Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-04-2018 13:31

Συμμετοχή κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στις εργασίες της Ολομέλειας της ΚΣΣΕ

Στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) που διεξάγονται στο Στρασβούργο, το μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας κ. Κωστής Ευσταθίου μίλησε σήμερα για το θέμα της παρέκκλισης από το Άρθρο 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΑΔ) και της διακήρυξης ενός συμβαλλόμενου κράτους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο κ. Ευσταθίου υποστήριξε ότι η επίκληση του Άρθρου 15 της Σύμβασης, από ένα κράτος, θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις πολέμου ή άλλης επείγουσας κατάστασης, που απειλεί άμεσα την επιβίωση του. Ένα κράτος δεν δύναται να νομιμοποιεί τον περιορισμό των πολιτικών και άλλων δικαιωμάτων των πολιτών του και όσων ατόμων διαμένουν στο έδαφός του, επικαλούμενο τη δυνατότητα που του παρέχει το Άρθρο 15 της Σύμβασης να παρεκκλίνει από τις υποχρεώσεις του, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και εν γένει το κράτος δικαίου, καθότι η κήρυξη μιας χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προϋποθέτει την ύπαρξη μιας έξωθεν κατάστασης και όχι μιας εσωτερικής διένεξης. Σε περιπτώσεις εσωτερικής αναταραχής, εξήγησε ο Κύπριος βουλευτής, παρέχεται η δυνατότητα μέσα από άλλες σχετικές πρόνοιες της ΕΣΑΔ, ένα κράτος να παρεκκλίνει μερικώς από την αυστηρή εφαρμογή των προνοιών της Σύμβασης για λόγους δημοσίου συμφέροντος και στη βάση της αρχής της αναλογικότητας, με πλήρη σεβασμό σε δημοκρατικές αρχές και στο κράτος δικαίου.

Η συνεχιζόμενη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία είναι απαράδεχτη, είπε ολοκληρώνοντας ο κ. Ευσταθίου. Οι αρχές στην Τουρκία χρησιμοποιούν την κατάσταση ως πρόσχημα για παρέκκλιση από το Άρθρο 15, για να περιορίσουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες Τούρκων πολιτών και αντιφρονούντων.

Αναφέρεται εξάλλου πως κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Κανονισμού, Ασυλίας και Θεσμικών Θεμάτων της ΚΣΣΕ, ο Γενικός Εισηγητής για θέματα Προϋπολογισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης,   παρουσίασε έγγραφο για τη χρήση από τις Πολιτικές Ομάδες της Συνέλευσης του προϋπολογισμού τους για το έτος 2017. Το υπό αναφορά έγγραφο αποστάληκε ακολούθως στο Προεδρείο της ΚΣΣΕ. 

 

(ΜΓ)