Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-04-2018 10:58

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη 18η απονομή του Βραβείου της Χρονιάς «Μανώλης Χριστοφίδης», στις 24 Απριλίου 2018

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχομαι κάθε χρονιά την πρόσκληση που μου απευθύνει η Οργάνωση Νέων Επιστημόνων (ΟΝΕ), θεωρώντας μεγάλη μου τιμή να παρευρεθώ και να απονείμω το Βραβείο της Χρονιάς «Μανώλης Χριστοφίδης».

Η ετήσια εκδήλωση της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων αποτελεί ομολογουμένως μια εκ των μακροβιότερων και σημαντικότερων θεσμών βραβεύσεων που διοργανώνεται στην Κύπρο, εις αναγνώριση της κομβικής σημασίας καινοτόμων δράσεων επιστημόνων και νέων ανθρώπων της πατρίδας μας.

Πιστή στον σκοπό της λειτουργίας της ως δεξαμενής σκέψης που προάγει τον επιστημονικό και τεκμηριωμένο λόγο από νέους και καταρτισμένους επιστήμονες για καίρια θέματα που απασχολούν την κοινωνία,  η Οργάνωση Νέων Επιστημόνων αποφάσισε τη θεσμοθέτηση του εν λόγω βραβείου,  αναδεικνύοντας μέχρι στιγμής πλειάδα επιστημόνων που διέπρεψαν τιμώντας την πατρίδα μας με το έργο και τη συνολική προσφορά τους στην έρευνα και την καινοτομία.

Στόχος της Οργάνωσης, πέραν από την επιβράβευση  επιστημόνων, που διακρίθηκαν για τη δράση και τις καινοτόμες προτάσεις τους, είναι να εμπνεύσει, να ενθαρρύνει και να παροτρύνει παράλληλα το αξιόλογο και ικανό ανθρώπινο δυναμικό της πατρίδας μας και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για να αξιοποιήσουν τις ικανότητες και τις γνώσεις τους προς όφελος τόσο της κοινωνίας της πατρίδας μας όσο και της ανθρωπότητας γενικότερα.

Το γεγονός ότι οι νέοι της πατρίδας μας έχουν ικανότητες, τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν προς όφελος της ανθρωπότητας, αποδεικνύεται άλλωστε και από την πρόταση που σήμερα βραβεύουμε.

Πρόταση την οποία κατέθεσε η ομάδα «NESTFOLD» αποτελούμενη από νεαρούς, Κυπρίους φοιτητές ως υποψηφιότητα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό της ΝΑSA «SPACE APP CHALLENGE 2017», κερδίζοντας την πρώτη θέση ανάμεσα σε πληθώρα συμμετοχών, περίπου 2000, στηριζόμενη στην ιδέα της δημιουργίας καινοτόμων καταφυγίων.

Σε συνέχεια των παγκόσμιων επιτυχιών που είχαμε στη NASA το 2013 με την ομάδα «MarsSense» και το 2015 με την ομάδα «ArachnoBeeA», η καινούρια αυτή διάκριση αλλά και το υψηλό επίπεδο που διέκρινε τις συμμετοχές στον τοπικό και παγκόσμιο διαγωνισμό, αναντίλεκτα αναδεικνύουν την Κύπρο, πάρα το μικρό της πληθυσμιακά μέγεθος, ως ένα πυρήνα καινοτομίας, με τη νέα της γενιά να αποδεικνύει ότι έχει στον τομέα αυτό παρόν και ιδιαίτερα λαμπρότερο μέλλον.

Στη νέα αυτή γενιά στην οποία πίστεψε βαθιά και στήριξε ο Μανώλης Χριστοφίδης είναι που επενδύουμε και εμείς ως διακυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ακριβώς τις δυνατότητες και τη συμβολή που μπορεί να έχει η ανάδειξη των ικανοτήτων της στην ανάκαμψη της οικονομίας, την αναβάθμιση της ελκυστικότητας της Κύπρου στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας και των επενδύσεων αλλά και στη δημιουργία πρόσθετων θέσεων εργασίας.

