Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-04-2018 11:20

Παρέμβαση του βουλευτή Γιώργου Λουκαΐδη στις εργασίες της Ολομέλειας της ΚΣΣΕ στο Στρασβούργο

Κατά τις συνεχιζόμενες στο Στρασβούργο εργασίες της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), το μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας κ. Γιώργος Λουκαΐδης μίλησε για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και της εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού.

Όπως ανέφερε, ο κ. Λουκαΐδης, οι διαπραγματευτές του ΟΗΕ, προσπαθούν τα τελευταία 20 χρόνια, χωρίς όμως να τα καταφέρουν, να δημιουργήσουν μια νομικά δεσμευτική παγκόσμια συνθήκη, που θα απαιτεί από τα κράτη περικοπές των εκπομπών αέριων ρύπων. Αντίστοιχα, εξήγησε ο κ. Λουκαΐδης, ο στόχος της Συνόδου του Παρισιού για τις κλιματικές αλλαγές ήταν η επίτευξη μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας, ώστε, με τη συμβολή όλων των χωρών, να διατηρηθεί η μέση θερμοκρασία του πλανήτη 2° Κελσίου κάτω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Το αποτέλεσμα υπήρξε δυστυχώς αρνητικό, με τις χώρες να αναλαμβάνουν μόνο εθελοντικές εθνικές δεσμεύσεις, γεγονός που επέτρεψε στον Ντόναλτ Τραμπ να ανακοινώσει τον Ιούνιο 2017, πρόσθεσε ο κ. Λουκαΐδης, την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία.

Συνακόλουθα, επεσήμανε, ο Κύπριος βουλευτής, αν και η διεθνής κοινότητα ενέκρινε με διθυραμβικές αναφορές τη Συμφωνία, από το 2015 και μετά δεν έχουν επιτευχθεί ουσιαστικές αλλαγές. Για παράδειγμα, πρόσθεσε, ενώ η αρχή της αλληλεγγύης αποτελεί μια καθοριστική παράμετρο για αποτελεσματική εφαρμογή της Συμφωνίας, οι φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες του Νότου περιμένουν ακόμη οικονομική βοήθεια για να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και να αναπτύξουν νέες, καθαρές τεχνολογίες.

Περαιτέρω, είναι ξεκάθαρο, τόνισε, ο κ. Λουκαΐδης, ότι οι πολιτικές, που σκοπούν στη ρύθμιση του προβλήματος με μηχανισμούς της αγοράς, δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, όπως δεν μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας και τόσων άλλων κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι λαοί του κόσμου. 

Κατά συνέπεια, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής, όσο η οικονομική ανάπτυξη συντελείται στο πλαίσιο του υφιστάμενου κοινωνικο-οικονομικού συστήματος, με το κέρδος να τίθεται υπεράνω των πάντων, υπεράνω των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, ολοένα θα πλησιάζουμε στο σημείο μηδέν για τον πλανήτη.

Καταλήγοντας, ο κ. Λουκαΐδης αναφέρθηκε στην επέτειο του πυρηνικού ατυχήματος στο Τσέρνομπιλ και υπογράμμισε τους μεγάλους κινδύνους που προκύπτουν από την επικύρωση από την Τουρκία και τη Ρωσία της συμφωνίας για ανέγερση ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκουγιου, στις νότιες ακτές της Τουρκίας. Το εργοστάσιο, εξήγησε, θα βρίσκεται σε απόσταση 90 χιλιόμετρων από τις ακτές της Κύπρου και κατασκευάζεται σε μια περιοχή με μεγάλη σεισμική δραστηριότητα και ιδιαίτερου περιβαλλοντικού πλούτου. Οι επιπτώσεις από ένα πιθανό πυρηνικό ατύχημα θα είναι καταστροφικές για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, προειδοποίησε.

 

(ΜΓ)