Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-12-2020 14:51

Έκκληση Υπουργού Υγείας: Μας έμειναν μερικοί μήνες και πρέπει να συνεργαστούμε

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Υγείας για τα νέα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο

Τα μέτρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέχρι να υπάρξει η απαραίτητη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και για αυτό πρέπει να κάνουμε υπομονή, επεσήμανε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τα έκτακτα μέτρα για την αναχαίτιση της μετάδοσης του ιού.

Ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούτης τόνισε, από πλευράς του, ότι «τα τελευταία μέτρα, είχαν έναν ορίζοντα κάποιων εβδομάδων, αλλά η όποια χαλάρωση ή αυστηροποίησή τους θα γινόταν ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση. Αυτή τη στιγμή, ενώ φαινόταν να υπάρχει μια σχετική βελτίωση, είδαμε μια απότομη επιδείνωση». Δυστυχώς, πρόσθεσε, «ο τρόπος που μεταδίδεται ο συγκεκριμένος ιός και το πόσο γρήγορα μπορεί να εκτροχιάσει την κατάσταση το έχουμε διαπιστώσει και από το τι γίνεται σε άλλες χώρες». Για τον λόγο αυτό, τόνισε, «και ενόψει της περιόδου των γιορτών και σε συνάρτηση με τους βεβαρυμμένους δείκτες που έχουμε τώρα, θεωρούμε ότι αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, έχουν σκοπό ξεκάθαρα την αναχαίτιση αυτής της μετάδοσης και πρέπει να έχουμε υπόψη μας ένα νέο κύμα, σημαντικό, το οποίο αναμένεται τον Ιανουάριο μετά και τις γιορτές όπου αναπόφευκτα θα έχουμε αρκετές συναθροίσεις».

Τα μέτρα «που σήμερα ανακοινώθηκαν κινούνται στη δέσμη μέτρων που είχαν εφαρμοστεί στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου όπου είδαμε αποτελέσματα. Εκτιμώ ότι αν τηρηθούν σωστά σε μερικές εβδομάδες θα αρχίσουμε να βλέπουμε βελτίωση», είπε ο κ. Τσιούτης.

Ιδιαίτερη αναφορά στο ποσοστό «θετικότητας», τόσο των μοριακών εξετάσεων όσο και των τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, έκανε ο Καθηγητής Γιώργος Νικολόπουλος παρουσιάζοντας τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, λέγοντας ότι «η αναλογία του αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων σε σχέση με τον αριθμό μοριακών εξετάσεων, αλλά και ελέγχων ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα».

«Εκείνο που μας ανησυχεί ιδιαίτερα, είναι η αύξηση στη θετικότητα των τεστ. Στους μοριακούς εργαστηριακούς ελέγχους, αυξήθηκε από το 3,5% στο 5,5% και αυτή την εικόνα την είδαμε και στους ελέγχους που διενεργούνται και στα ιδιωτικά εργαστήρια. Είχαμε δει μια πτώση για κάποιες μέρες, αλλά ξαφνικά εκτοξεύτηκε το ποσοστό και το ίδιο παρατηρούμε και στα αντιγονικά τεστ όπου από 1,8% πήγαμε στο 3,1%», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την ανάλυση των δεδομένων μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε ότι «παραμένει σταθερή η αναλογία σε ότι αφορά τις εγχώριες μεταδόσεις, δηλαδή τα 8 στα δέκα περιστατικά αποτελούν εγχώριες λοιμώξεις». Επιπρόσθετα, «έχουμε καταγράψει και νέες κορυφές σε ό,τι αφορά στον ημερήσιο αριθμό μεταδόσεων, έχουμε ξεπεράσει κάποιες μέρες τα 300 περιστατικά και ο “κινητός μέσος όρος”, κυμαίνεται κοντά στα 250 περιστατικά».

Για την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι διάφορες Επαρχίες, ο κ. Νικολόπουλος εξήγησε ότι «η Πάφος εξακολουθεί να κινείται σε καλά επίπεδα, η Λεμεσός συνέχισε να παρουσιάζει μείωση, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς, η Αμμόχωστος παρουσιάζει κάποια σταθεροποίηση, αλλά σε ψηλά επίπεδα και έχουμε τη Λευκωσία και τη Λάρνακα που συνεχίζουν την ανοδική πορεία».

Σε σχέση με το δείκτη μεταδοτικότητας, ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε ότι «σε παγκύπρια κλίμακα βρίσκεται πάνω από το 1:1, γύρω στο1:1,05, αλλά υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των επαρχιών. Στη Λευκωσία, για παράδειγμα, είναι πάνω από το 1:1,2 και στη Λάρνακα είναι πάνω από το 1:1,5. Παγκύπρια υπάρχει έξαρση σε επίπεδο κοινότητας και αυτό αποδεικνύεται από όλους τους δείκτες που έχουμε στη διάθεσή μας».

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία, ανέφερε ότι «έχουμε κατά μέσο όρο 120 νοσηλευόμενους ανά εικοσιτετράωρο. Στις ΜΕΘ είναι κάπως καλύτερη η κατάσταση αλλά έχουμε ένα νούμερο σεβαστό το οποίο παραμένει σταθερό γύρω στους 12 ανθρώπους και έχουμε και τους θανάτους. Είναι δηλαδή μια εικόνα η οποία μας «λέει» ότι αν δεν παρέμβουμε τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο».

Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση εάν τα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα θα έπρεπε να ανακοινωθούν νωρίτερα, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι «τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτή την στιγμή δεν μας δίνουν άλλες επιλογές». «Σίγουρα κάποια μέτρα που είχαν εφαρμοστεί δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και αυτό οφείλεται και στην κούραση του κόσμου», ανέφερε ο κ. Υπουργός, προσθέτοντας πως «πριν από μια εβδομάδα είχαμε πάρει τα συγκεκριμένα μέτρα, που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ, με έναν ορίζοντα μερικές εβδομάδες. Βλέποντας όμως κάποια επιδείνωση αποφασίσαμε τα επιπλέον μέτρα και εκείνο που μας ανησύχησε περισσότερο, είναι η “θετικότητα” των τεστ. Δυστυχώς, η θετικότητα και ειδικά στα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, παρουσίασε σχεδόν διπλασιασμό και αυτό ήταν ένα βασικό στοιχείο στη λήψη της απόφασης για περαιτέρω μέτρα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιων χαλαρώσεων κατά τις ημέρες των γιορτών, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «εάν η επιδημιολογική εικόνα μας το επιτρέπει, θα δώσουμε κάποιες χαλαρώσεις τα Χριστούγεννα».

Για την απόφαση για αναστολή της λειτουργίας των χώρων εστίασης, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «η Αστυνομία προβαίνει σε ελέγχους, αλλά όλοι βλέπουμε σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης κυρίως, ότι δεν εφαρμόζονταν τα μέτρα σε αρκετούς τέτοιους χώρους. Μετατρέπονταν σε μπαρ από μια ώρα και μετά και πρέπει να αντιληφθούμε ότι χρειάζεται συλλογική προσπάθεια για να τα καταφέρουμε. Μας έμειναν μερικοί μήνες και πρέπει να συνεργαστούμε».

Για τα αυξημένα κρούσματα σε γηροκομεία, ο κ. Ιωάννου υπενθύμισε ότι «έχουν ληφθεί πάρα πολλά μέτρα το τελευταίο διάστημα. Έχουμε κάνει τρία προγράμματα ελέγχων και εδώ και τρεις εβδομάδες, έχουμε ξεκινήσει σε εβδομαδιαία βάση ένα νέο πρόγραμμα για ελέγχους σε εβδομαδιαία βάση. Ταυτόχρονα, γίνονται έλεγχοι από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και έχει συσταθεί και ομάδα υπό την Καθηγήτρια Ζωή-Δωροθέα Πανά, η οποία επιβλέπει και εκπαιδεύει το προσωπικό. Επίσης, έχουμε απαγορεύσει τις επισκέψεις. Δυστυχώς όμως είδαμε και τους θανάτους να αυξάνονται και αυτοί οι θάνατοι ήταν αποτέλεσμα των κρουσμάτων των τελευταίων που εντοπίστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Όσα μέτρα και να πάρουμε, πάντα υπάρχει πιθανότητα ο ιός να εισχωρήσει σε τέτοιες δομές, για αυτό οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους χώρους πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί και να ακολουθούν το πρωτόκολλο και τις οδηγίες μας».

Επιπρόσθετα, είπε ο κ. Υπουργός, «και για να λύσουμε ένα πρόβλημα που υπάρχει, προχωρήσαμε σε όλες τις διαδικασίες και καταλήξαμε σε σύμβαση με συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας, στον οποίο θα φιλοξενούνται όλοι οι ηλικιωμένοι που χρειάζονται φροντίδα, αλλά όχι νοσηλεία σε νοσοκομείο και για κάποιο λόγο δεν τους δέχονται οι Στέγες από τις οποίες προέρχονται».

Εκτός από τους χώρους εστίασης και τις κλειστές δομές, είπε συνεχίζοντας ο Υπουργός Υγείας, «παρατηρούνται πάρα πολλές μεταδόσεις σε χώρους εργασίας και σήμερα είχαμε τηλεδιάσκεψη ξανά με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τους ζήτησα να προβούν σε νέες συστάσεις προς τα μέλη τους. Δυστυχώς, δεν τηρούνται τα μέτρα στους χώρους εργασίας και ένα μεγάλο ποσοστό περιστατικών προέρχονται από αυτούς τους  χώρους».

Σε σχέση με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία θα δοθούν λεπτομέρειες τόσο για το εμβόλιο όσο και για το σχεδιασμό που κάναμε σε σχέση με τους εμβολιασμούς και το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουμε». «Αν όλα πάνε», πρόσθεσε, «αρχές Ιανουαρίου θα έχουμε τις πρώτες δόσεις όμως να τονίσω ότι για να υπάρξει ανοσία πρέπει να υπάρξουν τρεις εβδομάδες άρα αυτοί που θα εμβολιαστούν πρώτοι, αρχές Φεβρουαρίου θα έχουν αναπτύξει ανοσία».

Βάσει του σχεδιασμού που υπάρχει, συνέχισε, «αναμένουμε ότι μέχρι τις αρχές Μαρτίου θα έχουμε εμβόλια για να καλύψουμε γύρω στις 150,000 πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού θα καλυφθεί και επειδή θα πάμε με κατηγοριοποίηση και προτεραιότητα στους ηλικιωμένους μας και στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ευελπιστούμε ότι θα τα καταφέρουμε να τους προστατεύσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε».

Τα μέτρα, τόνισε καταλήγοντας ο Υπουργός Υγείας, «θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν μέχρι να υπάρξει η απαραίτητη εμβολιαστική κάλυψη, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να φθάνει μέχρι και το 70% του πληθυσμού. Πρέπει να κάνουμε υπομονή. Είμαστε στο τέλος, αλλά δυστυχώς υπάρχει εφησυχασμός και για αυτό και δεν αποδίδουν κάποια μέτρα. Είναι απαραίτητο να τηρήσουμε τα μέτρα διότι δεν έχουμε άλλη επιλογή».

(MKY)