Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-10-2019 19:38

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην εκδήλωση «Μνήμη Περιστερωνοπηγής» στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας

Η συγκίνηση όλων μας είναι βαθιά. Στον αέρα πλανάται ξεχωριστά η μορφή του κάθε πεσόντα και του κάθε αγνοουμένου της Περιστερωνοπηγής που έπεσε θύμα της τουρκικής αγριότητας και βαρβαρότητας. Και μαζί τους ένα τεράστιο γιατί. Για την ανοχή  πρώτα από όλα που επεδείχθη το 1974 στη διάπραξη του εγκλήματος κατά της Κύπρου και του λαού της και στη συνέχεια, όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν, για την ανεκτικότητα, την παρακίνηση και τη θώπευση, πολλές φορές, της προκλητικής, παράνομης και αλαζονικής στάσης της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό και στις προσπάθειες επίλυσης του.

Αυτό το διαπιστώνουμε και σήμερα. Η αλαζονική στάση της ηγεσίας της Τουρκίας δεν έχει προηγούμενο. Παραγνωρίζει πλήρως το διεθνές δίκαιο εισβάλλοντας στα χωρικά ύδατα και την περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, και το κάνει αυτό, λέει, για να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, υπέρ των οποίων ενεργεί παράνομα και όλως προκλητικά προκειμένου να εξυπηρετήσει τις επεκτατικές βλέψεις της σε όλη την περιοχή.

Δεν ενδιαφέρει την Τουρκική ηγεσία το τι πραγματικά διαλαμβάνει το διεθνές δίκαιο, αλλά ξεδιάντροπα το επικαλείται. Η σύγχρονη πειρατεία στην πολιτική και τη διπλωματία σε όλο της, λες, το μεγαλείο. Και όλη αυτή την απαράδεκτη και έκνομη συμπεριφορά, φαίνεται να την ανέχονται κάποιες πλευρές και να την επιβραβεύουν κιόλας. Πρόκειται, σίγουρα, για μια επικίνδυνη πρακτική και τακτική που ας ελπίσουμε να μην έχει συνέχεια. Αλίμονο αν στη διεθνή ζωή επικρατήσουν τέτοιες συμπεριφορές που συγκρούονται κατάφωρα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας των κρατών. Αλίμονο.

Στον αέρα πλανώνται ειδικά και τα πολλά ερωτήματα για την τύχη των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας. Τα ονόματα 10 κατοίκων της Περιστερωνοπηγής εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο θλιβερό κατάλογο των αγνοουμένων μαζί με τα ονόματα άλλων 807 Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αδελφών μας. Μέχρι πότε άραγε αυτό;

Πέρασαν από τότε 45 χρόνια και εξακολουθούμε να αναζητούμε αγνοουμένους. Λείψανα, στην πραγματικότητα, για να ταυτοποιηθούν και να τελεστούν οι κηδείες των αγαπημένων μας, σύμφωνα με την θρησκευτική πίστη και τις παραδόσεις μας. 

Και, δυστυχώς, όλο αυτό το δράμα περιέχει και το έντονο στοιχείο της ολοκλήρωσης της ζωής πολλών εκ των συγγενών που φεύγουν με αναπάντητα τα αγωνιώδη ερωτήματα για τους αγαπημένους τους και χωρίς να μπορέσουν να ακουμπήσουν το φέρετρο με τα λείψανα τους και να εναποθέσουν σε αυτό την αγάπη και το πικρό δάκρυ του τελευταίου τους αποχαιρετισμού.

Έχοντας συνεχώς μπροστά μας αυτή τη θλιβερή εικόνα της τουρκικής αναλγησίας με την άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί πλήρως για τη διαλεύκανση και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου, προσπαθούμε στο πλαίσιο μας μιας νέας στρατηγικής να ευαισθητοποιήσουμε  περισσότερο τον διεθνή παράγοντα, ώστε να επιτύχουμε την επίτευξη προόδου στο θέμα των αγνοουμένων. Κινούμαστε προς διάφορες πλευρές τονίζοντας ότι χωρίς την συνεργασία της τουρκικής πλευράς είναι δυνατόν να οδηγηθεί αυτό σε πλήρες και οριστικό τέλμα. Οι αριθμοί είναι εκεί και το ομολογούν. Οι εκταφές που διενεργούνται κάθε άλλο παρά έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Και ίσως, μάλιστα, σύντομα να μην υπάρχουν λείψανα για ταυτοποίηση. Εργαζόμαστε αποφασιστικά για να το αποφύγουμε αυτό. Θέλουμε να πετύχουμε να δοθούν σε όλους τους συγγενείς οι απαντήσεις που εναγώνια ζητούν και να ηρεμήσουν οι ψυχές αυτών που έφυγαν.

Προς τους συγγενείς των πεσόντων και των αγνοουμένων της Περιστερωνοπηγής εκφράζω και προσωπικά τη βαθιά εκτίμηση μου για την προσφορά των αγαπημένων τους προς την ιδιαίτερη μας πατρίδα, όπως και για την αντοχή και το σθένος των ιδίων για τη δοκιμασία και το δράμα τόσων χρόνων.

Εύχομαι να έρθουν καλύτερες μέρες για όλους. Κυρίως, εύχομαι να μην αργήσει η μέρα της δικαίωσης της θυσίας και της μεγάλης προσφοράς όλων εκείνων που πρόσφεραν τον εαυτό τους στο θυσιαστήριο της ελευθερίας της πατρίδας μας.  

Ολοκληρώνοντας, συγχαίρω τους οργανωτές της σημερινής εκδήλωσης, η οποία προσφέρει πολλά στον αγώνα για διεκδίκηση των δικαίων του λαού μας. Πρώτα απ’ όλα οφείλουμε να μην ξεχνάμε και να παίρνουμε διδάγματα και μηνύματα από την προσφορά και τη θυσία των ηρώων μας.

Σας ευχαριστώ.

----------------

ΕΚ/ΕΙ