερο αύριο για την Κύπρο μας, για το σύνολο της ανθρωπότητας, εμείς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό και θα συμπράξουμε, ώστε τα όνειρά σας να γίνουν πραγματικότητα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

____________

ΔΚ/ΣΧ