Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-09-2020 14:48

Επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου επισκέφθηκε σήμερα το Γυμνάσιο Παραλιμνίου, όπου είχε συνάντηση με τη Διεύθυνση του Σχολείου και μέλη της Σχολικής Εφορείας.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Προδρόμου προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είμαστε σήμερα εδώ στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου με τους συνεργάτες μου προκειμένου να συζητήσουμε με τη Διεύθυνση του σχολείου και να δούμε τις ετοιμασίες που γίνονται και τυχόν ερωτηματικά που τίθενται ή/και προβλήματα.

Επίσης, αργότερα σήμερα, κλιμάκιο του Υπουργείου θα επισκεφθεί και σχολεία στη Λεμεσό. Παρακολουθούμε γενικά τα όσα γίνονται ενόψει της ερχόμενης εβδομάδας και της έναρξης της σχολικής χρονιάς».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν προβλήματα, τα οποία εκκρεμούν, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε: «Προβλήματα πάντα υπάρχουν το θέμα είναι να τα λύνουμε. Το σημαντικό για τα σχολεία είναι ότι έχουμε καταφέρει -όχι μόνο το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, άλλα η χώρα μας- να ελέγχεται η κατάσταση και να μπορούν να πάνε στα σχολεία κανονικά όλα τα παιδιά.

Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό όχι μόνο για την κοινωνική ζωή, για τις οικογένειες, για την εργασία, αλλά και για εκπαιδευτικούς λόγους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί, αν τυχόν ήμασταν αναγκασμένοι να έχουμε είτε εκ περιτροπής φοίτηση είτε άλλες μεθόδους, κάποια παιδιά που βρίσκονται σε λιγότερο ευνοϊκό περιβάλλον ή σε άλλες περιοχές θα αδικούνταν και θα είχαμε απώλειες ως προς την εκπαίδευση.

Το σημαντικό λοιπόν είναι να εξασφαλίσουμε τη φοίτηση όλων των παιδιών βρίσκοντας τις λύσεις. Χρειάζεται γι’ αυτό υπομονή και συνεργασία όλων.

Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα, τη δυσκολία που θα υπάρχει με τη χρήση της μάσκας, όμως πάνω απ’ όλα είναι η υγειονομική ασφάλεια. Το σχολείο θα κριθεί -και αυτή τη σχολική χρονιά, όπως κρίθηκε και την προηγούμενη- από το κατά πόσον θα τηρήσει τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας. Κάτι το οποίο στο προηγούμενο σχολικό έτος φάνηκε ότι έγινε με πολύ ικανοποιητικό τρόπο.

Άρα λοιπόν, όλοι μαζί, οι εκπαιδευτικοί, το ΥΠΠΑΝ, οι διευθύνσεις των σχολείων που παίζουν καίριο ρόλο και βεβαίως οι γονείς, αξιοποιώντας και την επιμέλεια, τη σύνεση των μαθητών και των μαθητριών μας που έχει αποδειχθεί, θα καταφέρουμε να λειτουργήσουμε τα σχολεία, λύνοντας τα όποια προβλήματα.

Το να εντοπίζουμε μόνο προβλήματα δεν βοηθά. Αυτό που χρειάζεται είναι με τη συνεργασία να τα λύνουμε. Το Υπουργείο έχει επεξεργαστεί και συνολικό σχεδιασμό αλλά και μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες θα εφαρμόζουμε ανάλογα με την περίπτωση».

Σε ερώτηση αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γυμνάσιο Παραλιμνίου, λόγω του υπερπληθυσμού στο συγκεκριμένο σχολείο, ο κ. Προδρόμου ανέφερε: «Κυριολεκτώντας, δεν νομίζω να υπάρχει θέμα υπερπληθυσμού. Στο Υπουργείο υπάρχουν συγκεκριμένα κτηριολογικά προγράμματα, συγκεκριμένος προγραμματισμός οργάνωσης τμημάτων και σχολείων και πάντα τηρούμε τους αριθμούς. Αν κάπου υπερβαίνουμε τους επιτρεπτούς αριθμούς, λαμβάνονται αποφάσεις.

Ξέρω το αίτημα της περιοχής για καινούριο σχολείο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση, δεν υπάρχει στον προγραμματισμό, ούτε έχει σχεδιαστεί καινούριο σχολείο. Είναι πράγματα που πρέπει να συζητήσουμε το καθένα με τη σειρά του και την προτεραιότητά του. Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχει η υγειονομική ασφάλεια. Τα υπόλοιπα συνεχίζουμε να τα συζητάμε όπως πάντα.

Όσον αφορά σε έργα κτηριολογικής αναβάθμισης που γίνονται στα σχολεία, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται απ’ όλους σαν ενέργειες βελτίωσης. Δεν μπορεί εκεί που βελτιώνουμε τα σχολεία να εμφανίζεται η εικόνα ότι τα σχολεία έχουν προβλήματα».

Σε σχόλιο ότι είναι η 3η χρονιά που θα λειτουργήσει το σχολείο με λυόμενες αίθουσες, ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι η κατασκευή ενός έργου έχει ένα χρονοδιάγραμμα. «Στο ΥΠΠΑΝ σε γενικές γραμμές τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα και είναι γνωστό ότι ένα σχολείο δεν κτίζεται και δεν αναβαθμίζεται σε ένα χρόνο».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει πλάνο στο Υπουργείο για την ανέγερση άλλου σχολείου στη περιοχή, ο Υπουργός Παιδείας είπε: «Δεν έχει ληφθεί μια τέτοια απόφαση. Είναι υπό συζήτηση το θέμα, το Υπουργείο και η Κυβέρνηση κάνουν προγραμματισμό. Είναι γνωστός ο προγραμματισμός και έχουμε ανακοινώσει δημόσια το κτηριολογικό πρόγραμμα του ΥΠΠΑΝ. Είναι πάρα πολλά σχολεία τα οποία αυτή τη στιγμή αναβαθμίζονται, είτε για λόγους αντισεισμικής προστασίας είτε για λόγους βελτίωσης ή επέκτασης και είναι επίσης γνωστό το πρόγραμμα για την έναρξη κατασκευαστικών έργων το 2020-21», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Προδρόμου.

ΙΠ