23-03-2022 14:31
Ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΔΗ.ΠΑ. για το μεταναστευτικό
Στο πλαίσιο κύκλου επαφών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για ενημέρωση σε σχέση με το μεταναστευτικό, συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νoυρής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Παράταξης ΔΗ.ΠΑ. κ. Μάριο Κάρογιαν και Βουλευτές του κόμματος.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η συνάντηση διεξήχθη για ενημέρωση σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, αλλά και της επιδείνωσης που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα με τις αυξημένες ροές, οι οποίες ξεκάθαρα προέρχονται από την Τουρκία. Πρόσθεσε πως ενημέρωσε και για τη διαχείριση του ουκρανικού «που είναι η άλλη τραγική πτυχή που αντιμετωπίζει πλέον ολόκληρη η ανθρωπότητα».
Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τους Βουλευτές της ΔΗ.ΠΑ. για την ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων. Είπε ότι κατά τη συνάντηση επεξηγήθηκε ο ξεκάθαρος προσανατολισμός του Υπουργείου ότι «οι μεταναστευτικές ροές που φθάνουν στη χώρα μας δεν μπορούμε,και δεν τις παρακολουθούμε, απαθείς».
Θα πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση, τόνισε, λέγοντας ότι «η αποτελεσματική διαχείριση, δεν είναι αόριστη φρασεολογία, αλλά στηρίζεται σε συγκεκριμένες ενέργειες τις οποίες έχουμε ήδη τροχοδρομήσει» και αναφέρθηκε στην αποτελεσματική διαχείριση της πράσινης γραμμής, αλλά και στη μεγιστοποίηση των επιστροφών οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι προέρχονται από ασφαλείς χώρες.
Τα προβλήματα, είπε, είναι πολλά και χρειάζεται η στήριξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων μέσω και της εκπροσώπησης που έχουν στον ευρωπαϊκό χώρο. Στόχος, δήλωσε, είναι «να περάσει σαφέστατα το μήνυμα ότι η Κύπρος, σαν κράτος μέλος πρώτης γραμμής, σαν το κράτος που για 5η συνεχή χρονιά καταγραφεί την ανεπιθύμητη πρωτιά του μεγαλύτερου αριθμού μεταναστευτικών ροών κατ’ αναλογία πληθυσμού, χρειάζεται την ενεργό στήριξη της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα». Πρόσθεσε ότι στήριξη χρειάζεται και στο επίπεδο των κομματικών συνεργασιών, προκειμένου και στο Ευρωκοινοβούλιο να γίνονται, όπως είπε, αποδέκτες συγκεκριμένες εισηγήσεις ή να εφαρμόζονται πρακτικές και στην Κύπρου, οι οποίες, όπως δήλωσε, σήμερα εφαρμόζονται σε άλλες χώρες.
Έδωσε παράδειγμα την Ελλάδα η οποία, όπως ανάφερε, κατά το 2020 είχαν αφιχθεί 78.000 παράτυποι μετανάστες, ενώ την επόμενη χρονιά ο εν λόγω αριθμός μειώθηκε στους 4.800 με τα δραστικά και αποφασιστικά μέτρα, σημειώνοντας ότι υπάρχει τρόπος να γίνει ρύθμιση των αφίξεων και να μειωθούν οι αριθμοί.
Αναφερθείς στις νέες αιτήσεις ασύλου για το έτος 2022, ο Υπουργός είπε ότι «στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2022 έχουμε αισίως φθάσει στις 4.800 νέες αιτήσεις ασύλου μόνο μέχρι την 20η Μαρτίου. Άρα εάν τους πρώτους μήνες του 2022 έχουμε πλησιάσει τις 5.000 αιτήσεις ασύλου, γίνεται αντιληπτό ποια μπορεί να είναι η κατάσταση μετά το τέλος της φετινής χρονιάς».
«Θα είναι μια εξαιρετικά επιβαρυντική εικόνα την οποία πολύ αμφιβάλλω αν θα μπορούμε να διαχειριστούμε. Ήδη έχουμε ξεπεράσει τις δικές μας δυνατότητες με τη συνάθροιση όλων αυτών των ανθρώπων στα Κέντρα, επομένως επιβάλλεται άμεσα και τάχιστα να εφαρμοστούν και να αποδειχτούν αποτελεσματικές οι ενέργειες που θα αποτρέψουν τις εισροές», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν σε σχέση με τους Ουκρανούς πρόσφυγες, ο Υπουργός είπε ότι είναι όλες σε διαδικασία εξέλιξης. Ανάφερε ότι ήδη άρχισε το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης να εκδίδει τις πρώτες κάρτες. Σημείωσε πως παρόλο που η οδηγία δόθηκε πριν λίγο χρονικό διάστημα, εντούτοις με την πρώτη κατάθεση των αιτήσεων για προσωρινή προστασία, έχουν εκδοθεί οι πρώτες κάρτες εντός 2-3 ημερών, όπως είχε εξαγγελθεί.
