Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-11-2019 06:32

Παρέμβαση της Κύπρου στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την Έκθεση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Η Αναπληρωτής Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών κα Πόλυ Ιωάννου συμμετείχε χθες (4/11/19) στη γενική συζήτηση της Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναφορικά με την Έκθεση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την περίοδο 08/2018-07/2019.

Η κα Ιωάννου χαιρέτισε το έντονο επίπεδο δραστηριότητας του ΔΠΔ κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς και ανανέωσε την υποστήριξη της Κύπρου στο σύστημα του Καταστατικού της Ρώμης (ΚτΡ), το οποίο παραμένει ο κεντρικός πυλώνας του παγκόσμιου συστήματος διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης, καθώς και κεντρικός θεσμός για την προώθηση του κράτους δικαίου σε παγκόσμιο επίπεδο, την καταπολέμηση της ατιμωρησίας και την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης μέσω της απονομής δικαιοσύνης.

Η κα Ιωάννου σημείωσε τη σημαντική πρόοδο του Δικαστηρίου από την ίδρυσή του, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος 27 υποθέσεων, τη διεξαγωγή ερευνών επί 11 καταστάσεων, και 3 υποθέσεων οι οποίες έχουν προχωρήσει στο στάδιο της αποζημίωσης. Έχει επίσης επιτευχθεί η ιστορική ενεργοποίηση της δικαιοδοσίας του ΔΠΔ σχετικά με το έγκλημα της επίθεσης και η τροποποίηση του ΚτΡ σχετικά με την προσθήκη σε αυτό, τριών νέων εγκλημάτων πολέμου, μέσω των οποίων επεκτείνεται η ποινικοποίηση της χρήσης ορισμένων όπλων κατά τη διάρκεια μη διεθνών ενόπλων συγκρούσεων.

Η Αναπληρωτής Μόνιμη Αντιπρόσωπος, αναφέρθηκε περαιτέρω στην προσεχή εξέταση μιας ακόμη σημαντικής τροποποίησης στο ΚτΡ, η οποία θα επιδιώξει να επιτρέψει τη δίωξη του εγκλήματος εσκεμμένου λιμού αμάχων κατά τη διάρκεια μη διεθνών ενόπλων συγκρούσεων, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη της Κύπρου σε σχέση με την εν λόγω προτεινόμενη τροποποίηση.

Η κα Ιωάννου αναγνώρισε ότι για να εκπληρώσει επιτυχώς την εντολή του, το ΔΠΔ θα πρέπει να εξελίσσεται διαρκώς, να παραμένει ανεξάρτητο και αξιόπιστο, ενώ το έργο του θα πρέπει να αντανακλά τα υψηλότερα πρότυπα. Θα πρέπει ,επίσης, να προσεγγίζει ολοένα και περισσότερο τον στόχο της οικουμενικότητας, να αποκτήσει τη θέση που του αρμόζει στο διεθνές σύστημα και να χαίρει της πλήρους υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών και των θεσμικών οργάνων του Οργανισμού.

Η  Αναπληρωτής Μόνιμη Αντιπρόσωπος αναγνώρισε τις πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΔΠΔ, συμπεριλαμβανομένων των 15 ενταλμάτων σύλληψης τα οποία παραμένουν ανεκτέλεστα και της απόσυρσης ενός κράτους μέρους από το ΚτΡ, που αντανακλούν το υφιστάμενο πολύπλοκο διεθνές περιβάλλον. Επεσήμανε δε, ότι δεν είναι όλες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Δικαστήριο εξωγενείς, υπογραμμίζοντας πως το ΔΠΔ θα πρέπει να διατηρήσει υψηλό επίπεδο στο δικαστικό έργο του, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα του. Υπογράμμισε συναφώς την ευθύνη των κρατών μερών σε σχέση με την υποβολή υποψηφίων δικαστών με τα κατάλληλα προσόντα.

Η κα Ιωάννου σχολίασε, επίσης, ότι απώτερος στόχος παραμένει η δημιουργία ολοκληρωμένου πλαισίου λογοδοσίας, το οποίος θα μπορεί να αποδίδει δικαιοσύνη, αλλά και να αποτρέπει τη διάπραξη θηριωδιών τόσο από κράτη όσο και πρόσωπα. Ωστόσο, η σημερινή πραγματικότητα καθιστά σαφές, ότι παραμένουμε μακριά από την επίτευξη αυτού του στόχου.

Το κενό δικαιοδοσίας και ατιμωρησίας που προκύπτει από την έλλειψη οικουμενικότητας του ΚτΔ, πρόσθεσε, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία. Εξάλλου το ΚτΔ παρέχει τη δυνατότητα παραπομπής οποιασδήποτε κατάστασης στο ΔΠΔ από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Καταλήγοντας, η κα Ιωάννου υπογράμμισε ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών παραμένει καθοριστικός για την εδραίωση της θέσης του Δικαστηρίου ως απαραίτητου θεσμού στην παγκόσμια έννομη τάξη. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε τη σημασία υποστήριξης, συνεργασίας, συνέργειας και συμπληρωματικότητας μεταξύ αυτών των δύο τελεολογικά συγκλινόντων θεσμών, των οποίων οι εντολές είναι συμπληρωματικές. 

(ΑΜ)