Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-04-2018 08:34

Συνάντηση του Προεδρικού Επίτροπου με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις του ΟΗΕ κ. Jean-Pierre Lacroix, στη Νέα Υόρκη

O Προεδρικός Επίτροπος κ. Φώτης Φωτίου είχε συνάντηση με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις του ΟΗΕ κ. Jean-Pierre Lacroix την Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη συνάντηση, στην οποία παρέστη ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, συζητήθηκαν το θέμα των αγνοουμένων και ανθρωπιστικά θέματα που αφορούν στους εγκλωβισμένους, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για τη κατάσταση στο Κυπριακό.

Ο κ. Φωτίου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των αγνοουμένων, τονίζοντας την ανθρωπιστική πτυχή. Εξέφρασε ανησυχία για την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στις εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων,  λόγω της στάσης της Τουρκίας και της συνεχιζόμενης άρνησής της να διαθέσει τα στοιχεία που βρίσκονται στα αρχεία του τουρκικού στρατού, όπως και να δώσει πληροφορίες για τις μετακινήσεις οστών.

 Ο Προεδρικός Επίτροπος επεσήμανε πως έχουν παρέλθει 44 χρόνια και πως οφείλουμε να μπορούμε να δώσουμε μία οριστική  απάντηση στο δράμα των συγγενών των αγνοουμένων. Τόνισε επίσης πως το ζήτημα δεν είναι πολιτικό, αλλά καθαρά ανθρωπιστικό και ότι θα μπορούσε να αποτελέσει το καλύτερο μέτρο εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων εάν επιτυγχάνετο πρόοδος στο θέμα αυτό.

Ο Προεδρικός Επίτροπος αναφέρθηκε στα θέματα των εγκλωβισμένων και ευχαρίστησε τον κ. Lacroix για τον ανθρωπιστικό έργο που επιτελεί η UNFICYP. Ο κ. Φωτίου ενημέρωσε παράλληλα τον συνομιλητή του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι σε σχέση με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, τον διορισμό δασκάλων και τη μεταφορά βιβλίων στα κατεχόμενα.

Ο κ. Lacroix άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τον κ. Φωτίου και διαβεβαίωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν τις προσπάθειες, για αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών θεμάτων των αγνοουμένων και εγκλωβισμένων.

(ΜΛ)