Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-11-2019 09:31

Μήνυμα Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη για τη Διεθνή Ημέρα Ανεκτικότητας – 16 Νοεμβρίου

Η 16η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ως Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας (International Day for Tolerance). Η απόφαση λήφθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1995, κατά την 50η επέτειο της UNESCO, όταν τα κράτη μέλη υιοθέτησαν τη Διακήρυξη των Αρχών για την Ανοχή, στη Γενική Διάσκεψη της Οργάνωσης, στο Παρίσι.  Το 1996 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να τιμούν την ημέρα αυτή κάθε χρόνο.

Ο ΟΗΕ έχει δεσμευτεί να ενδυναμώσει την ανεκτικότητα, μέσω της προώθησης της αμοιβαίας κατανόησης ανάμεσα σε πολιτισμούς και λαούς. Αυτή η ανάγκη πηγάζει από τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Είναι πιο σημαντική από ποτέ σε αυτή την εποχή του ανερχόμενου βίαιου εξτρεμισμού και των συγκρούσεων, τα οποία δυστυχώς χαρακτηρίζονται από υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής.

Μεταξύ άλλων, η Διακήρυξη των Αρχών για την Ανοχή επιβεβαιώνει ότι η ανεκτικότητα δεν αποτελεί ούτε επιείκεια ούτε αδιαφορία. Είναι σεβασμός και εκτίμηση του «πλούτου» των διαφόρων πολιτισμών της γης και των διαφορετικών μορφών έκφρασης. Είναι αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των άλλων. Οι άνθρωποι είναι εκ φύσεως αλλιώτικοι μεταξύ τους και η συνύπαρξη μόνο με αποδοχή μπορεί να επιτευχθεί. Επίσης, σύμφωνα με τη Διακήρυξη, η ανοχή δεν αποτελεί μόνο ηθικό καθήκον, αλλά και πολιτική και νομική προϋπόθεση για άτομα, ομάδες και κράτη.

Το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συμμερίζεται τις Αρχές της Διακήρυξης για την Ανοχή. Η καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας απαιτεί αυστηρή εφαρμογή των νόμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την τιμωρία εγκλημάτων μίσους και διακρίσεων κατά μειονοτήτων. Ακόμη, απαραίτητη είναι η εκπαίδευση των πολιτών, η πρόσβαση σε πληροφορίες, η ευαισθητοποίηση και η εξεύρεση λύσεων τοπικά.

Η ενδυνάμωση της ανεκτικότητας είναι πιο αποτελεσματική, όταν με βιωματικό τρόπο εντάσσουμε τα παιδιά και τους νέους στην ενεργό πολιτότητα και στον εθελοντισμό, από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης και εκπαίδευσής τους, ωθώντας τους να ασχοληθούν με δράσεις που τους καθιστούν ενεργούς πολίτες. Ως εκ τούτου, το Γραφείο μας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, έχει εκδώσει και προωθήσει σε όλες τις σχολικές μονάδες το Εγχειρίδιο «Καλλιέργεια Εθελοντισμού και Ενεργού Πολίτη στα Σχολεία». Το Εγχειρίδιο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια για προώθηση του εθελοντισμού και για καλλιέργεια εθελοντικής συνείδησης. Απευθύνεται τόσο σε εκπαιδευτικούς, όσο και σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και περιλαμβάνει βιωματικές δράσεις και καλές πρακτικές. Ακόμη, μπορεί να αξιοποιηθεί και στο πλαίσιο του Σχεδίου Πρόληψης της Παραβατικότητας, που το Υπουργείο προωθεί στα σχολεία. 

Στην Κύπρο, η Κοινωνία των Πολιτών και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις διατρανώνουν με τον καλύτερο τρόπο τις πεποιθήσεις τους υπέρ της ανεκτικότητας. Αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη για ενίσχυσή της και ταυτόχρονα για αντιμετώπιση της ξενοφοβίας, εργάζονται αθόρυβα και με ήθος προς αυτή την κατεύθυνση και τις συγχαίρουμε για αυτό.

(ΜΓ/ΣΧ)