Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-09-2019 10:21

Χαιρετισμός της ΥΜΕΕ κας Βασιλικής Αναστασιάδου στο 3o Φεστιβάλ γλυκού του κουταλιού, στην Κακοπετριά

Είναι με πολύ μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Κύπρου μας, με την ευκαιρία της έναρξης του πιο «γλυκού» φεστιβάλ που διοργανώνεται στον τόπο μας. Το 3ο Φεστιβάλ Γλυκού του κουταλιού φιλοδοξεί και φέτος να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες και να προσφέρει μια ανεπανάληπτη εμπειρία γλυκιάς γευσιγνωσίας.

Η κοσμοπολίτικη Κακοπετριά έχει αναμφίβολα το προνόμιο να φιλοξενεί ένα από τα πλέον δημοφιλή φεστιβάλ και είμαι βέβαιη πως θα ανταμείψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όσους την επισκεφθούν.

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, φίλες και φίλοι, πέραν του ψυχαγωγικού τους χαρακτήρα, αποτελούν σημείο αναφοράς και προβολής των ηθών και εθίμων, καθώς και της πολιτιστικής παράδοσης της πατρίδας μας. Η γαστρονομική παράδοση του τόπου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας μας, η οποία διαμορφώθηκε μέσα από τα βάθη των αιώνων και κληρονομήθηκε σε μας ως παρακαταθήκη.

Το γλυκό του κουταλιού, θεωρείται ως ένα από τα πλέον παραδοσιακά Ελληνικά προϊόντα. Δημιουργήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια, από την ανάγκη των ανθρώπων να συντηρήσουν τα άπλετα φρούτα και λαχανικά που τους περίσσευαν απ’ τη σοδιά.

Μάλιστα, μια από τις πιο κλασικές τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι νοικοκυρές από Αρχαιοτάτων χρόνων ήταν το στέγνωμα στον ήλιο ενώ αργότερα ήρθε και η ειδική συντήρηση μέσα σε σιρόπι, το βράσιμο των φρούτων καθώς και η μετατροπή τους σε μαρμελάδες.

Ο όρος, φυσικά, «γλυκό του κουταλιού» ήρθε αιώνες αργότερα, όταν στην εποχή των προ παππούδων και των προ γιαγιάδων μας, τα εν λόγω γλυκά, τα κερνούσαν μέσα σε ένα μεγάλο μπολ με πολλά κουταλάκια ή σε μικρά πιατάκια κεράσματος, φυσικά με ένα μικρό κουτάλι. Το γλυκό του κουταλιού αποτελούσε το πιο καλοδεχούμενο κέρασμα για όλα τα νοικοκυριά.

Σήμερα, θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε 50 γεύσεις αγαπημένων παραδοσιακών γλυκών της Κύπρου και πρέπει να ομολογήσω ότι ανυπομονώ. Πενήντα γλυκύτατοι πειρασμοί στους οποίους ελάχιστοι, είμαι σίγουρη, θα αντισταθούν, παρά τις θερμίδες που τους συνοδεύουν.

 Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές για τη σημερινή εκδήλωση, αλλά και γενικά, για την όλη δράση τους για προώθηση των παραδοσιακών μας προϊόντων. Επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση είναι ένθερμη υποστηρικτής τέτοιων πρωτοβουλιών, που έχουν ως στόχο, τη διαφύλαξη και προβολή της πολιτιστικής παράδοσης της πατρίδας μας, αλλά και της προβολής και προώθησης των παραδοσιακών μας προϊόντων.

Ως ένδειξη αναγνώρισης της προσπαθειών που καταβάλλει το Κοινοτικό Συμβούλιο Κακοπετριάς  για περαιτέρω ανάπτυξη της Κοινότητας και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, το Υπουργείο Μεταφορών αποφάσισε όπως χορηγήσει το Φεστιβάλ, με το συμβολικό ποσό των 100Ο ευρώ.

Εύχομαι σε όλους καλή διασκέδαση και πάνω απ΄ όλα, καλή απόλαυση.

Σας ευχαριστώ.

 

----------------------------

ΔΚ/ΕΙ