Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-11-2019 13:05

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κας Βασιλικής Αναστασιάδου στο 11ο Ετήσιο Συνέδριο Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής και Media

Infocom Cyprus 2019 – “Monetizing the digital era”

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό και να θέσω υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 11ο ετήσιο συνέδριο Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής και Media “Infocom Cyprus 2019”.  Καταρχήν, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς τους διοργανωτές του συνεδρίου, το οποίο έχει εξελιχθεί σε θεσμό και δικαίως θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για την εποχή του Gigabit Society και των υπερυψηλών ταχυτήτων, που θα φέρει τις αναδυόμενες τεχνολογίες αιχμής, όπως το 5G, την Τεχνητή Νοημοσύνη, το Blockchain στο κατώφλι μας.  Σε αυτό το πλαίσιο έχει δρομολογηθεί ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πρόγραμμα Ψηφιακή Ευρώπη για την περίοδο 2021-2027.  Οι δείκτες απόδοσης του εν λόγω προγράμματος θα περιλαμβάνουν στόχους όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial intelligence), η Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων (High-performance computing), η κυβερνοασφάλεια και η ασφάλεια διαδικτύου (Cybersecurity & Trust), οι προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες (Advanced digital skills) και η ανάπτυξη και βέλτιστη χρήση της ψηφιακής χωρητικότητας και διαλειτουργικότητας (Deployment, best use of digital capacity and interoperability).

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση τροποποιεί τους κοινούς κανόνες που διέπουν τη βιομηχανία τηλεπικοινωνιών. Ο κώδικας ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μια οδηγία που αντικαθιστά το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τηλεπικοινωνίες, αναμένεται να συμβάλει στην ταχεία και εκτεταμένη ανάπτυξη των τεχνολογιών 5G και άλλων τεχνολογιών επόμενης γενιάς σε όλη την Ευρώπη και να ενισχύσει, επίσης, την προστασία των καταναλωτών.

Ο νέος κώδικας θα αποτελεί το πλαίσιο για την ανάπτυξη του τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών για τα επόμενα δέκα χρόνια. Θα τονώσει τον υγιή ανταγωνισμό και θα αυξήσει τις επενδύσεις σε δίκτυα οπτικών ινών και ασύρματων τεχνολογιών, έτσι ώστε ο κάθε πολίτης και η κάθε επιχείρηση να μπορούν να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας συνδεσιμότητα και μια αυξανόμενη ποικιλία καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών.

Κυρίες και κύριοι,

Η Κύπρος δεν θα μπορούσε να παραμείνει αδρανής στην ψηφιακή επανάσταση που συντελείται. Το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, που είναι η αρμόδια Αρχή για την αδειοδότηση δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, όπως είναι τα δίκτυα 5G, ανακοίνωσε, στις 30 Αυγούστου 2019, την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης με σκοπό τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 3.6 GHz, και 26 GHz για την ίδρυση και λειτουργία δικτύων 5G. Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 και αυτή τη στιγμή το Τμήμα αξιολογεί τα σχόλια που έλαβε. Εντός του 2020, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών αναμένεται να προκηρύξει το διαγωνισμό (πλειστηριασμό). Τονίζεται ότι σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης των δικτύων αυτών, λαμβάνοντας υπόψη τα θέματα υγείας που αναφύονται, μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2020.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ στις ανησυχίες του ευρύτερου κοινού σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους και τις επιπτώσεις στην υγεία από τα δίκτυα ασύρματων επικοινωνιών, κινητής τηλεφωνίας όπως έχει επικρατήσει, και να τονίσω ότι η Κύπρος ακολουθεί όλους τους κανόνες και τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα εθνικά επίπεδα ηλεκτρομαγνητικών πεδίων έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Υγείας, με βάση τη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1999/519/EΚ, σύμφωνα με τα πρότυπα της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία από τη Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία, όπως έχουν υιοθετηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Επίσης, ως μέρος της πολιτικής για τη διασφάλιση της υγείας του κοινού, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών έχει υποβάλει υποχρέωση στους πάροχους κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο, κάθε έξι μήνες, να διεξάγουν μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικών πεδίων για όλες τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αυτό το μέτρο είναι μάλλον μοναδικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτές οι μετρήσεις εκτελούνται από διαπιστευμένα εργαστήρια με το πρότυπο 17025 και δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τα δίκτυα 5G.

Τέλος, πρέπει να υπογραμμίσω το γεγονός ότι η τεχνολογία 5G είναι απλώς η συνέχιση των προηγούμενων τεχνολογιών κυψελοειδούς δικτύου, σχεδιασμένη να αυξάνει σημαντικά την ταχύτητα και την ανταπόκριση των ασύρματων δικτύων, που εργάζονται με εκπομπές μη ιονίζουσας ακτινοβολίας όπου ανήκει το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων.

Κυρίες και κύριοι,

Η χρήση των Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών, σε όλους τους ζωτικούς τομείς της οικονομίας της Κύπρου είναι υψίστης σημασίας.  Ως Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αντιλαμβανόμαστε ότι η ψηφιοποίηση της Δημόσιας Υπηρεσίας και η παροχή δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών είναι κρίσιμης σημασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου. Θεωρούμε ότι μια πιο αποτελεσματική υλοποίηση της στρατηγικής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερους ενεργούς χρήστες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση αναπτύσσει συνεχώς νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και βελτιώνει υφιστάμενες.

Επιπρόσθετα, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών υπόγραψε πρόσφατα Σύμβαση με Ανάδοχο, μετά από διαδικασία διαγωνισμού, για την εκπόνηση μελέτης για την επικαιροποίηση της Ψηφιακής Στρατηγικής της Κύπρου. Η εν λόγω μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2020 με στόχο την ψηφιακή μετατροπή του δημόσιου τομέα, την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του ιδιωτικού τομέα και την προώθηση της καινοτομίας, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την ψηφιακή ωριμότητα της Κύπρου, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από τον ψηφιακό αναλφαβητισμό, τη μη διείσδυση αναδυόμενων ψηφιακών τεχνολογιών όπως είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι τεχνολογίες Blockchain.

Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών αναφορικά με το Σχέδιο Στρατηγικής της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της δημόσιας διαβούλευσης αναμένεται να καταρτιστεί ολοκληρωμένο το πιο πάνω Σχέδιο Στρατηγικής.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και μετά από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, έχει κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη δημιουργία Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Σκοπός της δημιουργίας του εν λόγω Υφυπουργείου είναι η υπαγωγή των αρμοδιοτήτων που άπτονται του ψηφιακού μετασχηματισμού στον Υφυπουργό Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η υλοποίηση των σχετικών δράσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά όλες τις δραστηριότητες της κοινωνίας και της οικονομίας, απευθύνω πρόσκληση τόσο στους φορείς του δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και στους φορείς του ιδιωτικού τομέα, να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την ψηφιοποίηση τους.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων, καθώς είναι απαραίτητη και αλληλένδετη με την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Κύπρου, αφού μόνο έτσι θα συνεχίσουν οι επιχειρήσεις να είναι ανταγωνιστικές στην ψηφιακή εποχή, στην οποία έχει εισέλθει το παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Για την ενίσχυση της ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων αναμένεται να προκηρυχθεί πολύ σύντομα από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας το Σχέδιο Ψηφιακής Αναβάθμισης των Επιχειρήσεων. Το εν λόγω σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνεται στις δράσεις του Σχεδίου Δράσης της Ψηφιακής Στρατηγικής της Κύπρου, στοχεύει στην ενίσχυση του βαθμού ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  

Κυρίες και κύριοι,

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της κοινωνίας, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων αποτελεί πρόκληση για την εκτελεστική εξουσία με πολύπλευρες επιπτώσεις και αλληλοεξαρτήσεις και αποτελεί συλλογική ευθύνη όλων των συμμετεχόντων στην κοινωνία της πληροφορίας. Η διαπίστωση και η δέσμευση όλων ότι η διάθεση των αναγκαίων πόρων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, καθώς και η αποτελεσματική συνεργασία της Κυβέρνησης, των ρυθμιστικών Αρχών, της βιομηχανίας, του ακαδημαϊκού τομέα, των παρόχων και άλλων επαγγελματιών του κλάδου, θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να καλωσορίσω όλους τους παρευρισκόμενους και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο πολύ σημαντικό αυτό συνέδριο.

(ΑΧ/ΣΧ)