Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-11-2019 17:30

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στα εγκαίνια της 25ης Έκθεσης Εκκλησιαστικής Τέχνης ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Η τέλεση των εγκαινίων της πολύ σημαντικής αυτής έκθεσης ειδών εκκλησιαστικής τέχνης αποτελεί ασφαλώς ιδιαίτερη τιμή για μένα. Πόσο μάλλον όταν η έκθεση πραγματοποιείται υπό την υψηλή προστασία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου B’ ενώ η όλη διοργάνωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Σίγουρα, στους δύσκολους καιρούς που διερχόμαστε με τις προκλήσεις, τις ανησυχίες και τα προβλήματα όσον αφορά ειδικά την πορεία του εθνικού μας θέματος, η διοργάνωση μιας τέτοιας έκθεσης, μας βοηθά να καλλιεργήσουμε περισσότερο την πίστη μας προς τον Χριστό, να αντλήσουμε ελπίδα απ’ Αυτόν και να ενδυναμώσουμε ακόμα πιο πολύ τη θέληση μας για διεκδίκηση των δικαίων του λαού μας.

Μέσω των ιερών εκθεμάτων και του συνολικού πλούτου της ιερής αυτής καλλιτεχνίας, ερχόμαστε ακόμη πιο κοντά στις θρησκευτικές παραδόσεις του λαού μας που είναι βαθειά ριζωμένες στην ιστορική και εθνική μας συνείδηση η οποία τόσο άρρηκτα μας συνδέει με αυτό τον τόπο.

Για εμάς εδώ στην Κύπρο, η θρησκεία αποτελεί το θεμέλιο λίθο αυτού που αποκαλούμε πολιτισμό. Το καταδεικνύει η μακρά θρησκευτική μας πορεία και η βαθειά προσήλωση και η αγάπη του λαού μας στα θρησκευτικά μας θέσμια, τα μοναστήρια, τις εκκλησίες και τους άλλους τόπους της θρησκευτικής μας λατρείας, από την εποχή που επισκέφθηκε το νησί μας ο ιδρυτής της Εκκλησίας μας Απόστολος Βαρνάβας, όπως και η όλη ιστορική μας διαδρομή που πάντα είναι συνδεδεμένη με τα ιερά και τα όσια μας.

Οι εικόνες και οι μνήμες από τις 550 κατεχόμενες εκκλησίες μας είναι βαθιά ριζωμένες στη ψυχή του κάθε βίαια  εκτοπισθέντος συμπατριώτη μας και η όποια αναφορά στους πολυαγαπημένους μας τόπους συνδέεται με τις εκκλησίες και τα άλλα εκκλησιαστικά μας μνημεία. Πενήντα από τις εκκλησίες μας αποτελούν σήμερα τμήματα στρατοπέδων του Αττίλα που λυμαίνεται τη γη μας, ενώ οι πλείστες άλλες έχουν ολοκληρωτικά καταστραφεί. Η ιστορία όμως δεν παραγράφεται, ούτε και η βαθειά θρησκευτική πίστη του λαού μας ήταν και είναι ποτέ δυνατό να επηρεαστεί από τη βαρβαρότητα της Τουρκίας και την προσπάθεια της να αλλοιώσει το χαρακτήρα του νησιού μας. Εμμένοντας αποφασιστικά στον τερματισμό της κατοχής του 37,5 τοις εκατό του νησιού μας προσβλέπουμε στην ελεύθερη και ασφαλή επιστροφή στους κατεχόμενους τόπους μας και στην αποκατάσταση της καταστροφής που έχει επέλθει στους ιερούς μας χώρους.

Με τη συμμετοχή Ιερών Μητροπόλεων και αξιόλογων εργαστηρίων από την Ελλάδα και την Κύπρο, παρουσιάζονται στην 25η Έκθεση Εκκλησιαστικής Τέχνης ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ συλλογές μοναδικών έργων που είμαι βέβαιος ότι θα εντυπωσιάσουν όλους.

Αφιερωμένη στον Άγιο Λάζαρο, Πρώτο Επίσκοπο Κιτίου, η έκθεση πλαισιώνεται από καθημερινές παράλληλες εκδηλώσεις που όλες μαζί συγκροτούν ένα γεγονός μοναδικό για τα εκκλησιαστικά δρώμενα της Κύπρου.

Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας συγχαίρω τους διοργανωτές και όλους τους συμμετέχοντες για την αγάπη, τη γνώση και την πνευματική ανάταση που μας προσφέρεται μέσω των εκθεμάτων.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία.

(EK)