Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-11-2019 10:19

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στο 2ο Hongqiao Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, στη Σαγκάη

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα στο Δεύτερο Hongqiao Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, για να μιλήσω στο εργαστήριο με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Καινοτομία-Ιδέες, Τεχνολογία-Αγορές», ένα θέμα από τα πιο επίκαιρα και σημαντικά της εποχής μας.

Αγαπητοί σύνεδροι,

Κινούμαστε ήδη στους ιλιγγιώδεις ρυθμούς μιας νέας εποχής, της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, της εποχής των τεράστιων τεχνολογικών επιτευγμάτων και των καινοτόμων τάσεων. Η ψηφιοποίηση, το διαδίκτυο, η αυτοματοποίηση, αλλά και νέες μορφές τεχνολογίας, όπως η ρομποτική, η νανοτεχνολογία, το digital currency, το Big Data, το Internet of Things, το Cloud, τα δίκτυα 5G και η τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν πλέον ένα σημαντικό και πολυσυζητημένο θέμα για κυβερνήσεις, διαμορφωτές πολιτικής, οργανισμούς, ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα, αφού έχουν επιφέρει αλλαγή κατεύθυνσης στο μοντέλο που αφορά στην οργάνωση της εργασίας, στα επιχειρηματικά μοντέλα και στην παραγωγή.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις της νέας εποχής, διοργάνωσε τρία συνέδρια με θέμα την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Στόχος ήταν να λειτουργήσει καταλυτικά το κοινοβούλιο, ώστε η κυπριακή κοινωνία να μην υστερήσει ως προς τη δυνατότητα ενημέρωσης, παρακολούθησης και συμμετοχής στις εξελίξεις που σημειώνονται.

Το πρώτο συνέδριο αποτέλεσε την απαρχή ενός διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς, τον επιχειρηματικό, τον επιστημονικό και τον συνδικαλιστικό κόσμο και επικεντρώθηκε τόσο στις προκλήσεις της νέας εποχής όσο και στους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ανθρωπότητα. Το δεύτερο συνέδριο εστιάστηκε σε πρωτοβουλίες και δράσεις που επιβάλλεται να αναληφθούν στη χώρα μας στους τομείς της οικονομίας, της υγείας, καθώς και της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Απότοκο του δεύτερου συνεδρίου αποτέλεσε η πρωτοβουλία της Βουλής για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Blockchain στην Κύπρο και τη δημιουργία εθνικής στρατηγικής για τις Αποκεντρωμένες Τεχνολογίες. 

Σκοπός του τρίτου συνεδρίου ήταν να δώσει το έναυσμα για τη δημιουργία ενός πολυδιάστατου δικτύου συνεργασίας μεταξύ της Βουλής και του επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου και να τροφοδοτήσει με ιδέες το πεδίο της ψηφιακής στρατηγικής και της εφαρμογής της, αλλά και τον νέο θεσμό που έχει δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει τη φετινή χρονιά, αυτόν της Παράλληλης Βουλής. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στον υπό δημιουργία αυτό νέο θεσμό, που στόχο έχει την ανάπτυξη μιας διαδραστικής σχέσης με την κοινωνία και τους πολίτες, μέσω της οποίας θα ενισχυθεί η πολιτότητα, η συμμετοχική δημοκρατία, ο πλουραλισμός και η διαφάνεια και που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ξένων κοινοβουλίων, καθώς και διεθνών οργανισμών ένεκα της καινοτομίας και του πρωτοπόρου του εγχειρήματος. Οι έξι Παράλληλες Βουλές θα απαρτίζονται από επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες, συνδικαλιστές, οργανωμένα σύνολα και προσωπικότητες και θα ασχολούνται με θεματικές που αφορούν στην έρευνα, την καινοτομία, την ψηφιακή διακυβέρνηση, το περιβάλλον, την οικολογία, την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας αναφέρω τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η χώρα μας σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη. Η Κύπρος προωθεί ήδη τη δική της εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα ολοκληρωθεί σε ένα περίπου μήνα και στοχεύει στη δημιουργία προγραμμάτων ανάπτυξης της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης σε όλους τους οργανισμούς (πανεπιστήμια, δημόσιο τομέα, ιδιωτικές επιχειρήσεις), στη διερεύνηση των δεξιοτήτων των εμπειρογνωμόνων της τεχνητής νοημοσύνης και του ανθρώπινου δυναμικού των οργανισμών και των επιχειρήσεων, στην ανάπτυξη μιας ηθικής και αξιόπιστης τεχνικής νοημοσύνης, καθώς στην οικοδόμηση διεθνούς συνεργασίας μέσω της συμμετοχής της Κύπρου σε πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών.

Πιστεύουμε πως είναι ανάγκη ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε την τεχνητή νοημοσύνη όχι ως απειλή για τον άνθρωπο ή σαν «υποκατάστατό» του, αλλά ως κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη, την αύξηση της παραγωγικότητας, τη βελτίωση των διαγνώσεων στον ιατρικό κλάδο, την ανάπτυξη πρωτοποριακών θεραπειών για ανίατες ασθένειες, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, τη βελτίωση της πρόγνωσης καιρικών φαινομένων, την έγκαιρη αναγνώριση προβλημάτων κυβερνοασφάλειας και γενικά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.

Σας διαβεβαιώ ότι η Κύπρος εργάζεται, μέσω της αξιοποίησης των κυπριακών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, της κοινότητας νεοφυών επιχειρήσεων και της επιστημοσύνης, προς την κατεύθυνση να καταστεί περιφερειακός κόμβος όπου θα αναπτύσσονται πλατφόρμες και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.  Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη δεν αποτελεί ένα όμορφο απόκτημα, αλλά αφορά στο μέλλον όλης της ανθρωπότητας, αφού αναμένεται να μεταμορφώσει τον σύγχρονο κόσμο, όπως συνέβη με την ατμομηχανή και την ηλεκτρική ενέργεια.

Η τεχνητή νοημοσύνη συνεπάγεται τεράστιες ευκαιρίες και οφέλη. Ωστόσο, είναι ορατός ο κίνδυνος να γίνει κατάχρηση αυτών των τεχνολογιών και να υπάρξουν επίσης σημαντικές απώλειες στην απασχόληση. Γι’ αυτό είναι επάναγκες το εργατικό μας δυναμικό να τύχει έγκαιρης και κατάλληλης εκπαίδευσης για τις προκλήσεις που έπονται στην αγορά εργασίας, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα ή και να είναι σε θέση να βρουν άλλη απασχόληση. Θα πρέπει επίσης να καθορίσουμε τις κόκκινες γραμμές και να αναχαιτίσουμε τις όποιες αρνητικές παρενέργειες δυνατόν να υπάρξουν ή να εντείνουν διακρίσεις και ανισότητες.

Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι, για να αφουγκραστούμε πλήρως την αλλαγή και να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη και την πρόοδο, που θα επιφέρουν οι νέες τεχνολογίες στις κοινωνίες μας, θα πρέπει να ρυθμιστεί επακριβώς το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να εξασφαλιστεί ο βαθμός και η ποιότητα της ανθρώπινης παρέμβασης σε κάθε επίπεδο. Πρέπει, πάνω απ’ όλα, να διασφαλίσουμε το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.     

(ΑΧ/ΣΧ)