Προς τον σκοπό αυτό, μέσα από τον σχεδιασμό, την υιοθέτηση και την προώθηση εφαρμόσιμων προτάσεων και δράσεων, επιδιώκουμε τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος, προκειμένου να μπορέσει ακριβώς η νέα γενιά επιστημόνων του τόπου μας να εξελίξει τη δημιουργικότητα της και να αναπτύξει τις πρωτοβουλίες στην έρευνα και την καινοτόμο δράση.

Πιο συγκεκριμένα:

1.         Εξασφαλίσαμε τους αναγκαίους πόρους για την επιμόρφωση, την κατάρτιση, την επιχορήγηση της νεανικής επιχειρηματικότητας και τη συνακόλουθη ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας.

 2.         Υλοποιούμε δημόσιες επενδύσεις 400 εκατομμυρίων σε σύγχρονες ερευνητικές υποδομές, όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, Κέντρα Αριστείας, το Νέο Κρατικό Χημείο κ.ά., ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην έρευνα.

3.         Αξιολογώντας εξαρχής τις θετικές προοπτικές που διανοίγονταν για την Κύπρο με τη δημιουργία Κέντρων Αριστείας σε Έρευνα και Καινοτομία μέσω της δράσης «TEAMING» του Προγράμματος «Spreading Excellence and Widening Participation», στο πλαίσιο του «Ορίζοντα 2020», και λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της εξαιρετικά ανταγωνιστικής αυτής διαδικασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο, αποφασίσαμε όπως οι Προτάσεις που θα επιλεγούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υλοποίηση, λάβουν και ισόποση χρηματοδότηση από την Κυπριακή Δημοκρατία, σε ορίζοντα δεκαπενταετίας.

Με τον τρόπο αυτό, η κρατική στήριξη προς τα Κέντρα Αριστείας θα δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν και να εξελιχθούν μέσα σε ένα διαχρονικό πλαίσιο λειτουργίας, επιτρέποντάς τους να προσελκύσουν  και να διατηρήσουν ικανούς και άριστα καταρτισμένους ερευνητές, αποτελώντας έναν πυρήνα εξάπλωσης επιστημονικής αριστείας και καινοτομίας.

Δύο τέτοια Κέντρα Αριστείας, το «KIOS» και το «RISE», βρίσκονται ήδη υπό υλοποίηση με χρηματοδότηση τόσο από τον «Ορίζοντα 2020» και άλλες πηγές όσο και από το κράτος.

Είναι πολλά που αφορούν στις πολιτικές δράσεις της Κυβέρνησης και τους οραματισμούς, όπως οι φορολογικές ελαφρύνσεις και σωρεία άλλων θεμάτων που άπτονται τις τεχνολογίας, της καινοτομίας και της αριστείας.

Εκφράζω τα θερμότερα συγχαρητήρια μου προς την ΟΝΕ και τον Πρόεδρο της Μάριο Πελεκάνο, τα μέλη του ΔΣ της Οργάνωσης που επάξια τιμούν τους προκατόχους τους και ιδιαίτερα τα παιδιά της ομάδας «NESTFOLD». Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση για τη δημιουργικότητα των νέων επιστημόνων μας που διαπρέπουν και στο εξωτερικό, όπως η καλύτερη δασκάλα στον κόσμο και τον διευθυντή Bloomberg Ευρώπης που γνώρισα πρόσφατα.

Δίνετε τιμή στο κράτος μας και το κράτος με ιδιαίτερη ευαισθησία θα πράξει ανάλογα και θα σας τιμήσει όπως και τα παιδιά που έλαβαν μέρος στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες. Το κράτος να αναγνωρίζει και να σας δίνει ευκαιρίες μέσα από συγκροτημένες και συγκεκριμένες πολιτικές.

(ΡΜ/ΜΛ)