Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-06-2023 12:30

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων κας Τζόζης Χριστοδούλου στην εκδήλωση με τίτλο «Γυναίκες στη Διπλωματία»

Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εξωτερικών για τη σημερινή εκδήλωση, αλλά κυρίως για την παραγωγική συνεργασία μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στις ομιλήτριές μας, την κα Γιορδαμλή και την κα Σοφιανού, δυο εξαίρετες γυναίκες, διπλωμάτες, επαγγελματίες.

Η σημερινή εκδήλωση, πέραν της ουσίας, έχει και το δικό της, ξεχωριστό συμβολισμό. Γίνεται στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας «Γυναίκες στη Διπλωματία», η οποία έχει καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στόχος, όπως εξάλλου και κάθε διεθνούς ημέρας, είναι να αναδεικνύεται ένα θέμα, να ασκείται κριτική, να γίνεται ένας συλλογισμός. Η μέρα αυτή τιμά της Γυναίκες στη Διπλωματία. Τιμά εσάς.

Αγαπητές μας φίλες,

Σήμερα, σε μια διαφορετική συζήτηση, θέλουμε να προβάλουμε κάποιες από τις πολλές εξαίρετες γυναίκες πρότυπα στη Διπλωματική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θεωρούμε πολύ σημαντικό το να μοιραστούν μαζί σας τις δικές τους εμπειρίες και ίσως δείτε το επάγγελμα αυτό ως μια επιλογή για εσάς στο μέλλον. Ένα επάγγελμα που σας δίνει την ευκαιρία να κερδίσετε αλλά ταυτόχρονα να προσφέρετε.

Είναι γεγονός ότι, εν έτει 2023, συνεχίζουμε ακόμη να συζητάμε και να προσπαθούμε να πείσουμε για τα αυτονόητα. Ότι τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Σε ένα περιβάλλον όπως αυτό της εξωτερικής πολιτικής, της διπλωματίας, είναι αδιανόητο να συζητούνται οριζόντια όλα τα θέματα- από την εισβολή στην Ουκρανία μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα- και η διάσταση του φύλου να απουσιάζει. Ο κύριος λόγος απουσίας της διάστασης του φύλου, δηλαδή πώς οι πολιτικές που διαμορφώνουμε και οι δράσεις που αναλαμβάνουμε επηρεάζουν διαφορετικά τις γυναίκες και τους άντρες, είναι το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν είχαν θέση στο τραπέζι των συζητήσεων. Άρα, η δική τους οπτική απουσίαζε ή δεν συμπεριλαμβανόταν στον επιθυμητό βαθμό.

Η διπλωματία, ανά το παγκόσμιο, ακόμη θεωρείται ανδροκρατούμενος χώρος, με αναχρονιστικές αντιλήψεις, όπως π.χ. ότι τα διεθνή φόρα αφορούν «σκληρές» πολιτικές, άρα μόνο άνδρες.

Αυτό αρχίζει να αλλάζει. Αρχίζει να αλλάζει λόγω όλων των γυναικών που υπηρετούν στη Διπλωματική Υπηρεσία.

Είχα την ευκαιρία και την τιμή να συνεργαστώ με πολλές από τις Διπλωμάτισσες, και ξέρω πολύ καλά ότι έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών που επηρεάζουν θετικά σήμερα τη ζωή μας, σε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων, από την ενέργεια, την άμυνα, τη διαχείριση κρίσεων μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατ’ ακρίβεια, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στη Γενεύη κα Ολυμπία Νεοκλέους εκφωνεί κοινή δήλωση που αφορά στις γυναικοκτονίες, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Κύπρου με το Ισραήλ, την οποία στηρίζουν σχεδόν 70 χώρες. Μια προσπάθεια και μια διαδικασία που άρχισε πριν περίπου 2 χρόνια από τις γυναίκες της κυπριακής Διπλωματικής Υπηρεσίας.

Αγαπητές φίλες,

Δεν θα σας πω ότι οποιοδήποτε επάγγελμα και αν επιλέξετε, η σταδιοδρομία σας θα είναι στρωμένη με κόκκινο χαλί. Όπως και σε πολλά άλλα επαγγέλματα, έτσι και στη Διπλωματική Υπηρεσία, πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν αόρατα ή και ορατά εμπόδια, ακριβώς επειδή είναι γυναίκες. Είτε λόγω ασυνειδήτων προκαταλήψεων (unconscious bias) είτε λόγω συνειδητών προκαταλήψεων, δεν θεωρούνται «επαρκείς» να τα καλύψουν, κυρίως επειδή αναμένεται από αυτές να σκεφτούν τη φροντίδα της οικογένειας, αφού στερεοτυπικά το βάρος αυτής της ευθύνης πέφτει σχεδόν αποκλειστικά στους δικούς τους ώμους. Αυτά τα ερωτήματα όμως, δεν είναι οι ίδιες οι γυναίκες που θα πρέπει να τα απαντήσουν αλλά το σύστημα.

Θα πρέπει, συνεπώς, να δημιουργηθούν εκείνες οι πολιτικές και δράσεις που να ανταποκρίνονται στις διαφορετικές ανάγκες των γυναικών και των ανδρών στη Διπλωματική Υπηρεσία, ώστε να τους δοθεί ο χώρος και η φωνή για να έχουν ακόμη περισσότερη επίδραση και απήχηση στην εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Φίλες και φίλοι,

Αυτός ακριβώς είναι και ο νέος ρόλος του Γραφείου Επίτροπου Ισότητας. Προχωράμε, πάντα σε συνεργασία με όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία, να ενσωματώσουμε δράσεις και πολιτικές οριζόντια σε όλη την κρατική μηχανή, ώστε η πολιτεία να καλύπτει και να περιλαμβάνει και το άλλο 50% του πληθυσμού της.

Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί τόσο η συνεργασία όσο και κοινές δράσεις έχουν ήδη αρχίσει με τα περισσότερα Υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Εξωτερικών. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ή να τις αξιολογήσουμε και όπου χρειάζεται να τις ενισχύσουμε, για να είναι φιλικές προς όλες και όλους ώστε να αυξήσουμε τον αριθμό των γυναικών στη διπλωματία, γιατί μόνο να προσφέρουν έχουν στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας.

Η αλλαγή κουλτούρας δεν είναι κάτι που επιτυγχάνεται από τη μια μέρα στη άλλη. Χρειάζεται επιμονή, υπομονή, στρατηγική για να πέσει το «τείχος» των στερεοτύπων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι η σημερινή εκδήλωση είναι η συνέχεια αντίστοιχων εκδηλώσεων ή και προσπαθειών γυναικών Πρέσβεων, οι οποίες άνοιξαν τον δρόμο για τις σημερινές γυναίκες στη διπλωματία, που σήμερα ήρθε η δική τους σειρά να ανοίξουν έναν καλύτερο δρόμο για σας.

 

(ΑΑ/ΜΒ/ΣΧ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα