Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-11-2019 20:39

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη στην τιμητική εκδήλωση για τα «60 Χρόνια Ζωής και Δράσης» της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

Εξήντα χρόνια ζωής συμπληρώνει η Κυπριακή Δημοκρατία. Εξήντα χρόνια παράλληλης πορείας με την εγκαθίδρυσή της, γιορτάζει απόψε και η Ένωση Συντακτών Κύπρου.

Έξι δεκαετίες, που παρότι δεν τις έχουμε ζήσει όλοι οι παρόντες από την αρχή, εντούτοις, όλοι σεβόμαστε και αναγνωρίζουμε την, μεταξύ άλλων γόνιμη, δημιουργική, παραγωγική και αγωνιστική δράση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου όλα αυτά τα χρόνια.

Είμαι λοιπόν ιδιαίτερα ευτυχής για την πρόσκληση, να παρευρίσκομαι σ’ αυτά τα ξεχωριστά γενέθλια.  

Κάποιος κάποτε είπε πως «Οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι, κατά ένα περίεργο τρόπο, εξαρτώνται οι μεν από τους δε, αλλά και μισούν οι μεν τους δε». Είμαι βέβαιος ότι κανείς, από τους παρόντες τουλάχιστον, δεν συμφωνεί με αυτό.

Πιστεύω όμως, ότι συμφωνείτε όλοι με τα λόγια του Αλμπέρ Καμύ, ο οποίος είχε πει πως «ο ελεύθερος Τύπος μπορεί να είναι, είτε καλός είτε κακός, αλλά χωρίς ελευθερία, είναι απόλυτα βέβαιο ότι ο Τύπος δεν μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο από κακός».

Φίλες και φίλοι,

Έχουν περάσει 60 χρόνια από τότε που μόλις 27 επαγγελματίες δημοσιογράφοι, οι οποίοι εργάζονταν στις λιγοστές τότε ημερήσιες εφημερίδες που υπήρχαν, ίδρυσαν την Ένωση Συντακτών Κύπρου, η οποία αριθμεί σήμερα πέραν των 500 μελών απ’ όλο το φάσμα των κυπριακών ΜΜΕ.

Βασικός στόχος της ίδρυσής της, δεν ήταν άλλος από τη βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας των δημοσιογράφων και η κατοχύρωση της ελευθερίας του Τύπου και των δικαιωμάτων και ελευθεριών των μελών της, για τα οποία η οργάνωση, στην μακρόχρονη πορεία της, αγωνίστηκε σκληρά.΄

Με την πάροδο του χρόνου, η Ένωση Συντακτών έχει διαγράψει μια αξιόλογη πορεία προσφέροντας πολλά, όχι μόνο στη δημοσιογραφία αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα, με τον ρόλο και την προσφορά της να αναγνωρίζονται και να εκτιμώνται ευρέως. Αξιοσημείωτη είναι επίσης, η πλούσια διεθνής δράση της Ένωσης, ως ενεργό μέλος της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.

Μέσα από τους αγώνες της Ένωσης, βελτιώθηκαν σημαντικά οι όροι εργοδότησης των δημοσιογράφων, αναπτύχθηκε η πολυφωνία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, υιοθετήθηκε ο Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ενώ η προσπάθεια για την αναβάθμιση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος συνεχίζεται.

Γνωρίζω ότι στην πρόσφατη συνάντηση που είχατε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από μερικές βδομάδες, θέσατε επί τάπητος τα ζητήματα που αφορούν την περαιτέρω κατοχύρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος όπως επίσης και την ενίσχυση της δημοσιογραφικής οικογένειας εκ μέρους της Πολιτείας.

Να ξέρετε ότι η κυβέρνηση, αναγνωρίζει και σέβεται τις ανησυχίες σας για την ολοκλήρωση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του Τύπου, έντυπου, ηλεκτρονικού και διαδικτυακού.

Τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, πρέπει να διασφαλιστούν και είναι κάτι που έχουμε συζητήσει και κατ ιδίαν, παράλληλα με την οριστική ρύθμιση του ζητήματος έκδοσης δημοσιογραφικής ταυτότητας, για το οποίο η θέση της Κυβέρνησης είναι να εκχωρηθεί στην Ένωση Συντακτών αυτή η δικαιοδοσία.

Σε ότι αφορά το τριετές Σχέδιο Επιδότησης του Έντυπου Τύπου το οποίο λήγει φέτος, όπως σας έχει διαβεβαιώσει και ο ίδιος ο Πρόεδρος, το εν λόγω σχέδιο θα επαναληφθεί για άλλη μια τριετία.

Ευελπιστώ ότι και τα υπόλοιπα ζητήματα που εκκρεμούν, θα επιλυθούν πολύ σύντομα.

Φίλες και φίλοι,

Αδιαμφισβήτητα ο ρόλος που διαδραματίζουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι πολύ σημαντικός, σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής. Άλλωστε δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός που απέδωσε στον Τύπο ο Άγγλος φιλόσοφος και πολιτικός Έντμοντ Μπεργκ, «Τέταρτη Εξουσία», με την έννοια ότι τα ΜΜΕ όχι μόνο πληροφορούν και ενημερώνουν αλλά ελέγχουν και ασκούν κριτική στην εξουσία.

Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Τέταρτη Εξουσία, έχει τη δική της ουσιαστική συνεισφορά αυτά τα 60 χρόνια πορείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο σημείο αυτό, θα ήταν παράλειψη να μην αποτίσουμε φόρο τιμής στους πρωτεργάτες της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, τεθνεώτες και ζώντες, οι οποίοι έβαλαν το δικό τους σημαντικό λιθαράκι στην ιστορική πορεία της Ένωσης Συντακτών: Tον Γιώργο Φιλή, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, τον Χριστάκη Κατσαμπά ο οποίος υπηρέτησε για δεκαετίες και μέχρι τέλους την Ένωση, τον Φιφή Ιωάννου που, επίσης, υπηρέτησε το σώμα για πολλά χρόνια, διατελώντας και Πρόεδρος της Οργάνωσης την περίοδο 1973-1979, τον Φάνο Κωνσταντινίδη που υπήρξε πρωτοστάτης στην ίδρυση και πρώτος Πρόεδρος του Κλάδου Βετεράνων Δημοσιογράφων της Ένωσης Συντακτών, τον Κώστα Σολομωνίδη, ο οποίος υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου αλλά και τον Τάσο Κωνσταντινίδη, του οποίου η προσφορά στο δημοσιογραφικό συνδικαλίζεσθαι, αν και βραχεία, παραμένει ανεκτίμητη.

Μεγάλο κεφάλαιο, ή καλύτερα ζωντανή ιστορία της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, αποτέλεσε ο επί 31 χρόνια Πρόεδρος Ανδρέας Καννάουρος, θεμελιωτής, του δημοσιογραφικού συνδικαλιστικού κινήματος, ο οποίος, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, πρόσφερε τα μέγιστα στην κυπριακή δημοσιογραφική οικογένεια, με γνώμονα πάντα το ήθος και τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Εξαιρετικά σημαντική υπήρξε και η συμβολή της Μαρούλας Βιολάρη Ιακωβίδου, της πρώτης Κύπριας επαγγελματία δημοσιογράφου και ιδρυτικού μέλους της Οργάνωσης, η οποία με την ποιότητα και τον επαγγελματισμό της, χάραξε δρόμους, όπως επίσης και του Ανδρέα Χατζήπαπα οποίος πρόσφερε πολλά και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Κλάδο Βετεράνων Δημοσιογράφων της ΕΣΚ.

Το έργο αυτών των ανθρώπων, συνεχίζεται επάξια από εξαίρετους λειτουργούς, στους οποίους  εύχομαι από καρδιάς καλή και δημιουργική συνέχεια.

Φίλες και φίλοι,

Η μάχη για να γινόμαστε καλύτεροι δεν έχει ημερομηνία λήξης. Αποτελεί ένα διαρκές στοίχημα και αυτό ισχύει για όλους μας. Στο χέρι μας κύριοι, είναι να το κερδίσουμε.

Χρόνια Πολλά!

(ΕΙ)