«Είναι το ‘διαβατήριο’ αυτών των ανθρώπων στην Κυπριακή Δημοκρατία για τους επόμενους 12 μήνες για να απολαύουν τη βοήθεια που έχουμε εξαγγείλει είτε σε επίπεδο στέγασης, είτε σε επίπεδο σίτισης, είτε σε επίπεδο εκπαίδευσης, είτε σε επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης», τόνισε ο κ. Νουρής.
Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένας αριθμός που να μπορούμε να ανταποκριθούμε στα δεδομένα της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Υπάρχει όλη η καλή διάθεση και πρόθεση να συνδράμουμε αυτούς τους ανθρώπους» είπε.
Εξέφρασε δε την προσδοκία για στήριξη της ΕΕ, κυρίως στην οικονομική πλευρά για κάλυψη του οικονομικού κόστους, προκειμένου «να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί», είπε ο Υπουργός.
Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί γύρω στα 700 αιτήσεις για παροχή προσωρινής προστασίας στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, οι οποίες εξετάζονται με γρήγορους ρυθμούς, ανάφερε ο Υπουργός, μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.
Εξήγησε ότι είναι από αυτούς που έχουν αφιχθεί μετά την 24η Φεβρουαρίου και λογίζονται ως άτομα που χρήζουν προστασίας, στη βάση της ευρωπαϊκής οδηγίας.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΗ.ΠΑ. ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών για την ενημέρωση σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό.
Σημείωσε ότι ως παράταξη στηρίζουν αφενός την ανθρωπιστική διάσταση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών συνθηκών. Από την άλλη, πρόσθεσε, «πρέπει να διαφυλάξουμε και τον δημογραφικό χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα και τον κοινωνικό ιστό, την κοινωνική συνοχή». Συμπλήρωσε ότι υπάρχει και μια σοβαρότατη οικονομική διάσταση, εκτός όλων των άλλων. «Για αυτό χρειάζεται νουσιμάδα και σωστοί χειρισμοί», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της ΔΗ.ΠΑ.
Ο κ. Κάρογιαν ανάφερε ότι ο Υπουργός έχει εξηγήσει για τις επαφές, για τους χειρισμούς του Υπουργείου, αλλά και για τις πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες.
Υπάρχει ένα πλαίσιο κανόνων, διαδικασιών και ένα πλαίσιο ασφαλιστικών δικλείδων στην κάθε χώρα, «άρα η Κύπρος δεν θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση», είπε ο κ. Μάριος Κάρογιαν. Άλλο ο σεβασμός και άλλο η διαφύλαξη της ασφάλειας και της κοινωνικής συνοχής, συμπλήρωσε.
Ανάφερε ότι οι προσεγγίσεις του Υπουργού Εσωτερικών τους βρίσκουν σύμφωνους και «ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση». Ως παράταξη, στο μέτρο του δυνατού και στο πλαίσιο των δικών τους δυνατοτήτων θα είναι συμβλητικοί, όπως είπε, «και στις προσπάθειες της Κυβέρνησης και όλων όσων θέλουν πραγματικά να συμβάλουν θετικά προς την κατεύθυνση υπερπήδησης των προβλημάτων».
Απευθυνόμενος προς τον Υπουργός ανάφερε πως θα συνεχίσουν να έχουν τη δημιουργική σχέση μαζί του, όχι μόνο σε αυτό το ζήτημα της μετανάστευσης, αλλά και σε σειρά θεμάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών, και με επιχειρήματα και προτάσεις θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων.
Σε ερώτηση κατά πόσο είναι δεδομένη η κοινοβουλευτική στήριξη στις ενέργειες του Υπουργού Εσωτερικών σε θέματα μετανάστευσης, ο κ. Κάρογιαν απάντησε ότι όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, για όλες τις προσεγγίσεις και προτάσεις, οι οποίες κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση και εφάπτονται των πολιτικών που εφαρμόζει η ΕΕ, «εμείς θα είμαστε υποστηρικτικοί». Χρειάζεται ισορροπία, σοφές και σωστές προσεγγίσεις, κατέληξε.
(ΕΦυς)
Σχετικά Ανακοινωθέντα